Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Χύμα λάδι ή δορυφόροι και νέες τεχνολογίες;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χύμα λάδι ή δορυφόροι και νέες τεχνολογίες;

Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να παράγει οπωροκηπευτικά, το έκανε εξάλλου από συστάσεως ελληνικού κράτους και πολλούς αιώνες νωρίτερα. Η Ελλάδα μπορεί επίσης να συνεχίσει να εξάγει χύμα λάδι στην Ιταλία προς 3 ευρώ το κιλό, η Ιταλία να το συσκευάζει και να το μεταπωλεί προς 15 ευρώ το κιλό. Στον τριτογενή τομέα μπορούμε να συνεχίσουμε να ποντάρουμε με έμφαση στον τουρισμό.

Εάν όμως στοχεύουμε ως χώρα σε κάτι περισσότερο, θα πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να ανταγωνιστούμε ώστε να πλησιάσουμε τις χώρες της Ευρώπης που αποτελούν τον περίγυρό μας. Να ανοίξουμε στις νέες τεχνολογίες των ιντερνετικών εφαρμογών και στις δορυφορικές εφαρμογές. Χωρίς αυτές δεν θα πατάνε ούτε οι τουρίστες.

Όσοι επιμένουν να βλέπουν τη χώρα ως Ψωροκώσταινα υπονομεύουν το μέλλον της και το μέλλον των Ελλήνων επιστημόνων που καταδικάστηκαν στην εξορία. Όμως η αξιοποίηση και η τόνωση του κλάδου υψηλής τεχνολογίας αποτελούν μοχλό της ανάπτυξης με αυξημένη προστιθέμενη αξία και μάλιστα μοχλό ουσιαστικού εκδημοκρατισμού, με τη συμμετοχή όλων στα πλεονεκτήματα που φέρνει μαζί της η επόμενη ημέρα.

Ήδη, η ελληνική επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και η εγχώρια βιομηχανία -υπάρχει και τέτοια για όσους δεν το γνωρίζουν- υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη την πρωτοβουλία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά να αξιοποιήσει εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματα της χώρας και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency).

Για τον σκοπό αυτό, εισηγήθηκε τον στρατηγικό σχεδιασμό για τη διαστημική πολιτική της χώρας. Αφενός με τη θεσμοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου των διαστημικών αντικειμένων και αφετέρου με την ίδρυση εθνικού φορέα - εταιρείας με αντικείμενο την κατοχύρωση, την προστασία, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της χώρας μας στο διάστημα. Η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν διέθεταν διαστημικό φορέα, ώστε να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της στο διαστημικό φάσμα.

Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται πλαίσιο κανόνων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων, καταχωρούνται διαστημικά αντικείμενα και ιδρύεται ελληνική διαστημική εταιρεία. Επιχειρείται έτσι η ενίσχυση του ρόλου και της παρουσίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των εθνών με δραστηριότητα στον χώρο του διαστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL