Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Προώθηση εκκρεμών υποθέσεων το τελευταίο διάστημα από το ΕΣΡ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προώθηση εκκρεμών υποθέσεων το τελευταίο διάστημα από το ΕΣΡ

Σειρά εκκρεμοτήτων έχει προωθήσει το τελευταίο διάστημα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σχετικά τόσο με την αδειοδοτική διαδικασία των τηλεοπτικών σταθμών, όσο και τον έλεγχο του προγράμματος και των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά το καλοκαίρι, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης ενημέρωσε για τα εξής:

* Σε αναμονή των τροπολογιών για τη δημοσίευση της προκήρυξης Αδειών: Σε αναμονή προώθησης νομοτεχνικών βελτιώσεων του «νόμου Παππά» για την αδειοδότηση (4339/2015), οι οποίες εκκρεμούν και αναμένονται περί το τέλος του μήνα, το ΕΣΡ έχει ολοκληρώσει το σχέδιο προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών. Αμέσως μετά την ψήφιση των τροπολογιών, θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές στην προκήρυξη, την οποία και θα δημοσιεύσει αμέσως. Ο Ρ. Μορώνης τοποθετεί τη δημοσίευση της προκήρυξης στις αρχές Νοεμβρίου. Ερωτηθείς για τα αιτήματα των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος είπε ότι στο σύνολό τους απευθύνονται στην κυβέρνηση και όχι στο ΕΣΡ.

* Έξω από κάθε νομιμότητα το MEGA: «Το κανάλι, με το πρόγραμμα που προβάλλει, θα έπρεπε να έχει κλείσει χθες», «η λειτουργία του MEGA βρίσκεται σαφώς έξω από κάθε νομιμότητα», είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, συμπληρώνοντας ότι «δεν προβάλλει ειδήσεις και δεν πληρώνει τους εργαζόμενους» ως οφείλει. Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι εάν το Συμβούλιο κινηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει να αποφασίσει αναγκαστικά, βάσει νόμου, να ανακαλέσει την "άδεια" λειτουργίας του καναλιού. «Το Συμβούλιο δεν κινήθηκε για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στους εργαζόμενους», συμπλήρωσε ο κ. Μορώνης και προσέθεσε: «Αν ασχοληθούμε, θα αναγκαστούμε να πούμε ‘πηγαίνετε σπίτι σας’».

* Έλεγχος καταγγελιών για το πρόγραμμα: Με επιστολή του στους τηλεοπτικούς σταθμούς το ΕΣΡ ενημερώνει ότι με βάση καταγγελίες πολιτών ελέγχει και καταγράφει το πρόγραμμα των σταθμών προκειμένου να κινηθεί κατά των παραβατών. Με την ίδια επιστολή -την οποία κοινοποιεί στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά- ζητάει να εξασφαλίζουν «μία ελάχιστη ποιοτική στάθμη όπως αυτή γίνεται αντιληπτή με βάση το κοινό αίσθημα και τα δεδομένα της κοινής πείρας». Όπως ενημερώνει, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι καταγγελίες αφορούν: προσβολή και απαξίωση προσώπων. Αναληθείς ειδήσεις αποδιδόμενες σε «κύκλους». Σύγχυση μεταξύ είδησης και σχολιασμού. Παραβιάσεις στην προστασία ανηλίκων. Παραβιάσεις της υποχρέωσης για «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων». Φαινόμενα ρητορικής μίσους, ρατσιστικού λόγου και ξενοφοβίας. Κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας και καταχρηστική χρήση ξενόγλωσσων τίτλων προγραμμάτων. Προγράμματα που το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτεται από τηλεπωλήσεις και προώθηση καθώς και αδιαφανείς διαγωνισμοί. Φαινόμενα συγκεκαλυμμένης διαφήμισης, υπέρβαση διαφημιστικού χρόνου, σκόπιμη σύγχυση μεταξύ διαφήμισης και ενημέρωσης. Προβολή ωροσκοπίων, αριθμολογιών και άλλων δεισιδαιμονιών.

* Επιστολή στον Μαρινάκη για τον Ρ/Σ Βήμα fm: Ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν εκπέμπει σήμα εδώ και μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα από τη συχνότητα να εκπέμπουν πειρατές, ανεξέλεγκτα, εκπομπές διαφόρων ειδών. Το ΕΣΡ απέστειλε επιστολή στην εταιρεία Άλτερ Έγκο του Β. Μαρινάκη, με την οποία ζητάει εξηγήσεις για τη διακοπή του σήματος του σταθμού. Στο επόμενο διάστημα στελέχη της εταιρείας θα καταθέσουν τις απόψεις τους γραπτώς και δια ζώσης.

* Άδειες ραδιοφωνικών σταθμών. Ο κ. Μορώνης αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δήλωση, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL