Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Λ. Κρέτσος: "Ο διαγωνισμός θα γίνει άμεσα με ασφαλή αριθμό αδειών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Κρέτσος: "Ο διαγωνισμός θα γίνει άμεσα με ασφαλή αριθμό αδειών"

Επανακάμπτει με δριμύτητα το λόμπι των καναλαρχών και των υποστηρικτών τους, των ίδιων πάνω - κάτω που έδωσαν σκληρή μάχη πέρυσι το καλοκαίρι ώστε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, με απίθανα επιχειρήματα τότε, του είδους «χωράνε άπειρα κανάλια χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία».

Αφορμή για την επανεμφάνισή τους, η προχωρημένη συζήτηση εντός του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών που θα προκηρυχθούν, αλλά ιδίως η εμφάνιση των επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στη Βουλή, όπου ερωτήθηκαν και απάντησαν συγκεκριμένα. Παράδειγμα ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, που «προδίδει την αγωνία του να μην προχωρήσει η διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», όπως σημειώνει με ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του σταθμού, σημειώνει ο Λ. Κρέτσος, «το οποίο βρίθει ανακριβειών και εκθέτει τη βαθιά άγνοια της συντάκτριάς του για τα θέματα τα οποία πραγματεύεται, οι έννοιες ‘δίαυλοι’ (συχνότητες) και κανάλια παρουσιάζονται ως ταυτόσημες, συγχέονται οι διαδικασίες απονομής του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος με τα Διεθνή Φόρουμ συντονισμού συχνοτήτων, ενώ προτείνεται στο ΕΣΡ να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες την εκπλήρωση της συνταγματικής υποχρέωσης αδειοδότησης των καναλιών».

«Δυστυχώς για τους ευσεβείς πόθους των καναλαρχών, ο διαγωνισμός θα γίνει άμεσα -έχει δεσμευτεί άλλωστε γι’ αυτό το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- και ο αριθμός των αδειών που θα δημοπρατηθούν θα είναι, από τεχνολογικής άποψης, απολύτως ασφαλής» εκτιμά ο Λ. Κρέτσος και υπογραμμίζει ότι ήδη «οι καναλάρχες υποχρεώνονται σταδιακά να αποδεχθούν τα επιστημονικά πορίσματα αναφορικά με τη χωρητικότητα του φάσματος: ενώ παλαιότερα μιλούσαν για 48 κανάλια, μετά από διαδοχικές ‘εκπτώσεις’ έφτασαν σήμερα να ισχυρίζονται ότι, με βάση ορισμένα σενάρια εργασίας, ίσως και να μην χωράνε πάνω από 6». Ο κ. Κρέτσος μάλιστα διαβλέπει ότι σύντομα «η πρόταση για τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας θα φαντάζει ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τους ίδιους!».

Ο γενικός γραμματέας εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με τα τεκταινόμενα στο ΕΣΡ, αν και η Αρχή δεν έχει δείξει ιδιαίτερη παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου από τον διορισμό της. Το ζήτημα της αδειοδότησης των σταθμών βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο: ο αριθμός των αδειών συζητείται σε αλλεπάλληλες συνδιασκέψεις εδώ και μήνες, χωρίς απόφαση ακόμη, ενώ σε κυκεώνα κινδυνεύουν να εξελιχθούν και άλλες παράμετροι, όπως η τιμή εκκίνησης δημοπρασίας, ο τρόπος δημοπράτησης, η εκπόνηση της προκήρυξης κ.ά.

Είναι αλήθεια ότι το ΕΣΡ δεν βοηθήθηκε από την ΕΕΤΤ όταν της ζητήθηκε επισήμως να αποφανθεί περί της χωρητικότητας του φάσματος. Η ΕΕΤΤ προτίμησε, αντί να δώσει αριθμούς, να δώσει... παραμέτρους υπολογισμού επιστρέφοντας το μπαλάκι στο ΕΣΡ, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει, σύμφωνα με τον νόμο. Έχει ήδη πραγματοποιήσει περί τις δέκα συνδιασκέψεις σε ολομέλεια και απόφαση δεν έχει λάβει ακόμη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διατυπώνονται προτάσεις για κανάλια Standard Definition (SD) -την ώρα που όλη η Ευρώπη εκπέμπει σε High Definition (HD)- προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υπό αδειοδότηση καναλιών. Άλλες πληροφορίες λένε ότι ο αριθμός που διατυπώνεται εντός του ΕΣΡ ξεκινάει από τον αριθμό 6 και φτάνει έως τις 12 άδειες (γενικού και θεματικού περιεχομένου μαζί). Όπως εκτιμάται, ο αριθμός θα κυμανθεί ανάμεσα σε 6 και 9 για κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας γενικού και θεματικού περιεχομένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL