Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Σε όφελος πολιτών και επιχειρηματικότητας / Αγώνας για την... ανάταξη της ψηφιακής υποανάπτυξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε όφελος πολιτών και επιχειρηματικότητας / Αγώνας για την... ανάταξη της ψηφιακής υποανάπτυξης

Αγώνα δρόμου για να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον δρόμο προς την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία και να φέρει τη χώρα στα επίπεδα τουλάχιστον του ευρωπαϊκού μέσου όρου έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, με σειρά πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν από ρυθμίσεις, χρηματοδοτήσεις και κίνητρα επενδύσεων.

Η εγκατάλειψη, η αδιαφορία και η παντελής έλλειψη σχεδιασμού από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, άφησαν τη χώρα πίσω, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στον πάτο, στην 26η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. στους δείκτες ψηφιακής ανάπτυξης, λίγο πριν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ποιοι είναι οι δείκτες; Συνδεσιμότητα. Ανθρώπινο κεφάλαιο. Χρήση διαδικτύου. Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών. Ο πάτος σε όλες τις παραμέτρους χρειάστηκε πολλά χρόνια απραξίας και παραλείψεων για να... επιτευχθεί.

Αν και οι δείκτες βελτιώθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 8,6% και η χώρα κατατάσσεται στην 4η θέση σε ρυθμό ανάπτυξης της ψηφιακής αγοράς μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε., τα βήματα πρέπει να γίνουν όλο και πιο γρήγορα.

Στον πυρήνα των προσπαθειών σήμερα βρίσκεται η αντικατάσταση του παρωχημένου δικτύου χαλκού, μέσω του οποίου μεταδίδονται σήμερα οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και internet, με δίκτυο οπτικών ινών. Αν και δεν πρόκειται για πολύ πρόσφατη τεχνολογία, η αντικατάσταση του δικτύου στη χώρα μας προχωρεί εδώ και χρόνια με ρυθμούς χελώνας. Αυτό σημαίνει υστέρηση σε ταχύτητες και σε χωρητικότητα, δηλαδή υστέρηση σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη υψηλή χωρητικότητα, όπως ιατρικές διαγνώσεις και εξετάσεις, πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, τηλεόραση on demand, αλλά και εφαρμογές για επιχειρήσεις και για το Δημόσιο. Οι νέες υπηρεσίες συνδέονται όχι μόνο με την εξοικονόμιση χρόνου και χρήματος για το δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αλλά και με τη διαφάνεια στο δημόσιο και τον περιορισμό της διαφθοράς.

Όπως λέει στην «Αυγή» ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας: «Το δίκτυο οπτικών ινών αποτελεί την πιο σύγχρονη και αναγκαία αναπτυξιακή υποδομή που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα, για να περάσει στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία. Τα οφέλη από τη μετάβαση δεν είναι μόνο οικονομικά. Θα υπάρξουν υψηλές προστιθέμενες αξίες για την κοινωνία στο σύνολό της».

Την ίδια ώρα, χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους για έργα ευρυζωνικών δικτύων, δηλαδή οπτικής ίνας, ύψους 1 δισ. ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν εάν δεν αξιοποιηθούν. Το έργο, που πραγματοποιείται ανά τμήματα σε όλη τη χώρα, ξεκινάει από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες, με στόχο να φτάνει ώς το σπίτι του καταναλωτή. Συμμετέχουν δε, στον βαθμό των δυνατοτήτων τους, όλες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εμπορικά στη χώρα και είναι εν δυνάμει επενδυτές: Cosmote, Wind, Vodafon, Cyta, Forthnet.

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, προκειμένου να προχωρήσει το έργο, δίνει κίνητρα στους επενδυτές, με θεσμικές πρωτοβουλίες και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις:

* Μειώνει το κόστος εγκατάστασης του δικτύου οπτικής ίνας κατά 60- 80%, καθώς υποχρεώνει τους φορείς που εκτελούν έργα εγκατάστασης υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, ενέργεια, μεταφορές) να ενημερώνουν έναν κεντρικό φορέα αλλά και να επιτρέπουν να περνάει η οπτική ίνα κατά τη διάρκεια των χωματουργικών εργασιών.

* Εξασφάλισε κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, με στόχο το 2020 το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών να έχει πρόσβαση σε δίκτυα ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ημιαστικών - αγροτικών περιοχών να διαθέτει ευρυζωνικές συνδέσεις τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση 500 Mbps.

Η περίπτωση συνεργασίας μεταξύ της Forthnet και του κινεζικού κολοσού ZTE, που υπεγράφη προ ημερών στο Πεκίνο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, είναι ενδεικτική για την εξέλιξη του έργου στα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για συμφωνία επένδυσης οπτικών ινών ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναπτυχθεί σε βάθος επταετίας, ωστόσο το 70% της επένδυσης θα γίνει στα πρώτα τρία χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Forthnet η επένδυση αφορά ένα εκατομμύριο νοικοκυριά (από τα 4 εκατ. συνολικά). Ενώ το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού επιτρέπει ταχύτητες 24 Mbps ή το πολύ 50, με το νέο δίκτυο οι ταχύτητες (δηλ. η χωρητικότητα) θα φτάσει το 1 Gigabps (1.000 Mbps).

Σύντομα δωρεάν Ίντερνετ σε 13 ακριτικά νησιά

Με απαντητική επιστολή προς τους δημάρχους δεκατριών νησιωτικών δήμων, το υπουργείο Ναυτιλίας, ενημερώνει τις τοπικές κοινωνίες πως η δέσμευση της κυβέρνησης, για παροχή δωρεάν κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης (Internet) σε νησιά θα είναι γεγονός σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχοντας παρακολουθήσει στενά τη διαδικασία διαμόρφωσης και ωρίμανσης της παραπάνω πρότασης και έχοντας συνεργαστεί με τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης, ενημερώνει ότι σύντομα αναμένεται η δημοσίευση σχετικής ΚΥΑ, η οποία και θα προβλέπει την εξ ολοκλήρου επιχορήγηση του κόστους εξοπλισμού και του κόστους συνδρομής για 10.831 νησιωτικά νοικοκυριά.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά τους δήμους Λειψών, Γαύδου, Χάλκης, Αγαθονησίου, Τήλου, Αγ. Ευστρατίου, Ανάφης, Σικίνου, Ψαρών, Μεγίστης, Φολεγάνδρου, Οινουσών και Κιμώλου.

Όπως αναφέρουν ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Σαντορινιός στην επιστολή τους, η δέσμευση του πρωθυπουργού από τη Νίσυρο προς τους νησιώτες και η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης για ανατροπή του κλίματος απομόνωσης που βίωναν τα νησιά μας πραγματοποιείται με ρεαλιστικές πρωτοβουλίες. Η αναφερόμενη δράση για χορήγηση δωρεάν εξοπλισμού και δωρεάν σύνδεση Ίντερνετ στα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποκλεισμού από την ψηφιακή εποχή εντάσσεται στο πλαίσιο της τεχνολογικής αναβάθμισης των νησιωτικών Περιφερειών, γεγονός που θα συμβάλει στην εξοικείωση των κατοίκων με τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες, αλλά και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων και των δημοσίων υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL