Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Νέο Ταμείο για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ / Ο ΕΔΟΕΑΠ αλλάζει σελίδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο Ταμείο για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ / Ο ΕΔΟΕΑΠ αλλάζει σελίδα

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ στην ψηφοφορία για την αλλαγή του Καταστατικού του, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση -αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των προτάσεων εργοδοτών και εργαζομένων στα ΜΜΕ- που κατατέθηκε το πρωί χθες στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί σήμερα.

Η συμμετοχή στην Καταστατική ψηφοφορία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έφτασε τα 6.127 άτομα, 1.000 περισσότερα από όσα ήταν αναγκαία για να υπάρξει απαρτία. Η συμμετοχή αποτελούσε εξάλλου στοίχημα τόσο για την ηγεσία των σωματείων (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ) όσο και για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς το προηγούμενο διάστημα δέχθηκαν σκληρή και συχνά άδικη κριτική από τους αντιπάλους τους, οι οποίοι καλούσαν σε αποχή από τις εκλογές.

Συντριπτική όμως φαίνεται και η επικράτηση του ναι στην ψηφοφορία, όπως όλα έδειχναν αργά χθες το βράδυ, με ποσοστό άνω του 90%. Στη Θεσσαλονίκη το ναι στις αλλαγές του καταστατικού ξεπέρασε το 96%, ενώ στην Αθήνα, με καταμετρημένα τα μισά ψηφοδέλτια, το ναι κέρδιζε 91%.

"Ιστορική στιγμή"

Το στίγμα της επόμενης μέρας στον δημοσιογραφικό συνδικαλισμό δίνει με τη δήλωσή του στην «Αυγή» ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, μέλος της Συσπείρωσης, Σταύρος Καπάκος. «Μια ιστορική στιγμή για τον χώρο της ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί αύριο (σ.σ.: σήμερα) με την ψηφοφορία στη Βουλή. Η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή του τοπίου της ενημέρωσης. Είναι επιλογή ρύθμισης, ενότητας και συσπείρωσης του κόσμου της ενημέρωσης σε έναν εντελώς απορρυθμισμένο χώρο.

Θα αποτελέσει ανάχωμα και εφαλτήριο για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και άλλων πρωτοβουλιών για τα δικαιώματα των ανθρώπων της ενημέρωσης, που έχουν καταπατηθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια. Θα αποτελέσει επίσης ισχυρή βάση για την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου της ενημέρωσης και την ικανοποίηση του στρατηγικού στόχου για την αξιοπιστία και τον πλουραλισμό της ενημέρωσης».

"Να προχωρήσουμε μπροστά"

Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος δήλωσε από την πλευρά του: «Τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ μίλησαν και έδωσαν εντολή με συντριπτική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση να προχωρήσουμε μπροστά. Απομένει το τελευταίο βήμα που πρέπει να γίνει από πλευράς κυβέρνησης, η άμεση ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή, και ο ΕΔΟΕΑΠ αλλάζει σελίδα αφήνοντας πίσω του λογικές και πρακτικές του παρελθόντος αγκαλιάζοντας όλους τους εργαζόμενους των μέσων ενημέρωσης.

Δεν είναι η ώρα όμως για πανηγυρισμούς. Η επόμενη ημέρα απαιτεί σκληρή δουλειά ώστε ο ΕΔΟΕΑΠ να γίνει ένας πρότυπος και σύγχρονος ασφαλιστικός οργανισμός που θα αξιοποιεί στο μέγιστο επίπεδο αποτελεσματικότητας τους πόρους που διαθέτει προς όφελος των ασφαλισμένων του. Ο ΕΔΟΕΑΠ σώθηκε την τελευταία στιγμή με την αποφασιστική στάση των μελών του και γιατί την κρίσιμη στιγμή ο κλάδος είχε την ευτυχία να έχει στην ηγεσία του συνδικαλιστές που βλέπουν μπροστά χωρίς αγκυλώσεις».

Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ ευχαριστεί τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Δημήτρη Κουμπιά και τον γ. γραμματέα Γιώργο Σαββίδη, την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και τον γ.γ. Σταύρο Καπάκο, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΠΗΕΑ Μάρκο Γκανά. Επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, μαζί με τα οποία, σημειώνει, «πετύχαμε έναν μικρό άθλο: Παρά την έλλειψη πόρων και τον ανελέητο και ανέντιμο πόλεμο από το συνδικαλιστικό κατεστημένο -που αποτελεί ευτυχώς σήμερα μειοψηφία- να διατηρήσουμε σε λειτουργία το Ταμείο μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο». Τον Βαγγέλη Τάτση, την Άντζυ Σταθάτου, τον Κωνσταντίνο Δαυλό, τη Μαριάννα Βασιλάκου, τον Τάσο Παπαϊωάννου, αλλά και τους αντιπροέδρους Παναγιώτη Νεστορίδη και Μάκη Καταϊφτσή, «με τους οποίους μπορεί να έχουμε διαφωνίες, αλλά τις κρίσιμες στιγμές λειτούργησαν πάντα ενωτικά και προς την κατεύθυνση της λύσης».

Ο Ν. Καρούτζος συμπληρώνει: «Γνωρίζω ότι ακόμα και σήμερα, μετά την ετυμηγορία των μελών του ΕΔΟΕΑΠ, θα υπάρξουν οι συνήθεις αντιρρησίες, που το μόνο που ξέρουν είναι να πετροβολούν και να επιχειρούν να καταστρέφουν. Τους παραδίδω στην κρίση των συναδέλφων και ελπίζω, έστω στο εκ των υστέρων, να αντιληφθούν την αξία της δημιουργικής δράσης. Ο ΕΔΟΕΑΠ γυρίζει σελίδα! Ας εργαστούμε όλοι μαζί για τον νέο μεγάλο ΕΔΟΕΑΠ που μας χωράει όλους!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL