Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΡ ΣΕ Ν. ΠΑΠΠΑ / Με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια ευρώ για κάθε τηλεοπτική άδεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΡ ΣΕ Ν. ΠΑΠΠΑ / Με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια ευρώ για κάθε τηλεοπτική άδεια

Στα 35 εκατ. ευρώ τοποθετεί το ΕΣΡ την τιμή εκκίνησης για καθεμία από τις επτά τηλεοπτικές άδειες σύμφωνα με την επιστολή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά.

Με λίγα λόγια το ΕΣΡ φιλοδοξεί να εισπραχθούν 245 εκατ. ευρώ για τις επτά τηλεοπτικές άδειες.

Θυμίζουμε ότι στον πρώτο διαγωνισμό του Νίκου Παππά, που ακυρώθηκε, το συνολικό τίμημα της δημοπρασίας ανήλθε στα 246 εκατ. ευρώ.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΕΣΡ, η απόφαση για την τιμή εκκίνησης ήταν ομόφωνη, με τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής να επισημαίνουν ότι το φάσμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων δεν είναι απεριόριστο, ενώ για την απόφασή τους ρητώς αναφέρουν στην επιστολή ότι έλαβαν υπ’ όψιν τον διαγωνισμό που διεξήχθη πέρυσι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Νίκος Παππάς στην "Α": “Το φάσμα δεν είναι απεριόριστο”

Σε αποκλειστική δήλωσή του στην "Α", ο υπουργός Νίκος Παππάς για το θέμα αναφέρει: «Με την απόφαση των μελών του ΕΣΡ, που ελήφθη ομόφωνα, επιβεβαιώθηκε -για ακόμη μία φορά- ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο και ότι πρέπει να καταβληθεί τίμημα για τη χρήση του. Το δε συνολικό ύψος του κυμαίνεται στο ύψος αυτού που είχε προκύψει από την περσινή δημοπρασία, ικανοποιώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει την απρόσκοπτη συνεργασία με το ΕΣΡ με κοινό στόχο την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών το ταχύτερο δυνατό».

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις δύο εβδομάδες πέρασαν από την ανακοίνωση της ένωσης των καναλαρχών ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας), στην οποία γνωστοποιούσαν τις νέες «προωθημένες» θέσεις τους σε σχέση με ό,τι υποστήριζαν μέχρι πρότινος για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, που ουσιαστικά οδηγούσαν στο να μη χρειάζεται να δώσουν ούτε ένα ευρώ, ενώ υποστήριζαν ότι το φάσμα είναι απεριόριστο.

Συγκεκριμένα, πρότειναν αδειοδότηση με μια απλή αίτηση και εγγραφή σε μητρώο κατά τα πρότυπα άλλων κρατών της Ε.Ε. Οι ιδιοκτήτες καναλιών πρότειναν έναν νέο νόμο, που θα προβλέπει «συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις που θα γραφτούν στο μητρώο», την πλήρωση των οποίων θα ελέγχει το ΕΣΡ. Περί του τιμήματος δε ισχυρίζονταν πως με τα 18 εκατ. που πλήρωσε η Digea για την εκμετάλλευση του φάσματος για δέκα χρόνια δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτε άλλο κανείς. Κατά παραχώρηση υποστηρίζουν πως «το τίμημα θα πρέπει να είναι κοστοστρεφές και να καλύπτει αποκλειστικά το κόστος λειτουργίας του ΕΣΡ, όπως ισχύει σε κάθε άλλη περίπτωση γενικής άδειας». Δηλαδή, ζητούσαν η Ανεξάρτητη Αρχή, στην οποία εκχωρείται ο ελεγκτικός ρόλος του κράτους, να εξαρτάται οικονομικά από τις εταιρείες που αποτελούν ακριβώς το αντικείμενο του ελέγχου της Αρχής.

Επιπλέον, οι καναλάρχες ισχυρίζονταν πως «δεν υφίσταται πρακτικά τεχνικός περιορισμός στον αριθμό των τηλεοπτικών προγραμμάτων» και πως «με τις υπάρχουσες δυνατότητες μπορούν να εκπέμπουν δώδεκα κανάλια εθνικής εμβέλειας ταυτόχρονα σε HD και SD».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL