Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Αγόρασε έναντι 5 εκατ. το 19,6% της Τηλέτυπος - Από την πλευρά των παλιών ή εγκαθιδρυμένων επιχειρηματιών των ΜΜΕ εκφράζονται "φόβοι" εξαγοράς του ιστορικού συγκροτήματος από τον ομογενή επιχειρηματία / Ο Ι. Σαββίδης μπήκε στο Mega και έπεται η Πήγασος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγόρασε έναντι 5 εκατ. το 19,6% της Τηλέτυπος - Από την πλευρά των παλιών ή εγκαθιδρυμένων επιχειρηματιών των ΜΜΕ εκφράζονται "φόβοι" εξαγοράς του ιστορικού συγκροτήματος από τον ομογενή επιχειρηματία / Ο Ι. Σαββίδης μπήκε στο Mega και έπεται η Πήγασος

Αλλάζουν οι συσχετισμοί στο μιντιακό τοπίο, καθώς η δυναμική είσοδος του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στο Μega σηματοδοτεί ευρύτερες συμφωνίες και προοιωνίζεται φρέσκο χρήμα σε μια τηλεοπτική αγορά που έχει συρρικνωθεί από κακές επιχειρηματικές επιλογές του προηγούμενου διαστήματος και υψηλό δανεισμό. Ο Ι. Σαββίδης γίνεται ο νέος ισχυρός παίκτης στη μιντιακή αγορά, στην οποία φαίνεται πως θα επενδύσει ποσά γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, ίσως δε και περισσότερα.

Με ανακοίνωσή της χθες η εταιρεία Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα ενημέρωσε ότι πούλησε ποσοστό 19,6% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε στην Τηλέτυπος (Μega) και η συμμετοχή της πλέον στο κανάλι μειώθηκε σε 13,1%.

Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι το ποσοστό 19,6% πουλήθηκε σε εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, έναντι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 75% θα απορροφηθεί από τις πιστώτριες τράπεζες και το 25% για να καλυφθούν κεφαλαιακές ανάγκες και υποχρεώσεις της Τηλέτυπος.

Η είσοδος του Ι. Σαββίδη στο Μega δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο επιχειρηματίας είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τηλεοπτικό σταθμό ευθέως με συνεντεύξεις και δηλώσεις του στο παρελθόν. Εξάλλου, ήταν από εκείνους που είχαν λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το περασμένο καλοκαίρι μέσω της εταιρείας Dimera. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα βρισκόταν σε συνομιλίες με τον Όμιλο Μπόμπολα, προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της χρεωμένης εκδοτικής Πήγασος. Όπως όλα δείχνουν πάντως, η εξαγορά μεριδίου του Μega είναι το πρώτο βήμα για την είσοδο του Ι. Σαββίδη στην Πήγασος.

Το Μega, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε οριακό σημείο από τις αρχές του έτους, καθώς οι λογαριασμοί του ελέγχονται από τις τράπεζες λόγω ανεξόφλητων, μη ρυθμισμένων δανείων, ενώ και τα χρέη σε πιστωτές και εργαζόμενους παραμένουν εκκρεμή όσο αναμένεται να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους παλαιούς μετόχους (εταιρείες των Μπόμπολα και συμφερόντων Βαρδινογιάννη) ή νέους επενδυτές. Η είσοδος Σαββίδη δίνει ελπίδες επιβίωσης για το κανάλι.

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει και η πρόσκληση για την πώληση του ενεργητικού του ΔΟΛ, με καταληκτική ημερομηνία τις 31 Μαΐου, δηλαδή λιγότερο από δέκα ημέρες. Ήδη, από την πλευρά των παλιών ή εγκαθιδρυμένων επιχειρηματιών των ΜΜΕ εκφράζονται "φόβοι" εξαγοράς του ιστορικού συγκροτήματος από τον ομογενή επιχειρηματία, ενδεχόμενο το οποίο θα μπορούσε να τον φέρει στην πρώτη γραμμή των επιχειρηματιών των μίντια.

Η Ν.Δ. μιλά για διαπλοκή

Παρόμοιους... φόβους εκφράζει και η Νέα Δημοκρατία. Με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής» και κατηγορεί γι' αυτό την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των τραπεζών. Η Ν.Δ., μπροστά στον κίνδυνο να χάσει φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ, καταγγέλλει τη συμφωνία και κάνει λόγο για προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης σε βάρος της δημοκρατίας. Απευθύνει δε στην κυβέρνηση τρία ερωτήματα: α) Πώς είναι δυνατόν μία επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150 εκατ. ευρώ να μπορεί να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της; β) Είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας; γ) Είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών υπερδανεισμένων μετόχων;


Απάντηση της κυβέρνησης

"Γελάει ο κόσμος", απαντά η κυβέρνηση. Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν πολύ άγχος και επιμένουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ. Με σκωπτικό ύφος μάλιστα σημείωναν: "Σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τις Ανεξάρτητες Αρχές για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη".

Για «αλλαγή σκυτάλης στους αγαπημένους διαπλεκόμενους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» κάνει λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Με ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει ακόμα: «Ο Μπόμπολας, όπως προβλέψαμε, παρέδωσε στον Σαββίδη. Θα πληρώσει και τα χρέη του;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL