Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Νομοσχέδιο σε διαβούλευση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής / Κίνητρα για την προσέλκυση παραγωγής ταινιών στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο σε διαβούλευση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής / Κίνητρα για την προσέλκυση παραγωγής ταινιών στην Ελλάδα

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων φέρνει η κυβέρνηση προς δημόσια διαβούλευση. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ανάρτησε χθες στη Διαύγεια σχέδιο νόμου με τίτλο «Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση καθεστώτος Ενίσχυσης Ιδιωτικών Επενδύσεων για την ανάπτυξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα».

Στο επίκεντρο της προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων (αλλά και ελληνικών παραγωγών) βρίσκεται εξειδικευμένο επενδυτικό κίνητρο, το οποίο ενσωματώνει στον βασικό επενδυτικό νόμο 4399/2016 την εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης, ένα είδος «επιστροφής φόρου», μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου. Όπως σημειώνει το υπουργείο, αντίστοιχη νομοθεσία εφαρμόζεται με επιτυχία στα περισσότερα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και σε πολλές χώρες του υπόλοιπου κόσμου.

Η εφ Άπαξ αυτή ενίσχυση υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού κόστους των επιλέξιμων δαπανών και σύμφωνα με συγκεκριμένα οικονομικά, εδαφικά και πολιτιστικά κριτήρια (cash rebate system ή tax credit system). Το ύψος της ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών ορίζεται στο 25% αυτών και έως του ποσού των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ.

Η παροχή αυτή συμβάλει στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στον κλάδο της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα μας, η οποία θα συμβάλει με τη σειρά της στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην αύξηση της απασχόλησης, στη δημιουργία υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

Το επενδυτικό κίνητρο ενίσχυσης βάσει επιλέξιμων δαπανών στον τόπο παραγωγής έχει τα εξής θετικά χαρακτηριστικά:

i) Επιδρά άμεσα στην απασχόληση και στην ευρύτερη οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα,

ii) συμβάλλει στην ανάσχεση της διαρροής επενδυτικών κεφαλαίων και παραγωγών της χώρας σε άλλες χώρες με χαμηλότερο κόστος (φορολογικό, εργασίας),

iii) ενισχύει την οικονομική διαφάνεια -και κατ’ επέκταση τη μείωση της μαύρης εργασίας στον κλάδο- καθώς αναγνωρίζονται μόνο οι τιμολογημένες δαπάνες και υπηρεσίες,

iv) Ενισχύει τα έσοδα του κράτους, άμεσα και έμμεσα, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όχι μόνο στη διαδικασία της παραγωγής αλλά και μετέπειτα στη διανομή (κινηματογραφικές αίθουσες, τηλεόραση κ.ά.) του οπτικοακουστικού έργου.

Σήμερα, λειτουργούν περισσότεροι από 1.000 φορείς σε όλο τον κόσμο που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών με τη μορφή του συγκεκριμένου επενδυτικού κινήτρου στη χώρα τους - από την Αλβανία έως τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 και ώρα 14:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL