Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Παρέμβαση ΕΣΡ για «Survivor» και «Star Academy»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση ΕΣΡ για «Survivor» και «Star Academy»

Στον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια «Survivor» του ANT1 και «Star Academy» του Ε προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπίπτουν σε παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας ιδίως σε ό,τι αφορά στην «προσβολή προσωπικότητας» ή «προσβολή της ανθρώπινης αξίας».

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΕΣΡ συγκεντρώνει στοιχεία τόσο από καταγγελίες, όσο και με δικά του μέσα από την παρακολούθηση των προγραμμάτων και έχει ήδη σχηματίσει φακέλους για τα δύο ριάλιτι. Οι ιθύνοντες των δύο καναλιών δεν αποκλείεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στο επόμενο διάστημα εάν τελικώς εντοπιστούν παραβάσεις του νόμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΕΣΡ εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τα διαφημιστικά τρέιλερ και τις αναμεταδόσεις αποσπασμάτων από τα δύο παιχνίδια, καθώς μεταδίδονται από περισσότερα κανάλια και διαπερνούν όλες τις ζώνες προγράμματος, χωρίς απαραίτητα να το επιτρέπει η «σήμανση» η οποία σχετίζεται με την ώρα της ημέρας και την παρακολούθηση από παιδιά.

Στο ίδιο σκεπτικό, ιδιαίτερη βαρύτητα φαίνεται πως έχει δοθεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για το "Survivor", όπου οι καθηγητές αναφέρουν: «Οι αξίες που επιβάλλονται μέσα από την τηλεοπτική εικόνα είναι απόλυτα αντίθετες με αυτές που επιχειρούμε κοπιωδώς και απελπισμένα να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας». Επίσης: «Η τηλεπραγματικότητα μοιάζει να αντανακλά τον κοινωνικό δαρβινισμό ενός συστήματος που ξέρει πώς να διαλύει κάθε ανθρώπινο δεσμό, πρωτίστως στο πεδίο της εργασίας ή των εξετάσεων όπου κυριαρχεί το ‘ο θάνατός σου, η ζωή μου’. Το ‘Survivor’ μας διδάσκει ότι κανείς εξευτελισμός, καμιά μικρή προδοσία, κανένα συναισθηματικό ξεγύμνωμα, κανένα κάρφωμα του διπλανού σου δεν είναι ντροπή προκειμένου να επιβιώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL