Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Τρία σενάρια για τις προσφορές του ΔΟΛ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρία σενάρια για τις προσφορές του ΔΟΛ

Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, λένε οι γνωρίζοντες αναφερόμενοι στο άνοιγμα των προσφορών για τον ΔΟΛ σήμερα το μεσημέρι. «Όποιος δώσει τα περισσότερα παίρνει την εταιρεία».

Η ελεγκτική Grant Thornton και η δικηγορική εταιρεία Αγγελίδης έχουν την ευθύνη για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ. Η διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού εγγυάται ότι νέος ιδιοκτήτης θα είναι αυτός που θα καταθέσει την υψηλότερη προσφορά - τιμή ελάχιστης προσφοράς δεν υπάρχει.

Όπως είναι γνωστό, τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ εκποιούνται σε δύο πακέτα μετά την καταγραφή τους από τον ειδικό διαχειριστή: το πρώτο πακέτο αφορά τα ακίνητα (Χρ. Λαδά, οικόπεδα κ.ά.) και το δεύτερο όλα τα υπόλοιπα: περί τους 250 τίτλους, σχεδόν το σύνολο των μετοχών (μαζί με τη συχνότητα) του Βήμα FM, το 22% του Mega, το ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, συμμετοχές στην εκτυπωτική Ίρις και το πρακτορείο διανομής Άργος, αυτοκίνητα, εξοπλισμό, λογισμικά κ.ά.

Οι προσφορές είναι ελεύθερες. Από την πρόσκληση υποβολής προσφορών μπορούν να προκύψουν τρία σενάρια:

* 1ο σενάριο: Να υποβληθεί μία και μοναδική προσφορά. Σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται συνέλευση του συνόλου των πιστωτών, δηλαδή τραπεζών, Δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, εργαζομένων και προμηθευτών, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν θα τη δεχθούν ή όχι. Εάν τη δεχθούν, προχωρεί το σενάριο 2. Εάν όχι, το σενάριο 3.

* 2ο σενάριο: Να κατατεθούν περισσότερες προσφορές. Σε αυτή την περίπτωση ο πλειοδότης αγοράζει την επιχείρηση χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των πιστωτών και ολοκληρώνεται η μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη.

* 3ο σενάριο: Να μην εμφανιστεί κανένας υποψήφιος αγοραστής. Είναι το χειρότερο σενάριο, καθώς ο ΔΟΛ οδηγείται σε πτώχευση και άμεσα παύουν η έκδοση των εντύπων και η λειτουργία της ιστοσελίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού. Τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να πωληθούν είτε ως σύνολο είτε κομμάτι - κομμάτι. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Στο θετικό σενάριο (1ο και 2ο), βάσει του νόμου Δένδια, ο αγοραστής παίρνει το ενεργητικό της επιχείρησης εκτός των χρεών και χωρίς καμία υποχρέωση να απασχολήσει και να αποζημιώσει το προσωπικό.

Αφού ανοίξουν οι προσφορές και ελεγχθεί η εγκυρότητα των εγγυητικών επιστολών (ισόποση του ύψους της περοσφοράς), θα αναδειχθεί ο πλειοδότης, ο οποίος θα επικυρωθεί μέσω δικαστικής απόφασης. Ακολουθεί η υπογραφή κοινού συμβολαίου. Η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να υπερβεί τον ένα μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL