Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Επιστήμονες και ερευνητές βλέπουν θετικά το νομοσχέδιο για τη διαστημική υπηρεσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστήμονες και ερευνητές βλέπουν θετικά το νομοσχέδιο για τη διαστημική υπηρεσία

Yψηλή συμμετοχή είχε η δημόσια διαβούλευση για τη διαστημική δραστηριότητα της χώρας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας και της βιομηχανίας και διαφύλαξαν θερμή υποδοχή στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τίτλο «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων - Καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων - Ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας», τονίζοντας ιδίως ότι έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό και χρόνιο κενό. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια:

Δ. Σιμόπουλος, αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου: «Επιτέλους δημιουργείται ο Διαστημικός Οργανισμός που θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί πριν από δεκαετίες για να οργανώνει και να ενισχύει διεθνώς την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στον τομέα του Διαστήματος [...] Από όλα τα κράτη - μέλη των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Διαστήματος η Ελλάδα ήταν το μοναδικό μέλος που δεν είχε μέχρι τώρα κάποιον συντονιστικό φορέα για τις διαστημικές δραστηριότητές της».

Χρ. Πρωτοπαπάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELLAS SAT: «Η χώρα χρειάζεται ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς για τη διαστημική τεχνολογία, ώστε να αποτελέσει τον κύριο μοχλό εφαρμογής του οράματος της κυβέρνησης για το Διάστημα και να δράσει καταλυτικά για την απορρόφηση από τους διάφορους ακαδημαϊκούς φορείς και τη διαστημική βιομηχανία της χώρας όσο το δυνατό περισσότερων διαθέσιμων κονδυλίων για τις τεχνολογίες του διαστήματος και τις εφαρμογές τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία)»

Του si-Cluster (www.si-Cluster) και της ΕΒΙΔΙΤΕ (εκπρόσωποι επιχειρήσεων, startups, πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ερευνητικών ινστιτούτων): «... για την αποτελεσματική αξιοποίηση όσων προσφέρει ο τομέας του Διαστήματος και οι εφαρμογές του (στη γεωργία, τη ναυτιλία, στο περιβάλλον, στις μεταφορές, στην ασφάλεια, στις τηλεπικοινωνίες, κ.ά.) υπάρχει ανάγκη ενός και μόνο ενός εθνικού φορέα [...] Να σταματήσουμε ως χώρα να αντιμετωπίζουμε το Διάστημα ως μια κατακερματισμένη δραστηριότητα υπουργείων ή φορέων».

Οι εποικοδομητικές προτάσεις θα τύχουν επεξεργασίας και θα ληφθούν υπόψη. Το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης δείχνει τη δυναμική και τη θέληση της ελληνικής κοινωνίας να προχωρήσει δυναμικά, συντονισμένα και αποτελεσματικά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, που έχει αυξημένη προστιθέμενη αξία για την οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL