Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Σε πλειστηριασμό κομμάτι - κομμάτι η Πήγασος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε πλειστηριασμό κομμάτι - κομμάτι η Πήγασος

Διαφορετικό δρόμο φαίνεται να έχουν επιλέξει οι τράπεζες για την εκκαθάριση της περιουσίας του Ομίλου Πήγασος σε σχέση με τον ΔΟΛ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα.

Στην περίπτωση του ΔΟΛ προτιμήθηκε η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης προκειμένου η εταιρεία να εκποιηθεί εν λειτουργία συνολικά ως «πακέτο», όπως προβλέπεται από τον Νόμο Δένδια (4307/2014). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκποιηθούν τα περιουσιακά του στοιχεία ως σύνολο σε δύο πακέτα: ακίνητα και εκδοτικές δραστηριότητες. Το τίμημα των 27 εκατ. ευρώ κρίνεται ικανοποιητικό δεδομένων των συνθηκών.

Στην περίπτωση του εξίσου πολύπαθου Πήγασου όπως όλα δείχνουν, επελέγη η κοινή διαδικασία πλειστηριασμού σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Οι πλειστηριασμοί θα γίνουν κομμάτι - κομμάτι, ξεχωριστά για τις μετοχές καθεμιάς από τις θυγατρικές: “Έθνος” και “Ημερησία”, περιοδικά, μετοχές του Sentra, μετοχές το τυπογραφείο Ίρις, μετοχές στο πρακτορείο διανομής Ευρώπη, εταιρεία παραγωγής Άνωση κ.ά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στο Ειρηνοδικείο στις 26 Ιουλίου.

Οι τράπεζες αποφάσισαν να κινήσουν τη διαδικασία πώλησης με πλειστηριασμό των μετοχών των θυγατρικών, καθώς είχαν περιέλθει στα χέρια τους ως εγγύηση για ανεξόφλητα δάνεια (περί τα 160 εκατ. ευρώ) της Πήγασος. Η διαδικασία θεωρείται πιο γρήγορη. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται υψηλό τίμημα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αγοράσουν κομμάτι - κομμάτι τα μικρότερα ή μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία ενός ομίλου με πολυσχιδείς δραστηριότητες, αντί το σύνολό τους, με τις όποιες υπεραξίες αναμφισβήτητα θα προέκυπταν. Το τίμημα θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερο, ενώ οφέλη ενδεχομένως θα προέκυπταν και ως προς τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, έστω και με άλλους όρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL