Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Επίσκεψη του Επιτρόπου Α. Ανσιπ / Εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη του Επιτρόπου Α. Ανσιπ / Εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή οικονομία

Την πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας διαπίστωσε στη διάρκεια των επαφών του στη χώρα μας χθες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την ενιαία ψηφιακή αγορά Άντρους Άνσιπ. Όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, η Ελλάδα.

* Τον τελευταίο χρόνο βελτίωσε τη θέση της στους δείκτες ψηφιακής ανάπτυξης κατά 8,6%.

* Κατατάσσεται στην 4η ή 5η θέση σε ρυθμό ανάπτυξης της ψηφιακής αγοράς μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υστερεί κατά πολύ έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς, όπως είπε, στη γενική κατάταξη παραμένει στην 26η θέση και συνεπώς μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα.

Ο κ. Άνσιπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δεν δίστασε μάλιστα να χρησιμοποιήσει τη φορτισμένη για τους Έλληνες έκφραση... «success story» αναφερόμενος στην ωφέλεια που είχε το Ελληνικό Δημόσιο με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα φάρμακα. Όπως εξήγησε, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ήταν επωφελής για την αποτελεσματικότητα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς η ψηφιοποίηση επιτυγχάνει διαφάνεια και περιορίζει τους αποκλεισμούς, απευθυνόμενη στο σύνολο του πληθυσμού.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, κατά τη γνώμη του, η χώρα μας θα πρέπει κατά προτεραιότητα να αναπτύξει τις ψηφιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο, οι οποίες με τη σειρά τους θα τονώσουν τη ζήτηση υπηρεσιών και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι πολίτες θα γίνουν πολύ περισσότερο απαιτητικοί σε ψηφιακές υπηρεσίες. Με έμφαση τόνισε ο κ. Άνσιπ την ανάγκη καθιέρωσης της «ηλεκτρονικής υπογραφής», η οποία προϋποθέτει την «ψηφιακή ταυτότητα», που αποτελεί τη βάση για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε τη σημασία της ψηφιοποίησης και τις εφαρμογές της στη φορολογία, το κτηματολόγιο, τον τραπεζικό τομέα κ.α., ενώ συζήτησε επίσης θέματα ψηφιακού φάσματος, 5G, cyber security κ.ά.

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας προβλέπει τη δημιουργία υποδομών που θα παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα πρόσβασης στο μέγιστο ποσοστό του πληθυσμού», τόνισε μετά τη συνάντηση ο Ν. Παππάς και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «διαθέτουμε το επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό, διαθέτουμε το know how. Μέχρι τώρα μας έλειπαν η οργάνωση, ο συντονισμός, η αποφασιστικότητα, η ενημέρωση και εκπαίδευση του κόσμου». Ο υπουργός τόνισε την άμεση αξιοποίηση των δύο μεγάλων έργων οπτικών ινών που εγκρίθηκαν μόλις προχθές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, «ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου», όπως είπε.

Την εναρμόνιση των προτεραιοτήτων για την ενιαία ψηφιακή αγορά με τις δράσεις του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά και τη σημαντική πρόοδο της χώρας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, διαπίστωσε ο Ά. Άνσιπ κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη. Προηγουμένως η υπουργός παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, ιδίως δε τις προτεραιότητες: την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με έμφαση στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων -με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων- και τη διαφάνεια στον δημόσιο τομέα.

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι η ανασυγκρότηση του Δημοσίου με έμφαση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

Σχετικά με τα βήματα της Ε.Ε. προς την ψηφιακή οικονομία, ο επίτροπος σημείωσε ότι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) υπολογίζεται να είναι διαθέσιμα έως το 2025 και προϋποθέτουν επενδύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ. Ειδικότερα για τις start ups (νεοφυείς επιχειρήσεις) με εφαρμογές τεχνολογιών νέας γενιάς, σημείωσε ότι το 2014 ο τζίρος στην Ε.Ε. ήταν 17 δισ. με 1,8 εκατ. εργαζόμενους και αναμένεται να φτάσει το 2018 τους 4,8 εκατ. εργαζόμενους και τα 63 δισ. τζίρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL