Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Θα ξεπεράσουν τα 100.000 ευρώ οι κυρώσεις του ΕΣΡ στα κανάλια για την παρουσίαση του δημοψηφίσματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα ξεπεράσουν τα 100.000 ευρώ οι κυρώσεις του ΕΣΡ στα κανάλια για την παρουσίαση του δημοψηφίσματος

Κυρώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς για τον τρόπο παρουσίασης του Όχι και του Ναι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 επέβαλε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έπειτα από σειρά διασκέψεων.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν με πλειοψηφία, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Αθ. Κουτρομάνο, τον αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη και τα μέλη Δήμητρα Παπαδοπούλου, Βασίλη Καραποστόλη και Νίκο Κιάο. Απουσίαζε από την ψηφοφορία ο Γιώργος Πλειός.

Μειοψήφησαν, ζητώντας την κύρωση της «απλής σύστασης» τα μέλη του ΕΣΡ Γ. Σαρειδάκης, Λ. Μήτρου και Π. Διαμαντάκου.

* Στον ΣΚΑΪ επεβλήθησαν τρεις κυρώσεις, συνολικού ύψους 50.000 ευρώ, για ισάριθμες παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας:

* Κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για τη μετάδοση πολιτικών εκπομπών στη διάρκεια του σαββατοκύριακου πριν από το δημοψήφισμα, πρακτική που απαγορεύεται από τον νόμο, για το δημοψήφισμα και για τις εκλογικές διαδικασίες. Ο νόμος επιτρέπει τη μετάδοση πολιτικών εκπομπών μέχρι ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πριν από την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Ο αντιπρόεδρος Ρ. Μορώνης μειοψήφισε, ζητώντας υψηλότερο πρόστιμο, ύψους 50.000 ευρώ.

* Κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για ανισομέρεια των δύο πλευρών στις συζητήσεις και στα «στρογγυλά τραπέζια» που διοργάνωσε ο σταθμός. Το ΕΣΡ διαπίστωσε πολλαπλάσια παρουσία των υποστηρικτών του Ναι έναντι του Όχι.

* Κύρωση ύψους 20.000 ευρώ για ανισομέρεια στην παρουσίαση των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Όχι και του Ναι. Διαπιστώθηκε εκτενής κάλυψη της συγκέντρωσης του Ναι και μηδαμινή παρουσίαση του Όχι.

* Στο Μega επιβλήθηκε κύρωση ύψους 20.000 ευρώ για επαναλαμβανόμενη προβολή δήλωσης -υπό μορφή “τρέιλερ”- του οικονομολόγου καθηγητή Ι. Τσαμουργκέλη, ο οποίος περιέγραφε τα δεινά που θα υποστεί η χώρα εάν πλειοψηφήσει το Όχι. Ο σταθμός ελέγχθηκε για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά την πρόκληση πανικού και προσπάθεια χειραγώγησης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Εκκρεμεί ο έλεγχος του σταθμού για προσβολή προσωπικότητας ή άλλες παραβάσεις κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης «γκαλπ» στον δρόμο, όπου δημοσιογράφος εμφανίζεται να απωθεί ηλικιωμένο από την κάμερα όταν αντιλαμβάνεται ότι η γνώμη του -εννοείται υπέρ του Όχι- δεν είναι της προτίμησης του σταθμού.

* Στον ΑΝΤ1 κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για μετάδοση πολιτικής εκπομπής στο απαγορευμένο διάστημα του σαββατοκύριακου πριν από το δημοψήφισμα.

* Στο ¨Εψιλον επιβλήθηκε κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για μετάδοση πολιτικής εκπομπής στο απαγορευμένο διάστημα του σαββατοκύριακου πριν από το δημοψήφισμα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση για το Star, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, μετέδωσε τη συγκέντρωση του Ναι για διάστημα 112 λεπτών και τη συγκέντρωση του Όχι μόλις 2 λεπτά.

Όπως ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, εξετάστηκαν συνολικά περί τους 30 φακέλους από ισάριθμες καταγγελίες για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Από αυτούς, μόνο για 6 φακέλους στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες που οδήγησαν σε κυρώσεις. Για παράδειγμα, εάν και υπήρχε πλήθος καταγγελιών για τον προσβλητικό τρόπο που χειρίστηκε το Μega τις απόψεις του ηθοποιού Κλέωνα Γρηγοριάδη υπέρ του Όχι, το Συμβούλιο δεν προχώρησε σε κύρωση για τη θρυλική πλέον άποψη που διατυπώθηκε: «Και τι φταίμε εμείς που όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το Ναι;».

Εξηγώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου και τον προβληματισμό κατά τη διάρκεια των διασκέψεων, ο αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης σημείωσε ότι τα μέλη του ΕΣΡ «θεωρούν ότι η αποσπασματική εξέταση της στάσης που τήρησαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί την περίοδο από την προκήρυξη ώς τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του όλου θέματος και επομένως οι αποφάσεις που εκκλήθησαν να λάβουν τα μέλη δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως κρίση γενικώς για τη στάση που κράτησαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατά την εξεταζόμενη περίοδο». Συμπλήρωσε δε ότι «μόνο αδιαμφισβήτητες και ‘μετρήσιμες’ παραβιάσεις της νομοθεσίας, όπως η μετάδοση πολιτικών εκπομπών κατά το τελευταίο 48ωρο και η εμφανής παραβίασης της ισομερούς ενημέρωσης, αντιμετωπίστηκαν κυρωτικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL