Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
ΔΟΛ: Το δίλημμα των τραπεζιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΟΛ: Το δίλημμα των τραπεζιτών

Λίγες μέρες μετά την αποπομπή Ψυχάρη από τον ΔΟΛ και ανάληψη του ελέγχου από τις τράπεζες, πληροφορίες κάνουν λόγο για πρώιμες σκέψεις περί «πτώχευσης» του Οργανισμού, καθώς, όπως λέγεται, «δράκοι» βρέθηκαν στο λογιστήριο.

Η δικαστική απόφαση με την οποία ο ΔΟΛ τέθηκε σε καθεστώς έκτακτης ειδικής διαχείρισης σηματοδοτεί την πρώτη γενική δοκιμή μιας πρωτόγνωρης διαδικασίας, γνωστής και ως νόμος Δένδια για την ταχεία πώληση προβληματικών επιχειρήσεων, που νομοθετήθηκε το 2014 αλλά δεν είχε δοκιμαστεί έως σήμερα στην πράξη σε επιχείρηση τέτοιου μεγέθους.

Οι πιστώτριες τράπεζες του ΔΟΛ επέλεξαν τη διαδικασία ταχείας εκκαθάρισης αντί να ζητήσουν την πτώχευσή του ΔΟΛ, διότι είναι ταχύτερη και θεωρητικά εγγυάται την συνέχιση της λειτουργίας των μέσων του Οργανισμού (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, ιστοσελίδα) έως την εκποίησή τους.

Και ενώ η έκδοση της δικαστικής απόφασης για υπαγωγή στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης ήταν εύκολη υπόθεση και εν πολλοίς αναμενόμενη, η εφαρμογή της από την Grant Thornton μπορεί να αποδειχθεί προβληματική. Και αυτό διότι η εκποίηση εν λειτουργία των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ έχει μια βασική προϋπόθεση: την εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων για τη συνέχιση της λειτουργίας των μέσων του, όσο διαρκεί η διαδικασία της εκκαθάρισης και το έργο του διαχειριστή.

Ποιος όμως θα βάλει τα αναγκαία ποσά αν οι εισπράξεις από την κυκλοφορία των εντύπων και τη διαφήμιση δεν επαρκούν ώστε η εταιρεία να παραμείνει ανοιχτή;

Α. Θα τα βάλουν οι τράπεζες που είχαν την πρωτοβουλία υπαγωγής του ΔΟΛ στη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης; Αν τα βάλουν και δεν βρεθεί αγοραστής, θα έχουν χάσει τα λεφτά τους. Και πιθανόν να βρεθούν τα στελέχη τους ενώπιον ευθυνών.

Β. Από την άλλη αν δεν βάλουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, αφενός θα απαξιωθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ καθώς θα κλείσουν οι εφημερίδες, αφετέρου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εκκαθαριστές θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκποίησης. Υποτίθεται ότι διορίστηκαν από το Δικαστήριο για να εκποιήσουν μια επιχείρηση εν «λειτουργία». Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό ανοίγει ο δρόμος να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους και η εκκαθάριση να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL