Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Έτοιμο το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Τηλεοπτικής Διαφήμισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έτοιμο το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Τηλεοπτικής Διαφήμισης

Με σκοπό τη διαφάνεια στις συναλλαγές της τηλεοπτικής διαφήμισης, αλλά και την απόδοση των νόμιμων εσόδων στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία από τις συναλλαγές αυτές, το υπουργείο Ψηφιακή Πολιτικής καταθέτει στις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για το «Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου», ή αλλιώς την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαφήμισης, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.

Το νομοσχέδιο -που θα προβλέπει και άλλες διατάξεις για τα ΜΜΕ και τις διαστημικές δραστηριότητες- έχει στόχο να βάλει τέλος στην κακοδαιμονία δεκαετιών στη διαφήμιση και ιδίως στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» που καρπώνονταν μέσω bonus, επιστροφών κ.λπ., επιτήδειοι ενδιάμεσοι από όλες τις πλευρές, σε βάρος του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των ίδιων των τηλεοπτικών επιχειρήσεων.

* Πρόκειται για ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον προσδιορισμό των τιμών, την κατανομή του διαφημιστικού χρόνου, την τιμολόγηση, την είσπραξη και την εκκαθάριση των συναλλαγών στην τηλεοπτική διαφήμιση. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει όλες τις μορφές εσόδων από προβολή: διαφημιστικά σποτ, χορηγίες, τοποθέτηση προϊόντων.

* Περιλαμβάνει σύστημα δημοπρασίας μέσω του οποίου προσδιορίζονται οι τιμές πώλησης, πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, κατανέμεται ο διαφημιστικός χρόνος, υπολογίζονται οι χρεώσεις και οι αμοιβές. Το σύστημα επιτρέπει εκπτώσεις βάσει του όγκου των συναλλαγών, πρόσβαση του καθενός από τους συμμετέχοντες σε μη εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά και εμπιστευτικότητα σε ευαίσθητες εμπορικές πληροφορίες των λοιπών συμμετεχόντων.

* Την ηλεκτρονική πλατφόρμα "τρέχει" ο διαχειριστής, που αναδεικνύεται μέσω διεθνούς διαγωνισμού από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για οκτώ έτη. Ο διαχειριστής μεριμνά για τη λειτουργία του Συστήματος, μεριμνά για τη διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού, υποχρεούται να δημοσιεύει λογιστικούς λογαριασμούς, τηρεί την εμπιστευτικότητα, αλλά παρέχει στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

* Η διαδικασία και ο τρόπος τιμολόγησης των συναλλαγών ορίζεται με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής. Ο ειδικός φόρος τηλεόρασης (3845/2010) επιβάλλεται στις συναλλαγές.

* Φορέας εποπτείας της πλατφόρμας ορίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Διατηρεί το δικαίωμα πρόσβασης στο αρχείο και μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις αυτεπαγγέλτως ή έπειτα από καταγγελία: στον διαχειριστή από σύσταση έως πρόστιμο 500.000 ευρώ, στους συμμετέχοντες πρόστιμο από 10 έως 250 χιλιάδες ευρώ, έως και προσωρινή αναστολή πρόσβασης στις συναλλαγές.

* Η συμμετοχή στο Σύστημα Πλατφόρμας Ηλεκτρονικών Συναλλαγών είναι υποχρεωτική για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούν στη χώρα, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, ελεύθερα ή συνδρομητικά, επίγεια, καλωδιακά ή δορυφορικά. Επίσης για διαφημιστές, media shops και διαφημιζόμενους. Η εμπορία διαφημιστικού χρόνου εκτός συστήματος απαγορεύεται.

* Το κόστος λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος και η αμοιβή του διαχειριστή επιβαρύνει τους συμμετέχοντες.

* Ορίζοντας εφαρμογής του νέου συστήματος προσδιορίζεται η 1η/9/2018, πέραν της οποίας κάθε συναλλαγή εκτός επιφέρει την ακυρότητά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL