Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Εκπέμπουν SOS οι εκδότες για την εκτύπωση και τη διανομή των εφημερίδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκπέμπουν SOS οι εκδότες για την εκτύπωση και τη διανομή των εφημερίδων

«Καμπανάκι» για τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τύπος, αλλά και τα προβλήματα στον τομέα της εκτύπωσης και της διανομής των εφημερίδων που απειλούν να εμφανιστούν, κρούει η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών - ΕΙΗΕΑ, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και τις τράπεζες.

Στην πρώτη της παρέμβαση υπό τη νέα διοίκηση, με πρόεδρο τον Νίκο Χατζηνικολάου, η ΕΙΗΕΑ -είναι αλήθεια χωρίς ίχνος αυτοκριτικής από τους εκδότες / μέλη της που οδήγησαν τις επιχειρήσεις Τύπου στη σημερινή κατάρρευση- δείχνει να αγνοεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιανουάριο, με τον πιο επίσημο τρόπο, από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την κατάρρευση του ΔΟΛ τότε, όταν κάλεσε την αντιπολίτευση να συμφωνήσει προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τη διάσωση των Μέσων Ενημέρωσης. Ένα πλαίσιο ισότητας και ισονομίας, καθολικής εφαρμογής και όχι φωτογραφικού χαρακτήρα.

Είχε πει τότε ο Αλέξης Τσίπρας: «Εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε. Θέλω, όμως, να το ξεκαθαρίσω. Αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι. Δεν θα γίνει με καμία συνδιαλλαγή, δεν θα γίνει με τους τρόπους που μάθαμε να γίνονται στο παρελθόν. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά ή ένα συγκρότημα. Και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων - αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους.

Αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου, που θα αφορά όλους στον Τύπο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε. Αλλά θέλουμε να συζητήσουμε θεσμικό πλαίσιο ισότητας, που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις του Τύπου. Καθαρές κουβέντες, όλα ανοιχτά, όλα στο φως, μόνο με συναίνεση. Εμείς δεν παίζουμε κάτω από τις κουρτίνες, δεν κάνουμε συνδιαλλαγές και αυτό το γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρόσκλησή του ο Αλέξης Τσίπρας απάντηση δεν πήρε. Ούτε από τον Κ. Μητσοτάκη ούτε από την ΕΙΗΕΑ. Σήμερα φαίνεται ότι το κλίμα άλλαξε, τουλάχιστον μεταξύ των εκδοτών. Με την επιστολή τους καλούν «όλους τους εμπλεκόμενους (κυβέρνηση, τράπεζες, εκτυπωτικές εταιρείες, πρακτορεία διανομής) “να εξετάσουμε από κοινού τις απαραίτητες ενέργειες, στο πλαίσιο της νομιμότητας, με στόχο να αποτραπεί ένα θανάσιμο πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου». Όπως υπογραμμίζουν, μάλιστα, «οποιαδήποτε ολιγωρία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας και πολυφωνίας, αλλά ταυτόχρονα θα πλήξει χιλιάδες εργαζόμενους, τα ήδη σκληρά δοκιμαζόμενα ασφαλιστικά τους ταμεία, αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL