Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σήμα κινδύνου από τον ΕΔΟΕΑΠ για άδεια ταμεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμα κινδύνου από τον ΕΔΟΕΑΠ για άδεια ταμεία

Τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει ο ΕΔΟΕΑΠ, το επικουρικό και υγειονομικό ταμείο των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στον Τύπο, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Οργανισμού. Αν και το νέο ασφαλιστικό εξαίρεσε τον ΕΔΟΕΑΠ από τις γενικές ρυθμίσεις, εδώ και έναν χρόνο οι εργοδότες και τα σωματεία των εργαζομένων δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινή συμβιβαστική λύση προσδιορίζοντας τον πόρο που θα ενισχύσει τα έσοδά του.

Παρότι είναι γνωστές οι ευθύνες, το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία, σημειωτέον, έχει παρευρεθεί διά του Τ. Πετρόπουλου σε πλείστες όσες τριμερείς συναντήσεις, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα. Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ καλεί την κυβέρνηση, και όχι τους εργοδότες ή τα σωματεία, «να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί πόρος για το Ταμείο». Ταυτόχρονα, ζητάει «τη συμμετοχή όλων σε κινητοποιήσεις», όχι όμως για πίεση προς τους εργοδότες, αλλά «για να σταματήσει η ομηρεία του ΕΔΟΕΑΠ από την κυβέρνηση».

Μπροστά στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ επιχείρησε να συνάψει δάνειο, το οποίο θα μπορούσε να εκταμιευτεί από τον ΕΦΚΑ, κάτι που προώθησε ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος. Ο δανεισμός, ωστόσο, ύψους 10 εκατ. ευρώ, σκόνταψε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και το δάνειο θα καθυστερήσει. Μπροστά στο άδειο ταμείο, το Δ.Σ. απευθύνθηκε στις ενώσεις των εργαζομένων και ζητάει από αυτές δανεισμό, καθώς οι ταμειακές ανάγκες είναι άμεσες: κόστος φαρμάκων και εξετάσεων των περίπου 18.000 ασφαλισμένων του Ταμείου δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί, ενώ και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να λάβουν τις επικουρικές συντάξεις τους.

Ήδη, όπως ενημερώνει ο ΕΔΟΕΑΠ, η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΗΕΜ-Θ απάντησαν καταφατικά, η ΕΠΗΕΘ (προσωπικό Θεσσαλονίκης) αρνητικά, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Η ΕΠΗΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, απαντά επίσης θετικά, επισημαίνει ωστόσο ότι ο δανεισμός είναι χρονοβόρα διαδικασία και προτείνει τη λύση να ρευστοποιηθούν ομόλογα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL