Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Ζητούμενο το βέλτιστο κοινωνικό αποτέλεσμα / Εθνικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητούμενο το βέλτιστο κοινωνικό αποτέλεσμα / Εθνικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα όχι μόνον δεν θα μείνει πίσω στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στον τομέα των νέων δικτύων επικοινωνιών και στο Διαδίκτυο αλλά θα ξεπεράσει και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έστειλε από τη Βαρκελώνη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους.

Στο Διεθνές Συνέδριο για τις Κινητές Επικοινωνίες (Mobile World Congress 2017), στη μεγαλύτερη εκδήλωση για την ψηφιακή επικοινωνία, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η Ελλάδα θα δώσει έμφαση στην έγκαιρη ανάπτυξη των νέων δικτύων επικοινωνιών, που θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών της χώρας, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα: τη γεωγραφική της θέση και τη συμμετοχή της στην Ε.Ε.

Πώς θα γίνει αυτό; Όπως είπε στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου, «χρειάζεται ξεκάθαρο θεσμικό τοπίο και ρυθμιστικές αρχές που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα μονοπωλήσουν την αγορά οι λίγοι και μεγάλοι», να εξασφαλιστεί δηλαδή ότι καμία περιοχή της Ελλάδος δεν θα αποκλειστεί από την πρόσβαση στα δίκτυα και επακόλουθα στις εφαρμογές.

Με ποια χρηματοδότηση; Μέσω Συνεργασιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ήδη, για την προσέλκυση νέων ιδεών και επενδύσεων έχουν αναπτυχθεί δύο εργαλεία:

1. Το πρόγραμμα για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, που διοχετεύει 120 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη ελληνικών start ups. Ήδη κατατέθηκαν 5.000 προτάσεις, από τις οποίες έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση οι 1.500 προς χρηματοδότηση.

2. Το Fund of Funds, που -σε συνεργασία με το European Investment Fund- χρηματοδοτεί με 260 εκατ. ευρώ (κονδύλι το οποίο, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ.) μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προτεραιότητα στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

«Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ξανά τους πολύ σημαντικούς Έλληνες που δουλεύουν στο εξωτερικό» είπε ο Ν. Παππάς, προσθέτοντας ότι «μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να πείσουμε τον κόσμο πως οι νέες τεχνολογίες θα λειτουργήσουν προς όφελός του. Ότι φέρνουν επανάσταση στη δουλειά, στην υγεία, στην κοινωνία». Τόνισε, δε, ότι «δεν μιλάμε για έναν ακόμα τομέα της οικονομίας. Μιλάμε για τον τομέα των τομέων. Για τον τομέα τον οποίο θα αξιοποιήσουν όλοι οι άλλοι τομείς ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, ώστε να γίνει τελικά η ίδια μας η κοινωνία πιο δημοκρατική».

Στην Έκθεση του Συνεδρίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο, όπου συμμετέχουν 25 εταιρείες και ακαδημαϊκοί ερευνητικοί φορείς, με αποστολή 100 ατόμων, συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της ΕΕΤΤ. Πέντε ακόμη εταιρείες είχαν αυτοτελή περίπτερα και πέντε ακόμη στην εξειδικευμένη έκθεση για τις start ups.

«Η Ελλάδα διαθέτει αξιοζήλευτο ανθρώπινο κεφάλαιο και, καθώς βγαίνουμε από την κρίση, αποκτά επίσης εθνικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Οι εφαρμογές είναι αμέτρητες, οι ιδέες ακόμα περισσότερες και, με πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη» τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού, ο υπουργός Ψηφιακή Πολιτικής επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα και τις εγκαταστάσεις στις Κάννες της Γαλλίας, όπου κατασκευάζεται ο δορυφόρος Hellas Sat3, ο οποίος θα καταλάβει ελληνική τροχιακή θέση και προγραμματίζεται να εκτοξευθεί στις 28 Ιουνίου. Θα ελέγχεται από Έλληνες μηχανικούς στις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στο Κορωπί και θα είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος σε τροχιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL