Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Επετειακό αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου από την ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επετειακό αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου από την ΕΡΤ

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη της Δόμνας Σαμίου (12 Οκτωβρίου 1928 - 10 Μαρτίου 2012), της σημαντικότερης ερμηνεύτριας αλλά και ερευνήτριας της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Απόψε το βράδυ, στις 10 μ.μ., στην ΕΡΤ2, μεταδίδει το επεισόδιο από τη σειρά «Παρασκήνιο», που ήταν αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο της.

Γεννημένη από Μικρασιάτες, πρόσφυγες μεγάλωσε στην Καισαριανή, όπου είχε τα πρώτα μουσικά της ακούσματα. Σε ηλικία 13 ετών η Δόμνα Σαμίου έχει την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική, αλλά και με τη λογική της επιτόπιας έρευνας, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής. Ως μέλος της χορωδίας του Συλλόγου ξεκινά η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής (ΤΕΜ). Το 1962 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού. Το 1971 αποδέχεται την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου και πρωτοεμφανίζεται στο νεανικό κλαμπ Ροντέο, δίνοντας μια μεγάλη έκτοτε ώθηση στη σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική. Το 1974 αρχίζει η συνεργασία με την Columbia και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις LP. Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου με σκοπό τη διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αυστηρές επιστημονικές και ποιοτικές προδιαγραφές, μακριά από τις απαιτήσεις των εμπορικών εταιρειών.

Το έργο της ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα. Εκδίδονται δίσκοι της στη Γαλλία και τη Σουηδία. Επί σαράντα χρόνια πραγματοποιεί σειρά συναυλιών από την Αυστραλία μέχρι τη Νότια Αμερική που συγκινούν βαθιά τους Έλληνες της Διασποράς. Στο εσωτερικό οι εμφανίσεις της σε συναυλίες είναι αναρίθμητες, καθώς και οι τιμητικές προσκλήσεις. Συνεργάζεται με τους πιο καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς, μουσικολόγους, λαογράφους, εθνομουσικολόγους αλλά και διδάσκει, μυεί και αναδεικνύει πρωτόβγαλτους νέους καλλιτέχνες. Η έρευνα και η σκηνοθεσία της εκπομπής είναι του Γιώργου Σκεύα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL