Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
231 διαδικτυακοί ιστότοποι στο Μητρώο του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

231 διαδικτυακοί ιστότοποι στο Μητρώο του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

Τον πλήρη κατάλογο των πιστοποιημένων ενημερωτικών ιστοσελίδων, οι οποίες αποτελούν το Μητρώο των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης, ανήρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 231 διαδικτυακά μέσα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί ως προς τα κριτήρια εγγραφής (ενδεικτικά: ΑΦΜ, έδρα εταιρείας, νομικός υπεύθυνος, μετοχικό κεφάλαιο, δήλωση αριθμού εργαζομένων κ.ά.), ωστόσο η ενημέρωση της λίστας θα είναι διαρκής, καθώς η εγγραφή νέων μελών συνεχίζεται.

Στόχος του υπουργείου είναι η περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ρύθμιση του άναρχου τοπίου του διαδικτύου, στο οποίο εντοπίζονται γκρίζες ζώνες, εκβιασμοί και ιστοτόποι ανύπαρκτης επισκεψιμότητας που απολάμβαναν δυσθεώρητα κονδύλια κρατικής διαφήμισης.

«Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο διασφαλίζει ότι η κρατική διαφήμιση θα πηγαίνει σε ιστοσελίδες με ονοματεπώνυμα. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχει αγκαλιαστεί ήδη από τη διαδικτυακή κοινότητα στην Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται πολλά επαρχιακά διαδικτυακά μέσα και διαδικτυακοί όμιλοι μέσων. Μεταξύ αυτών οι ιστότοποι: alfavita.gr, koutipandoras.gr, in.gr, dimoprasion.gr, vouli.net, liberal.gr, altsantiri.gr, thetoc.gr, newsit.gr, antinews.gr, newsbeast.gr, dikaiologitika.gr, sofokleousin.gr, protagon.gr, efsyn.gr, newsbomb.gr, matrix24.gr, news247.gr, sport24.gr, amna.gr, cnn.gr κ.ά.

Στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της δίκαιης κατανομής της κρατικής διαφήμισης το υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής θεσπίζει το σήμα πιστοποίησης μέλους του Μητρώου. Το σήμα θα φέρει σε εμφανές σημείο της αρχικής του σελίδας κάθε εγγεγραμμένο διαδικτυακό μέσο, ώστε να γνωρίζουν οι -υπόχρεοι ενημέρωσης για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης- φορείς ποια από τα μέσα δικαιούνται μέρος των διαφημιστικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, «από αύριο το πρωί τα μέλη του Μητρώου θα λαμβάνουν και το λογότυπο του Μητρώου, το οποίο θα πρέπει να αναρτούν σε πολύ εμφανές σημείο στην κορυφή της ιστοσελίδας τους. Έτσι και ο επισκέπτης αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούν γρήγορα να γνωρίζουν αν η ιστοσελίδα η οποία επισκέπτονται είναι πιστοποιημένη και συμμετέχει στο Μητρώο των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης».

Μεταξύ άλλων, στα προνόμια των μελών του Μητρώου συγκαταλέγονται:

* Το δικαίωμα πρόσβασης στην κρατική διαφήμιση, μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας για την κατανομή της.

* Η δωρεάν παροχή Υπηρεσίας Εντοπισμού Λογοκλοπής, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

* Η συνεργασία στα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και λοιπά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ).

* Η διαπίστευση δημοσιογράφων.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση, όπου βρίσκεται αναρτημένη η λίστα των πιστοποιημένων μελών του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, είναι: emedia.media.gov.gr.

Σύμφωνα με τα μέχρι πρότινος στατιστικά στοιχεία που συνέλεξαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας, από τις περίπου 200 ενημερωτικές ιστοσελίδες που ταυτοποιήθηκαν προκύπτει ότι απασχολούνται συνολικά 2.115 εργαζόμενοι, εκ των οποίων δημοσιογράφοι είναι μόλις 1.040. Από αυτούς 682 με εξαρτημένη σχέση εργασίας και 358 με σύμβαση έργου.

Συνολικά οι αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο ανέρχονταν στις 400. Η μη ταυτοποίηση των επιχειρήσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ελλείψεις δικαιολογητικών, τα οποία αναμένεται να συμπληρωθούν στο επόμενο διάστημα. Για την εγγραφή στο Μητρώο οι επιχειρήσεις οφείλουν να καταθέσουν στοιχεία της επιχείρησης και του νόμιμου εκπροσώπου. Επίσης στοιχεία εκδότη και διευθυντή, αριθμό εργαζομένων και μορφή εργασιακής σχέσης, μετοχική σύνθεση, όπως και σύνδεση ιστοσελίδων με το ΑΦΜ της επιχείρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL