Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Το ΕΣΡ να στρέψει το βλέμμα στις ανάγκες της κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΕΣΡ να στρέψει το βλέμμα στις ανάγκες της κοινωνίας

Το βλέμμα στους πολίτες και στο δημόσιο συμφέρον θα όφειλε να στρέψει περισσότερο το ΕΣΡ απ' ό,τι στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις και τα συμφέροντά τους. Όχι γιατί οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις διαθέτουν πολυπληθή τμήματα τεχνοοικονομικών, νομικών, μάνατζερ κ.λπ. οι οποίοι κατ' αποκλειστικότητα απασχολούνται με την υπεράσπιση των συμφερόντων των σταθμών. Αλλά γιατί εάν δεν υπερασπιστεί το ΕΣΡ τους πολίτες/τηλεθεατές, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον, δεν υπάρχει άλλος να το κάνει.

Η διαδικασία για απόφαση του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από τις επιδιώξεις και τις προσδοκίες, τους σχεδιασμούς και τα πλάνα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Αν και οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, η δουλειά του ΕΣΡ είναι να γνωμοδοτήσει προς το συμφέρον των πολιτών αυτής της χώρας. Το φάσμα, λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας, «είναι σπάνιος και πολύτιμος πόρος». Ως τέτοιος θα πρέπει λοιπόν να παραχωρηθεί. Αυτό σημαίνει κατ' αρχάς υψηλό αντάλλαγμα. Η αποτίμησή του από την προηγούμενη διαδικασία είναι γνωστή, η αξία του είναι 250 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι βασικός στόχος θα πρέπει να είναι να έρθουν στο Δημόσιο αυτά τα χρήματα. Δεν είναι βασικός στόχος να ικανοποιηθούν οι ιδιώτες επενδυτές, αλλά δευτερεύων στόχος.

Βασικός στόχος είναι επίσης να καταγράψεις τι λέει το 30%-40% των πολιτών που δεν έχουν ακόμη σήμερα HD. Τι λένε όσοι δεν έχουν καν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα λόγω του κουτσουρεμένου δικτύου που έστησε η Digea τα προηγούμενα χρόνια. Τι λένε οι πολίτες αν τους πεις ότι πρέπει να αγοράσουν νέες συσκευές ή νέους αποκωδικοποιητές για να μπορούν να λαμβάνουν το σήμα DVB-T2 που θέλουν οι επιχειρήσεις. Τι λένε οι πολίτες για το τηλεοπτικό περιεχόμενο σήμερα, επί «πλουραλισμού»; Τι λένε για τα 12 μικρά και μεγάλα ριάλιτι σόου “Survivor” και τα συναφή, που μεταδίδουν σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, διώχνοντας κάθε πιθανότητα ελληνικής παραγωγής μυθοπλασίας. Τι λένε για το πρόγραμμα που έχει στηθεί πάνω σε τηλεπαιχνίδια και «στρογγυλά τραπέζια», άλλα για φαγητό, άλλα για κουβεντολόι...

Ποιος είναι εκείνος ο αριθμός καναλιών που βοηθάει να χτιστεί ένα ποικίλο πρόγραμμα, με ενημέρωση και ψυχαγωγία για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας και ιδίως για όσους δεν έχουν πολλές διεξόδους; Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του ΕΣΡ και η έννοια του: Οι ανάγκες της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL