Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Τελικά πόσες άδειες χωράνε;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελικά πόσες άδειες χωράνε;

Το παιχνίδι της κολοκυθιάς με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών φαίνεται να παίζουν ορισμένοι εδώ και μερικούς μήνες. Τελικά, πόσα κανάλια χωράνε; Να χωράνε 6; Και γιατί όχι 9; Να χωράνε 12; Πόσα να χωράνε; 18 έφτασε να λέει ο άλλος.

Το ερώτημα έχει επανακάμψει και καλείται το ΕΣΡ να απαντήσει. Οι προσπάθειες του έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο, σε διαβούλευση που ξεκίνησε με τα κόμματα και τους ενδιαφερόμενους φορείς, χωρίς όμως σπουδαία αποτελέσματα, όπως όλα δείχνουν: το ερώτημα παραμένει αναπάντητο επί τέσσερις μήνες, παρά τις επίπονες προσπάθειες. Επί του αριθμού έχουν καταθέσει απόψεις τα κόμματα, η EETT, η ένωση ιδιοκτητών, η ομοσπονδία δημοσιογράφων, οι ενώσεις παραγωγών και δημιουργών. Συμπέρασμα κανένα. Η διαβούλευση είχε κλείσει και πλέον ξεκινάει από την αρχή.

Θα μπορούσε κανείς να πει βέβαια ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει. Αν και τίποτε δεν αποκλείεται, στο καθαρά τεχνικό ερώτημα «πόσα κανάλια χωράει το φάσμα» όλα εξαρτώνται από τις παραμέτρους που θέτει κανείς. Με άλλα λόγια από τις παραδοχές που κάνει, με βάση τις συνθήκες σήμερα, αλλά και στο ορατό μέλλον, προκειμένου να καταλήξει.

* Ο τρόπος μετάδοσης υψηλή ευκρίνεια ή τυπική ευκρίνεια; HD ή SD; Η υψηλή είναι βεβαίως καλύτερη, όμως στη θέση της μετάδοσης ενός προγράμματος HD θα μπορούσαν να μεταδίδονται τρία SD. Το HD πιάνει πολύ χώρο. Αν και δεν υπάρχει σοβαρή αντίρρηση για το HD, ορισμένοι επαναφέρουν την τεχνολογία SD της προηγούμενης δεκαετίας. Θεωρείται βέβαιο ότι για ένα διάστημα, έως την πλήρη μετάβαση σε HD, τα κανάλια θα μεταδίδουν και με τους δύο τρόπους, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ανάγκες για περισσότερο «χώρο».

* Τα περιφερειακά. Αν και δεν έχει συζητηθεί ευρέως, θεωρείται δεδομένο ότι τα περιφερειακά κανάλια θα εκπέμπουν σε τυπική ευκρίνεια - SD. Χωρίς να έχουν ερωτηθεί, βεβαίως. Η νέα τεχνολογία (DVB-T2) θα μπορούσε να τους δώσει τη δυνατότητα υψηλής ευκρίνειας -HD.

* Η τεχνολογία. Η σημερινή τεχνολογία ονομάζεται DVB-T και έχει ορισμένη χωρητικότητα. Η επόμενη τεχνολογία, η DVB-T2, έχει αρχίσει να διαδίδεται σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και δίνει δυνατότητα μεγαλύτερης συμπίεσης, δηλαδή περισσότερα κανάλια. Η νέα τεχνολογία, όμως, προϋποθέτει οι καταναλωτές να τοποθετήσουν νέο αποκωδικοποιητή ή να αγοράσουν νέα συσκευή. Κυβερνητικοί παράγοντες στο παρελθόν ήταν κάθετα αρνητικοί στην επιβάρυνση των καταναλωτών, όταν μάλιστα δεν έχουν περάσει ούτε τρία χρόνια από την ψηφιακή μετάβαση.

* Το είδος προγράμματος. Οι 4 άδειες που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι αφορούσαν κανάλια «γενικού περιεχομένου», όπως τα σημερινά. Η συζήτηση σήμερα γίνεται για κανάλια «γενικού», όσο και «θεματικού περιεχομένου», αθροιστικά. Συνεπώς ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από 4.

* Ο περιορισμός του ψηφιακού φάσματος. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, μέρος του ψηφιακού φάσματος που σήμερα αξιοποιείται από την τηλεόραση, στην περιοχή των 700MHz, θα αποδοθεί στις τηλεπικοινωνίες για άλλες υπηρεσίες. Αυτό θα γίνει το 2020. Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του αριθμού των πολυπλεκτών, των κυκλωμάτων δηλαδή που φιλοξενούν τα τηλεοπτικά προγράμματα, από 8 σήμερα, σε 6, αν και αυτό δεν είναι απολύτως βέβαιο. Από το 2020 θα μείνουν 2 πολυπλέκτες για την ΕΡΤ, ενώ για την Digea 3 πολυπλέκτες για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια και 1 για τα περιφερειακά. Ήδη η Digea διεκδικεί τον ένα πολυπλέκτη της ΕΡΤ.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα τηλεοπτικά προγράμματα (κανάλια) χωράει ο κάθε πολυπλέκτης. Εδώ οι γνώμες διίστανται και δεν είναι καθόλου αθώες. Σύμφωνα με την Digea και την ένωση των τηλεοπτικών σταθμών, κάθε πολυπλέκτης «χωράει» 12 τηλεοπτικά προγράμματα τυπικής ευκρίνειας (Standard Definition -SD) ή 4 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (High Definition -HD). Δηλαδή σύνολο 12 HD και 36 SD ή διάφοροι συνδυασμοί.

Σύμφωνα με άλλους ο κάθε πολυπλέκτης χωράει το πολύ 2 HD και 2 SD, που σημαίνει 6 κανάλια HD και 6 SD. Όπως εξηγούν, εάν στριμωχτούν σε ένα πολυπλέκτη 4 κανάλια HD, τα πιο «απαιτητικά» προγράμματα, όπως αθλητικά ή συναυλίες, δεν θα έχουν τεχνικά παραδεκτό σήμα από πλευράς ποιότητας. Ωστόσο τα θεματικά κανάλια, όπως λένε (π.χ. για τη μετάδοση ταινιών), δεν απαιτούν τόσο μεγάλο εύρος φάσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL