Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Μαρτυρίες και ντοκουμέντα για τη χούντα και την Αντίσταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρτυρίες και ντοκουμέντα για τη χούντα και την Αντίσταση

Σειρά εκπομπών και αφιερωμάτων για τη θλιβερή επέτειο της χούντας έχουν ετοιμάσει η ΕΡΤ, το Kανάλι της Βουλής, αλλά και ο 105,5 Στο Κόκκινο. Προσωπικές μαρτυρίες και ζωντανές συνεντεύξεις με ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα και υπέστησαν διώξεις, απαγορευμένα τραγούδια, αναφορές στη λογοκρισία συνθέτουν τo κλίμα της εποχής και το σκηνικό της Αντίστασης.

Κανάλι της Βουλής

* 9 μ.μ. «Μια άγνωστη ιστορία. Ο αντιδικτατορικός αγώνας στη Βόρειο Αμερική» του Ι. Κατωμέρη παρουσιάζει μαρτυρίες για τους αγώνες του απόδημου ελληνισμού της Β. Αμερικής με σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Το πρώτο από τα 5 επεισόδια.

* 10 μ.μ. Ντοκιμαντέρ του Ά. Φατούρου: «Eδώ Λονδίνο». Η ιστορία της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, με αφορμή την παράδοση αντιγράφου του αρχείου της το 2006.

* 10.30 μ.μ. «Το πολιτιστικό έγκλημα της χούντας» της Ρ. Θεολογίδου. Τα εγκλήματα αισθητικής και οι ολέθριες συνέπειες της δικτατορίας στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Μιλούν o Mίκης Θεοδωράκης, ο καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης και ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος.

* 11.15 μ.μ. «Χούντα, Πολυτεχνείο» Aποσπάσματα κινηματογραφικής μνήμης από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και ηχητικά ντοκουμέντα από το ΒΒC.

* 11.30 μ.μ. «Στοργή στον λαό», του Βασίλη Δούβλη. Η λογοκρισία στον κινηματογράφο. Ντοκιμαντέρ βασισμένο στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της λογοκρισίας της χούντας. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από ελληνικές και ξένες ταινίες που απαγορεύτηκαν ή λογοκρίθηκαν, συνεντεύξεις σκηνοθετών, απόρρητα έγγραφα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, καθώς και επίκαιρα της εποχής. Παραγωγή, Τηλεόραση της Βουλής, 2013.

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και το Πρώτο Πρόγραμμα ρίχνουν φως στην πιο μαύρη μέρα της νεότερης Ιστορίας μας. Για τρεις ώρες, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στο στούντιο μέλη του Συνδέσμου θυμούνται την 21η Απριλίου, την Αντίσταση, τη φυλακή, τα βασανιστήρια, την εξορία.

Οι Βασίλης Μπαλωμένος, Θανάσης Γρέβιας, Βαγγέλης Φράγκου, Νίκος Σκουφάκης, Νίκος Τσιόκος είναι οι φιλοξενούμενοι των Γ. Γιουκάκη, Π. Παπαδόπουλου και Γ. Παπαζαχαρίου. Παρεμβαίνουν επίσης οι Κώστας Μανταίος (πρόεδρος ΣΦΕΑ), Μίμης Μανωλάκος, Ζωή Σβώλου, Κυριάκος Στεφανάκος, Γιάννης Στρατής, Βαγγέλης Γκιουγκής, Θανάσης Αποστολάς. Από την ΕΡΤ Μυτιλήνης μιλούν μέλη του συλλόγου «Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (Δημήτρης Μπουρνούς κ.ά.) για την περίοδο της χούντας στη Μυτιλήνη.

105,5 Στο Κόκκινο

Οι Γ. Τραπεζιώτης και Π. Αγγελόπουλος (8-10 π.μ.) φιλοξενούν τον Νίκο Περάκη, ο οποίος θυμάται την τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων στη χούντα, που τον ενέπνευσε για την ταινία «Λούφα και παραλλαγή» το 1984.

Ο Στάθης Σχινάς (10 π.μ. - 12 μ.) ζωντανεύει μνήμες από την ΑΣΟΕΕ του 1973. Επίσης, τις προσωπικές μαρτυρίες των Στέλιου Παππά, Μάκη Μπαλαούρα, Απόστολου Λουλουδάκη, Ανδρέα Νεφελούδη κ.ά.

Οι Δ. Κουκλουμπέρης και Ν. Σβέρκος (12 μ. - 1 μ.μ.) συζητούν με τον δημοσιογράφο και ιστορικό Γιώργο Πετρόπουλο για την ΕΔΑ, το ΚΚΕ και την τακτική του αριστερού κινήματος. Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος (1-2 μ.μ.) στέκεται στα «μαργαριτάρια» του Παπαδόπουλου και του Παττακού από διάφορες ομιλίες τους. Συνομιλεί επίσης με τον Περικλή Κοροβέση, εμβληματική φυσιογνωμία του αντιδικτατορικού αγώνα.

Στο "Μαγκαζίνο" με τις Τζ. Τσίγκα και Α. Χριστακάκη (2-3 μ.μ.) ο Αριστείδης Μανωλάκος, στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη, θυμάται και εξιστορεί τη σύλληψη, τη φυλάκιση, τα βασανιστήρια στην οδό Μπουμπουλίνας και την εξορία του στη Λέρο. Ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής ανασύρει τις δικές του μνήμες.

Στη βραδινή ζώνη, ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Στέλιος Ελληνιάδης μιλούν για το ελληνικό τραγούδι στη δικτατορία.

«Στοργή στον λαό», του Βασίλη Δούβλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL