Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ιστορικό «άνοιγμα» της ΕΣΗΕΑ / Ένα σωματείο, ένα ταμείο για όλους τους δημοσιογράφους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορικό «άνοιγμα» της ΕΣΗΕΑ / Ένα σωματείο, ένα ταμείο για όλους τους δημοσιογράφους

Με καθυστέρηση 20 χρόνων η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της στους δημοσιογράφους του Internet. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Ο λόγος της ένταξης ωστόσο, δεν είναι η ενδυνάμωση του σωματείου, αλλά η... διάσωση του επικουρικού ταμείου των μελών της, του ΕΔΟΕΑΠ, που κινδυνεύει με λουκέτο εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία σωματείων - κυβέρνησης - εργοδοτών για τον πόρο στήριξης του ταμείου, ο οποίος θα πρέπει να νομοθετηθεί.

Το παράλογο του τελευταίου έτους, οπότε και καταργήθηκε το αγγελιόσημο (15.9.2016) είναι ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έμεινε χωρίς έσοδα και επιβιώνει από τα αποθεματικά του. Το ίδιο διάστημα, οι εργοδότες δεν καταβάλλουν εισφορά, με αποτέλεσμα σήμερα η υπόθεση να βρίσκεται στο παρά πέντε.

Η ένταξη στην ΕΣΗΕΑ των δημοσιογράφων του Διαδικτύου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ασφάλιση τους στον ΕΔΟΕΑΠ. Και η ασφάλισή τους στον ΕΔΟΕΑΠ βασικό πάτημα ώστε οι εργοδότες τους (εκδότες του Internet) να καταβάλλουν εισφορές επί του τζίρου τους, όπως οι υπόλοιποι εκδότες και εργοδότες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Ποια site; ποια θεωρούνται ενημερωτικά; Πόσοι θα είναι οι νεοεισερχόμενοι; Πόσοι ακόμη από τη δεξαμενή των τεχνικών ραδιοφώνου και τηλεόρασης; Από τον Περιοδικό Τύπο της ΕΣΠΗΤ; Το πιθανότερο είναι η βάση των ιστοσελίδων να αντληθεί από δημοσιογράφους των ιστοσελίδων που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ που διατηρεί η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης- Επικοινωνίας (βλ. και πίνακα).

Η ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ, όπως όλα δείχνουν, θα προωθηθεί σύντομα, από την ΕΣΗΕΑ αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Οι προβλέψεις της θα κινούνται ανάμεσα στην πρόταση των σωματείων και των εργοδοτών, ωστόσο υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις. Τη ρύθμιση θα στηρίξουν όπως δήλωσαν μετά από επαφές της ΕΣΗΕΑ, η ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι, ενώ συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL