Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιδιοκτήτες καναλιών: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση

EUROKINISSI

Επιδιώκουν να μπουν χωρίς χωρίς ευρώ σε μια αγορά 2,5 δισ. - Τι απαντά η κυβέρνηση στις απίθανες προτάσεις τους

Νέο γύρο επιθέσεων, που συνοδεύονται με απίθανες προτάσεις, ξεκίνησαν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, μπροστά στον διαφαινόμενο... κίνδυνο να βρεθούν και πάλι μπροστά στην υποχρέωση να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Από νωρίς αυτή τη φορά, οι καναλάρχες ξεκινούν τον πόλεμο με ήπια επικοινωνιακά μέσα, ανακοινώσεις δηλαδή, και προτάσεις περί του μιντιακού πεδίου.

Στην πραγματικότητα, επιχειρούν να κρατήσουν καθυστερήσεις μπροστά στον φόβο της επικείμενης αδειοδότησης που δεν θα είναι Αύγουστο μήνα αυτή τη φορά, αλλά ο Σεπτέμβριος δεν είναι και μακριά. Ο βασικός σχεδιασμός ξεκινάει με έναν ουτοπικό στόχο: να ρίξουν τον Νόμο Παππά. Εάν το καταφέρουν, θα καταφέρουν να μη γίνει αδειοδότηση ή να γίνει ακριβώς στα μέτρα τους: όχι με διαγωνισμό, αλλά με αίτηση και εγγραφή σε ένα μητρώο και χωρίς δεκάρα.

Πώς μπορεί να "πέσει" όμως ένας νόμος; Ο ένας τρόπος είναι με συνεχείς προσφυγές στη Δικαιοσύνη για ό,τι πιο απίθανο. Όμως έτσι δεν "πέφτει", απλώς καθυστερεί η εφαρμογή του. Κάτι είναι κι αυτό βέβαια. Ο σίγουρος τρόπος είναι να έρθει άλλη κυβέρνηση και να αλλάξει τον νόμο. Με άλλη κυβέρνηση υπάρχουν βάσιμες ελπίδες. Όμως εκλογές θα γίνουν σε δύο χρόνια -πολύ αργά- και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει.

Οι συγκυρίες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. ΕΣΡ για τις άδειες υπάρχει, οι άδειες έγιναν 7 από 4. Ο πόλεμος πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς. Ξεκίνησε με μια ανακοίνωση «θέσεων», των πιο απίθανων που έχουν διατυπωθεί ώς τώρα. Φτάνουν να προτείνουν να χρηματοδοτούν το ΕΣΡ τα ίδια τα κανάλια. Ο ελεγχόμενος, δηλαδή, να χρηματοδοτεί τον ελεγκτή του. Στο επόμενο διάστημα αναμένονται κινήσεις καθυστερήσεων. Με νομικά μέσα. Ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινές διαταγές, αιτήσεις αντισυνταγματικότητας κ.ο.κ. Όσο πάει. Σε επόμενη φάση αναμένεται και επικοινωνιακή αντεπίθεση. Με ύβρεις και απειλές. Ό,τι άκουγαν μέχρι τώρα ο Παππάς και ο Κρέτσος, θα τα ακούει το ΕΣΡ. Μαζί με όλες τις απιθανότητες για τον «απεριόριστο αριθμό», για τις νέες νέες πλατφόρμες και τους νέους τρόπους μετάδοσης - λες και εμποδίζονται από κάποιον να τις αναπτύξουν.

Σε αυτές τις απιθανότητες και στην προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, απαντούν με συστηματικό τρόπο πηγές της κυβέρνησης, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τον αρχικό στόχο, για έκδοση νόμιμων αδειών με διαγωνιστική διαδικασία και καταβολή τιμήματος. Οι προτάσεις των καναλαρχών αποδομούνται μία - μία και στη θέση τους μπαίνουν το δημόσιο συμφέρον και η ρύθμιση της αγοράς που -σύμφωνα με τους υπολογισμούς των καναλαρχών- θα κινήσει περί τα 2,5 δισ. στα επόμενα δέκα χρόνια.

* Οι καναλάρχες επιδιώκουν να εκπέμπουν δωρεάν Το ζήτημα της ύπαρξης νόμιμων αδειών λειτουργίας παραμένει το πλέον σημαντικό στις τρεις δεκαετίες λειτουργίας τής ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Το ζήτημα όμως είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αναγκαιότητα καταβολής εύλογου τιμήματος για την εκχώρηση άδειας λειτουργίας και εκπομπής, αλλά και τη χρήση του σπάνιου δημόσιου πόρου του φάσματος. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού των παραπάνω και μερικής επίλυσης του προβλήματος της αδειοδότησης υποκρύπτει την προσπάθεια των μεγαλοκαναλαρχών να εκπέμπουν είτε εντελώς δωρεάν, είτε έναντι εξευτελιστικού για το δημόσιο συμφέρον τιμήματος.

* Επιβάρυνση των καταναλωτών από την τεχνολογία που προτείνει η Digea Παραμένει υποχρέωση της Πολιτείας να συνεκτιμά το σύνολο των επιπτώσεων της εκάστοτε μετάβασης στους καταναλωτές και να διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθούν τηλεθεατές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ανάλογα με την οικονομική τους ευχέρεια. Σημειώνεται ότι, βάσει των στοιχείων που παραθέτει η ίδια η Digea, σε ενδεχόμενη υιοθέτηση του DVB-T2 θα απαιτηθεί εκατομμύρια συμπολίτες μας να πετάξουν τον αποκωδικοποιητή που μόλις προ διετίας προμηθεύτηκαν και να αγοράσουν καινούργιο.

* Θράσος η πρόταση να αδειοδοτηθούν με «απλή αίτηση και εγγραφή» Η απαίτηση οι τηλεοπτικοί σταθμοί στη χώρα μας να αδειοδοτούνται με “απλή αίτηση και εγγραφή” είναι ενδεικτική του θράσους ορισμένων, οι οποίοι, αφού επί τριακονταετία συμπεριφέρονταν ως κοινοί “αεροπειρατές” του φάσματος, σήμερα ζητούν να μοιραστούν οι άδειες ως “τραπουλόχαρτα” προκειμένου να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων η “αεροπειρατεία” τους. Εάν πλέον δεν ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες σταθμών το DTT (Digital Terrestrial Television- Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση), υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης του περιεχομένου τους - τους οποίους, άλλωστε, και οι ίδιοι επικαλούνται.

* Άδειες μόνο με διαγωνιστική διαδικασία Έκπληξη προκαλεί, επίσης, ο όψιμος αντικαπιταλισμός των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών, που καταγγέλλουν “παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων” λόγω της διενέργειας δημοπρασίας για την αδειοδότηση, καθότι, όπως σημειώνουν, άδεια θα πάρει έτσι “όποιος τυγχάνει σε μια δεδομένη περίοδο να ‘έχει’ περισσότερα από κάποιον άλλο”. Διαγωνισμό και αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών προέβλεπαν και οι νόμοι των Ευ. Βενιζέλου και Θ. Ρουσόπουλου. Υπενθυμίζουμε σχετική δήλωση εκλιπόντος επιχειρηματία (που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ) αναφορικά με τους «γιαλαντζί καπιταλιστές», που τα κέρδη τα κρατούν για τον εαυτό τους, αλλά όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν, ξεχνούν την ελεύθερη αγορά και τη φιλελεύθερη ιδεολογία!

* Τιμή εκκίνησης για τις 7 άδειες αθροιστικά 250 εκατ. ευρώ Οι καναλάρχες επικαλούνται επιπλέον τη «μελέτη της Φλωρεντίας» αλλά και της Deloitte, ισχυριζόμενοι πως ορίζουν ως «εύλογο τίμημα» για το σύνολο των αδειών το ποσό των 12.000.000 ευρώ. Οι εν λόγω μελέτες αναφέρονταν σε τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας και όχι φυσικά στο συνολικό τίμημα. Όμως και σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμή εκκίνησης του επικείμενου διαγωνισμού είναι αυτονόητο ότι οι προκαταρτικές έρευνες έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, καθώς η ίδια η αγορά αποτίμησε τη συνολική αξία των αδειών στα 250.000.000 ευρώ.

* Προφάσεις για να καθυστερήσουν τον διαγωνισμό Οι καναλάρχες θορυβούνταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το θέμα της αρμοδιότητας διεξαγωγής του διαγωνισμού και τον αριθμού των αδειών. Και τα δύο θέματα έχουν επιλυθεί. Το ΕΣΡ έχει συγκροτηθεί, αυτό θα κάνει τον διαγωνισμό και έχει προτείνει συγκεκριμένο αριθμό αδειών γενικού περιεχομένου. Συνεπώς, είναι προφάσεις εν αμαρτίες όσα επικαλούνται οι καναλάρχες, όπως κι αν υπογράφουν (ΕΙΤΗΣΕΕ Digea) για να καθυστερήσουν τον διαγωνισμό.

* Οι νέες μορφές μετάδοσης που επικαλούνται είναι νέες πηγές εσόδων Είναι σωστό αυτό που αναφέρουν οι εκπρόσωποι των καναλαρχών. Η ανάπτυξη υβριδικών τρόπων μετάδοσης οπτικοακουστικού περιεχομένου διευρύνει τις πιθανές πηγές διαφημιστικών τους εσόδων. Αυτό συνιστά ευθεία παραδοχή από μέρους τους ότι το τίμημα των αδειών θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερο ακόμη και από τα 250 εκατ. που δόθηκαν πέρσι για 4 τηλεοπτικές άδειες.

* Μέρος του τιμήματος από τον διαγωνισμό στο ΕΣΡ Επίσης, συμφωνούμε με τις ΕΙΤΗΣΕΕ και Digea ότι το ΕΣΡ θα πρέπει να έχει επαρκή χρηματοδότηση για να εκπληρώνει στο ακέραιο τις οριζόμενες από το σύνταγμα υποχρεώσεις του. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε πως είναι εύλογο ένα μέρος του τιμήματος που θα εισπραχθεί από τους διαγωνισμούς που θα διενεργήσει να διατεθεί για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Αρχής, εκτιμούμε πως θα πρέπει να μην είναι οι διαγωνιστικές διαδικασίες η μοναδική πηγή εσόδων της.

* Το φάσμα της ΕΡΤ θα παραμείνει στην ΕΡΤ Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αναφορά της ΕΙΤΗΣΕΕ στους πολυπλέκτες της ΕΡΤ. Μόνο λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις στελεχών τής Digea περί μη ανανέωσης της σύμβασής της με την ΕΡΤ, αφήνονται εκ νέου υπονοούμενα για έμμεσο «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Προειδοποιούμε τους «θιασώτες του μαύρου» ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια και οι πολυπλέκτες της ΕΡΤ θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Δείτε όλα τα σχόλια