Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χορός συμβούλων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις Ανεξάρτητες Αρχές

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Ντ. Μπακογιάννη για την Αρχή Ανταγωνισμού * Σύμβουλοι, ειδικοί σύμβουλοι, συνεργάτες και σύζυγοι υπουργών και βουλευτών πηγαινοέρχονται και εναλλάσσονται από το 2010

Ζωηρό ενδιαφέρον για την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών, και ιδίως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκδηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμο Παπαδημητρίου. Ωστόσο, η τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για το τι είναι κάθε φορά «ανεξαρτησία», αναλόγως του κόμματος το οποίο βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Αφορμή για την παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη στάθηκε η επικείμενη αντικατάσταση πέντε μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού λόγω της λήξης της θητείας τους. Εν όψει της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διατύπωση γνώμης την ερχόμενη Πέμπτη, η Ντ. Μπακογιάννη καταθέτει ενστάσεις για την δικηγόρο Άννα Νάκου, που προτείνεται για τη θέση της αντιπροέδρου της Αρχής. Το βασικό επιχείρημα εναντίον της Άν. Νάκου είναι ότι διετέλεσε συνεργάτης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Όχι, π.χ., του Ευ. Βενιζέλου ή του Κ. Μητσοτάκη, οπότε δεν θα δημιουργούνταν θέμα...

Η επιλογή της κ. Νάκου, όπως ισχυρίζεται η Ν. Μπακογιάννη, «εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καθώς πρόκειται για μια καθαρά κομματική επιλογή, που αποσκοπεί στον ισχυρότερο έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής και συνδέεται τόσο με τη θέση που σήμερα κατέχει δίπλα στον κ. Παππά, όσο και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Ποια είναι όμως η «κομματική επιλογή» της Άννας Νάκου; Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο (από το 2006), μέλος του ΔΣΑ από το 1991 και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισιού από το 1992. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Λυών ΙΙΙ και στο Δίκαιο Κοινής Αγοράς στο Πανεπιστήμιο Παρισίου Ι, στη Σορβόννη. Εξειδικεύεται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, στα Συστήματα Διανομής και Δικαιόχρησης, στο Εμπορικό Δίκαιο, στις Διεθνείς Συμβάσεις, στο Δίκαιο Εταιρειών, Ιδιωτικών και Δημοσίων Έργων, στη Διαιτησία.

Έχει εργαστεί σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει διατελέσει επίκουρη εισηγήτρια της Διεύθυνσης Νομικής Τεκμηρίωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου διαχειρίστηκε καταγγελίες, αυτεπάγγελτες έρευνες, επιτόπιους ελέγχους, συμμετείχε σε ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού (ECN) και σε ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση του Αγορανομικού Κώδικα. Προφανώς δεν θήτευσε σε κανέναν κομματικό σωλήνα και η επιλογή της στο γραφείο του Νίκου Παππά έγινε με κριτήρια τις γνώσεις και την εμπειρία της. Ποιος μίλησε για... αριστεία;

Πώς όμως έχει διαγραφεί ώς τώρα η «ανεξαρτησία» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άλλων Ανεξάρτητων Αρχών, για τις οποίες... τσιμουδιά! Όταν τις θέσεις μοίραζαν μεταξύ τους σύμβουλοι και συνεργάτες υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ; Μεταξύ των οποίων και του προέδρου Κ. Μητσοτάκη;

* Η Χ.Μπ., αντιπρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, διορίστηκε το 2013 με υπογραφή Κ. Χατζηδάκη. Έως τότε είχε διατελέσει συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, αρχικά στο υπ. Εθνικής Άμυνας το 2010 και στη συνέχεια στο υπ. Οικονομικών το 2011. Πριν καν ολοκληρωθεί η θητεία της στο γραφείο του Ευ. Βενιζέλου διορίστηκε μέλος της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

* Ο Γ.Μ. είναι διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκη, ενώ είχε διατελέσει στην ίδια θέση και επί του πρώην προέδρου της Επιτροπής ήδη από το 2008. Η οργανική θέση του είναι αυτή του υπαλλήλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη και στη συνέχεια του Κ. Μητσοτάκη όταν ανέλαβε το υπουργείο. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του Τύπου, ο Γ.Μ., με την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ. από τον Κ. Μητσοτάκη, αποχώρησε από τη θέση του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ακολούθησε τον νέο πρόεδρο του κόμματος της Ν.Δ. ως σύμβουλος στο γραφείο του.

* Ο Δ.Λ. ανέλαβε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2012. Είναι σύζυγος της Νίκης Κεραμέως, βουλευτή της Ν.Δ. από τον Ιανουάριο 2015. Με βάση τροπολογία του Γ. Σταθάκη (Ιανουάριος 2016) θα έπρεπε να παραιτηθεί είτε ο ίδιος από τη θέση του αντιπροέδρου στην Επιτροπή, είτε η σύζυγός του από τη βουλευτική έδρα.

 

Δείτε όλα τα σχόλια