Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Χωρίς Ταγματάρχη η ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς Ταγματάρχη η ΕΡΤ

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση του Λάμπη Ταγματάρχη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Η φημολογία ήταν διάχυτη στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου εδώ και πολλούς μήνες, ενώ την τελευταία εβδομάδα η παραίτηση θεωρούταν βέβαιη, άγνωστο όμως ήταν πότε ακριβώς θα επιδιδόταν.

Ο Λ. Ταγματάρχης ανέλαβε τη δημόσια τηλεόραση στην πιο δύσκολη φάση της, ακριβώς στην επανεκκίνηση, μετά το «μαύρο» που επέβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Η επαναλειτουργία δεν ήταν κάτι απλό τότε, την άνοιξη του 2015. Δύο χιλιάδες εργαζόμενοι επέστρεψαν στις δουλειές τους, κλειστές δομές μπήκαν και πάλι μπροστά, τεχνικές υποδομές επαναλειτούργησαν, η ΕΡΤ σταδιακά επανέκτησε τη λειτουργία και τον ρόλο της. Η συμβίωση δε των εργαζόμενων της ΝΕΡΙΤ με τους παλιούς αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ, πλην περιθωριακών προστριβών, εξελίχθηκε ομαλά.

Πολλά ακόμη να γίνουν

Αν και η επανεκκίνηση αξιολογήθηκε ως επιτυχής, η συνέχεια δεν θεωρήθηκε αντάξια των προσδοκιών. Το ενημερωτικό πρόγραμμα, παρ’ ότι επανέκτησε παλιότερες ισορροπίες στην παρουσίαση και την προβολή όλων των απόψεων, ιδίως στα δελτία ειδήσεων, παρ’ ότι έχει φέρει σε πέρας δύσκολες αποστολές με ζωντανές συνδέσεις, πολύωρες καλύψεις και σε αντίξοες συνθήκες (από τις επισκέψεις Πάπα και Πούτιν μέχρι το προσφυγικό, τους Ολυμπιακούς και το δημοψήφισμα) και παρ’ ότι σε επίπεδο εκπομπών έχουν γίνει προσπάθειες, η ΕΡΤ δεν κατάφερε να κερδίσει ολοκληρωτικά την εμπιστοσύνη και την αποδοχή των τηλεθεατών, τουλάχιστον όσων γύρισαν την πλάτη στην ιδιωτική τηλεόραση. Η απομάκρυνση του Σταύρου Καπάκου, μάλιστα, ήταν επιπλέον ένα χτύπημα στην αξιοπιστία της δημόσιας τηλεόρασης, που επιβεβαιώθηκε με τις κινήσεις και τις επιλογές που έγιναν στη συνέχεια.

Στην ψυχαγωγία συνέβη κάτι ανάλογο. Και εδώ το αποτέλεσμα είναι άνισο. Αν και εντοπίζονται ορισμένες καλές, προσεγμένες και έξυπνες ιδέες, κυρίως ξένες σειρές, η ελληνική παραγωγή παραμένει φτωχή όχι μόνο στην πολυαναμενόμενη μυθοπλασία, αλλά ακόμα και σε εκπομπές ποικίλου ή ψυχαγωγικού περιεχομένου. Η ΕΡΤ, αν και αρωγός στον πολιτισμό, κυρίως μέσω της προβολής της βεντάλιας των δρώμενων ανά τη χώρα, αλλά και μέσα από χρηματοδοτήσεις ταινιών και ανεξάρτητων παραγωγών, δεν κατάφερε για τους τηλεθεατές της να χτίσει ένα ενδιαφέρον ποικίλο πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, δεν παρουσιάζει την εικόνα ενός καναλιού που έχει συνολική πρόταση για την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό.

Ο Λάμπης Ταγματάρχης παραδίδει την ΕΡΤ τοποθετημένη στις ράγες, όμως με ακόμη πολλά κενά που καλούνται να συμπληρωθούν. Μια αποστολή που δεν είναι εύκολη, είναι όμως αναγκαία. Ο ίδιος διατύπωνε εδώ και μήνες σε συνεργάτες του την πρόθεσή του να αποχωρήσει, καθώς, όπως έλεγε, είχε κουραστεί να βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο. Πληροφορίες που κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο κάνουν λόγο για συζητήσεις που είχε με τα δύο συνδρομητικά κανάλια, καθώς και με υπευθύνους του Mega στην προοπτική επαναλειτουργίας του.

Παρά ταύτα, το διαζύγιο εμφανίζεται να προωθήθηκε κοινή συναινέσει. Η παραίτηση κατατέθηκε την Παρασκευή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ευχαριστώντας τον για την εμπιστοσύνη και σημειώνοντας ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος καθοριστικός κύκλος ομαλής λειτουργίας της ΕΡΤ, την οποία παραδίδει εύρωστη, λειτουργικά σύγχρονη και διαφανή στην οικονομική διαχείρισή της. Η πλευρά Ν. Παππά αναφέρει ότι κατόρθωσε με επαγγελματισμό και συνέπεια να στήσει από την αρχή έναν σύγχρονο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

Οι επόμενες κινήσεις

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα προχωρήσει στην άμεση αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, που υπολογίζει να έχει ολοκληρωθεί σύντομα. Για το μεσοδιάστημα, τα καθήκοντα του διευθύνοντος θα αναλάβει, έως τον διορισμό νέου, ο σημερινός πρόεδρος Διονύσης Τσακνής. Όπως προβλέπει ο νόμος, θα δημοσιευτεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση για ενδιαφερόμενους με τα κατάλληλα προσόντα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δημοσίευση της πρόσκλησης ακόμα και αύριο, ωστόσο αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Αφού δοθεί προθεσμία λίγων ημερών, η επιλογή θα πραγματοποιηθεί βάσει των αιτήσεων. Στη συνέχεια, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει την έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δεν ήταν πάντως αμελητέα η δοκιμασία στην οποία είχε υποβληθεί η διοίκηση της ΕΡΤ την άνοιξη του 2015 προκειμένου να αναλάβει στην ΕΡΤ, υπό την εξαντλητική ματιά της προέδρου της Βουλής τότε, Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Αν και προηγείται δημόσια διαδικασία, τα ονόματα στο Διαδίκτυο για τους υποψηφίους διοικούντες την ΕΡΤ δίνουν και παίρνουν. Από δικηγόρο, εξέχον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, μέχρι άρτι παραιτηθέν στέλεχος ιδιωτικού καναλιού στην Κύπρο, αλλά και εν ενεργεία στέλεχος άλλου καναλιού. Και από στέλεχος της ΕΡΤ σήμερα, έως άλλο δικηγόρο που αντιπολιτεύεται σφόδρα την κυβέρνηση στα μικρά κανάλια... Οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL