Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Συντονισμένες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό της αλυσίδας του Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συντονισμένες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό της αλυσίδας του Τύπου

Σειρά πρωτοβουλιών για τη ρύθμιση και τον εξορθολογισμό στην παραγωγή του Τύπου παίρνει η κυβέρνηση. Την ώρα που παραδοσιακές δομές της αλυσίδας του Τύπου καταρρέουν, όπως η εκτύπωση και η διανομή, ενώ παράλληλα αμφισβητούνται η αποτελεσματικότητα αλλά και τα στατιστικά στοιχεία πωλήσεων που εκδίδουν, οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην ομαλή διακίνηση των εφημερίδων και των περιοδικών, αλλά και στη διαφύλαξη των όρων ανταγωνισμού.

Τα Πρακτορεία διανομής Τύπου "Άργος" και "Ευρώπη" οργάνωσαν δομές ήδη από τη δεκαετία του '90 για να ανταποκρίνονται σε ανάγκες διακίνησης σε όλη τη χώρα εφημερίδων με συνολικό τιράζ τις καθημερινές πάνω από 800.000 φύλλα και κάθε Κυριακή πάνω από 2 εκατ. φύλλα. Όταν τα τελευταία οκτώ χρόνια οι πωλήσεις καταρρέουν και οι ανάγκες διανομής δεν ξεπερνούν τα 500.000 φύλλα κάθε Κυριακή, τότε οι επενδύσεις μένουν αναξιοποίητες και μεγάλο μέρος του δικτύου μένει ανενεργό. Η διακίνηση μέσω των Πρακτορείων Τύπου άλλων ειδών, ψιλικών και ειδών σούπερ μάρκετ, δείχνει ακριβώς τη στόχευση να αξιοποιηθούν δομές ανενεργές.

Αποτέλεσμα (και) της πτώσης της ζήτησης ήταν να οδηγηθεί το ένα από τα δύο πρακτορεία, η "Ευρώπη", σε κατάρρευση. Στις επόμενες μέρες αναμένεται να εκπλειστηριασθεί το μερίδιο τής "Πήγασος", με τιμή πρώτης προσφοράς ορισμένο σε 156.000 ευρώ.

Παρόμοια πορεία ακολουθεί και ο κλάδος των εκτυπώσεων. Τα λουκέτα στα πιεστήρια (π.χ. της "Ελευθεροτυπίας") έχουν μειώσει τον αριθμό τους, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν για την εκτύπωση εφημερίδων ουσιαστικά μόνο οι μονάδες της "Καθημερινής", της "Ναυτεμπορικής" και η "Ίριδα", με υψηλά χρέη, της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, και με χρέη στους εργαζόμενους αμοιβές περί τους πέντε μήνες. Το μερίδιο της "Πήγασος" στην "Ίριδα" βγαίνει επίσης σε πλειστηριασμό στο επόμενο διάστημα, με τιμή εκκίνησης από την Εθνική Τράπεζα ορισμένη στο 1 εκατ. ευρώ. Ήδη, για την ερχόμενη Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε "Άργος" και "Ευρώπη", μέσω της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, κήρυξαν 24ωρη απεργία.

Μπροστά στην πλήρη απορρύθμιση και με δεδομένες τις καταγγελίες για "καπέλλα" στις κυκλοφορίες από εκδότες -ορισμένοι από τους οποίους προτιμούν να απαγορεύσουν τη δημοσίευση των στοιχείων κυκλοφορίας τους- η κυβέρνηση κινήθηκε σε τρεις κατευθύνσεις: α) πιστοποίηση των πωλήσεων, β) κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στη διανομή και (γ) μέτρα για τη λογοκλοπή από το Διαδίκτυο.

Πιστοποίηση των πωλήσεων από τη ΓΓΕΕ Την εφαρμογή του συστήματος bar code στον Τύπο, εφημερίδες και περιοδικά, έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση. Το σύστημα όχι μόνο θα καταγράφει τις πραγματικές πωλήσεις ανά τίτλο αλλά θα έχει τη δυνατότητα να δίνει επιπλέον στοιχεία ανά σημείο εκπομπής. Με τον τρόπο αυτό, οι εκδότες μπορούν να εξορθολογίσουν τη διανομή, να μειώσουν ενδεχομένως το τιράζ τους και να περιορίσουν το κόστος των επιστροφών. Μέχρι την εφαρμογή του συστήματος, που αναμένεται γύρω στην άνοιξη, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας ζητάει να ενημερώνεται σχετικά με τις πωλήσεις. Με επιστολή του στα Πρακτορεία Διανομής Τύπου ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας ζητάει την αποστολή των σχετικών στοιχείων, όπως αποτυπώνονται στα έντυπα των εκκαθαρίσεων και όχι κατ’ εκτίμηση. Τα εκκαθαριστικά στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνονται στη δημοσιότητα, παρ’ ότι αφορούν παλαιότερες πωλήσεις, έως και έξι εβδομάδες πριν, ως μέτρο διαφάνειας και πιστοποίησης.

Παρέμβαση της κυβέρνησης για τη διανομή του Τύπου Παρέμβαση για την ομαλή διακίνηση των εντύπων, αλλά και για τη διαφύλαξη των όρων ανταγωνισμού στην αγορά της πρακτόρευσης Τύπου, επιχειρεί η κυβέρνηση, διά των υπουργών Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Οι δύο υπουργοί απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ζήτησαν γνωμοδότηση με το ερώτημα: Κατά πόσον ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά διανομής Τύπου μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά, σε περίπτωση δραστηριοποίησης μονάχα μίας επιχείρησης με το αντικείμενο αυτό;

Με την επιστολή τους ζητούν τη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με τη λειτουργία του ανταγωνισμού σε περίπτωση που παύσει τη δραστηριότητά της η μία εκ των δύο υφιστάμενων επιχειρήσεων (πρακτορείων) διανομής Τύπου, καθιστώντας de facto μονοπωλιακή τη θέση του μοναδικού ανταγωνιστή της, ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από εκδότες που κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά των εντύπων.

Να σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος του πρακτορείου "Άργος" είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με ποσοστό που εκτιμάται άνω του 60%, ενώ συγχρόνως από το ίδιο πρακτορείο διακινεί έντυπα ως εκδότης.

Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητείται ακόμα, σε περίπτωση που η γνωμοδότηση καταδεικνύει μη ικανοποιητική λειτουργία του ανταγωνισμού, να υποδειχθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην ανάγκη ανεμπόδιστης άσκησης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του Τύπου, που συνδέεται άρρηκτα με την ελευθερία κυκλοφορίας του, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα, καθώς και στη θεσμοθετημένη αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας και την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών αναφορικά με τη διαδικασία άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας της λειτουργίας πρακτορείου εφημερίδων και περιοδικών.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η ελευθερία του Τύπου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διανομή του, προϋποθέτει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να διασφαλίζονται επαρκώς:

α. Η δυνατότητα πρόσβασης όλων των εκδοτών σε σύστημα διανομής των εντύπων τους, στο οποίο δεν θα εφαρμόζονται άνισοι όροι.

β. Η δυνατότητα των εκδοτών να επιλέγουν ποιοτικές υπηρεσίες διανομής.

γ. Η επί ίσοις όροις διανομή των εντύπων (εφημερίδων και περιοδικών) προς το καταναλωτικό κοινό.

Εργαλείο εντοπισμού της λογοκλοπής στο Ίντερνετ Ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της λογοκλοπής στο Ίντερνετ και συνεπώς τη διαφάνεια της ενημέρωσης επιχειρεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), παραδίδει στα μέλη του Μητρώου Online Media την Υπηρεσία Καταγραφής και Εντοπισμού Περιπτώσεων Λογοκλοπής στο Διαδίκτυο.

Στόχος του νέου εργαλείου είναι να καταπολεμηθεί η ιδιοποίηση μέρους ή ακόμα και του συνόλου του έργου άλλων δημιουργών, εν προκειμένω ειδήσεων και άρθρων στο Διαδίκτυο, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της ροής των ειδήσεων, της αναπαραγωγής των θεμάτων σε όλες τις ιστοσελίδες και της άμεσης ενημέρωσης σε οποιαδήποτε περίπτωση λογοκλοπής. Παράλληλα, η Υπηρεσία μεριμνά ώστε να αναφέρεται παντού η πηγή προέλευσης της αρχικής είδησης.

Ο εντοπισμός των περιπτώσεων λογοκλοπής πραγματοποιείται σε τρία στάδια:

* με τη συνεχή καταγραφή της ροής ειδήσεων στο ελληνικό Διαδίκτυο,

* μέσα από τον έλεγχο και τη σύγκριση των αναρτήσεων για πιθανή λογοκλοπή,

* με τον προσδιορισμό του πιθανού λογοκλόπου και την άμεση ειδοποίηση του χρήστη της υπηρεσίας.

Η Υπηρεσία Καταγραφής και Εντοπισμού Λογοκλοπής λειτουργεί με τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης κάθε χρήστη, ώστε ο ίδιος να παρακολουθεί τις αναπαραγωγές των δημοσιευμάτων αποκλειστικά για τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει. Έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει περιπτώσεις λογοκλοπής σε 150.000 δημοσιεύματα από 3.000 domains καθημερινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL