Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
«Αποφασίζει» de facto για... τον αριθμό των καναλιών / "Γενικός κουμανταδόρος" της TV η Digea
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αποφασίζει» de facto για... τον αριθμό των καναλιών / "Γενικός κουμανταδόρος" της TV η Digea

Σε υπέρτατο κριτή για το ποιο κανάλι εκπέμπει και ποιο όχι έχει αναδειχτεί η Digea τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε και υπέγραψε σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο -με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου τότε- προκειμένου να μεταφέρει το (επίγειο, ψηφιακό) σήμα των τηλεοπτικών σταθμών. Στα χρόνια που πέρασαν, καθώς η σύμβαση τόσο με το Ελληνικό Δημόσιο, όσο και με τους τηλεοπτικούς σταθμούς / πελάτες της φαίνεται ότι το επέτρεπε, η Digea αναδείχτηκε σε “γενικό κουμανταδόρο” του τηλεοπτικού φάσματος, που έχει το δικαίωμα να ανεβάζει και να κατεβάζει το σήμα των καναλιών.

Digea: Όλα σε ένα

Για την ακρίβεια, η Digea τα κάνει όλα: Πρώτα καταγγέλλει τα κανάλια αν δεν την πληρώνουν. Στη συνέχεια δικάζει τα κανάλια που δεν την έχουν πληρώσει και αποφασίζει "μαύρο". Τέλος, εκτελεί η ίδια την απόφασή της και κόβει το σήμα τους, το σήμα δηλαδή καναλιών, επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά παραχώρηση του Δημοσίου και επιτελούν δημόσια λειτουργία, ενώ υποχρέωσή της είναι να ενημερώνει για την πράξη της το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ. Χωρίς καν να απαιτείται γνωμοδότηση από τις ανεξάρτητες αρχές, ούτε καν δικαστική εντολή. Πού αλλού συμβαίνει αυτό; Σε ποια αγορά; Σε ποια κρατική δημόσια λειτουργία; Ο ίδιος φορέας να εντοπίζει αδίκημα, να το κρίνει και να εκτελεί την «ποινή»; Και όχι για... παράνομο παρκάρισμα, αλλά για επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και συνταγματικά προβλεπόμενη λειτουργία.

Το παράδειγμα με το σήμα του Mega, το οποίο χρωστάει 1 εκατ. ευρώ και δεν φαίνεται να πληρώνει άμεσα, είναι το πιο γνωστό και το πιο πρόσφατο. Κινδυνεύει με "μαύρο" λόγω του χρέους του. Όμως υπάρχουν και προηγούμενα. Θυμάται κανείς το σήμα του 902 TV που η Digea το έριξε μέσα σε ένα 24ωρο, στις 12 Ιουνίου 2013, όταν τόλμησε να αναμεταδώσει το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ που είχε κλείσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου; Χωρίς καν δικαστική απόφαση; Όχι βεβαίως επειδή χρωστούσε ο σταθμός του ΚΚΕ, αλλά επειδή της “σφυρίξανε” ότι το πρόγραμμα δεν ήταν... σωστό. Το κατέβασε σε χρόνο μηδέν.

"Μαύρο" με συνοπτικές διαδικασίες

Η κατάσταση στην Περιφέρεια είναι πολύ πιο... άγρια. Από την υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, όλα τα κανάλια υποχρεούνται να μεταδίδουν το σήμα τους μέσω της Digea. Από 110 που ήταν αθροιστικά δύο χρόνια πριν, σήμερα εκπέμπουν περί τα 80. Περίπου 20- 30 περιφερειακά κανάλια δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στο τίμημα, περί τις 40.000- 60.000 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με τον πληθυσμό. Η Digea έριξε το σήμα.

Εντοπίζεται το φαινόμενο να πέφτει το σήμα καναλιών λόγω μη καταβολής του "ενοικίου" και στη συνέχεια να ανεβαίνει και πάλι, όταν οι ιδιοκτήτες βρουν τα αναγκαία χρήματα. Τις τελευταίες ημέρες το Ζευς TV στις Κυκλάδες δέχτηκε αναγγελία από την Digea ότι στις 18.2, δηλαδή χθες, θα έπεφτε το σήμα του. Εντός της εβδομάδας απειλείται να πέσει και το σήμα του Αλήθεια TV της Χίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα εναπομείναντα περιφερειακά κανάλια, δεκάδες εκπέμπουν σήμερα με «υποβαθμισμένο σήμα».

Αποικιακού τύπου σύμβαση

Η Digea δεν ανησυχεί που χάνει πελάτες. Έχει φροντίσει ώστε στη σύμβαση -που υπέγραψαν οι περιφερειακοί σταθμοί με το πιστόλι στον κρόταφο- να προβλέπει ότι το τίμημα για καθέναν που "μαυρίζει" θα το μοιράζονται οι εναπομείναντες, άρα το έσοδό της παραμένει σταθερό. Ωστόσο, η νέα τιμολόγηση γίνεται δυσβάσταχτη για τους εναπομείναντες σταθμούς, οι οποίοι κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ασυνέπεια και επομένως κλείσιμο επίσης. Πρόκειται για ένα ντόμινο που κινδυνεύει να αναπτυχθεί στο επόμενο διάστημα. Ορισμένοι περιφερειακοί σταθμοί μάλιστα κάνουν λόγο για «συγκαλυμμένη πολιτική στραγγαλισμού του ανταγωνισμού για τη μονοπωλιακή επικράτηση λίγων, οι οποίοι μάλιστα διαμαρτύρονται για την αριθμητικά περιορισμένη αδειοδότηση»!

Η απειλή "μαύρου" στο Mega δεν είναι νέα πρακτική για την Digea, καθώς την έχει εφαρμόσει συστηματικά στην ελληνική Περιφέρεια, με σύμμαχο την ΕΕΤΤ. Στην περίπτωση του Mega, ωστόσο, αναδεικνύεται ο ανελέητος πόλεμος μεταξύ των επιχειρηματιών της τηλεόρασης, που επιχειρούν να ρίξουν "μαύρο" σε έναν άμεσο ανταγωνιστή τους.

Αμαρτίες δεκαετιών

Η απειλή "μαύρου" στο Mega, εκτός από τον κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας, οι οποίες ούτως ή άλλως αμφισβητούνται πλέον σοβαρά με ευθύνη των μετόχων του καναλιού, αναδεικνύει τον πραγματικά στρεβλό τρόπο με τον οποίο χτίστηκε η αγορά της τηλεόρασης στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., με ένα θεσμικό πλαίσιο που ευνοούσε τις εξυπηρετήσεις, τις διευκολύνσεις στους ημετέρους, τις χαριστικές ρυθμίσεις και τα μπαλώματα. Η Digea ανήκει στους ίδιους τους πελάτες της, τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία σήμερα έχουν ανοίξει πόλεμο χαρακωμάτων. Οι ισχυροί, μέσω της Digea, επιτίθενται στον αδύναμο. Αν τον βγάλουν από τη μέση, θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στη διαφημιστική πίτα.

Ένα τεχνικό όχημα για την εκπομπή των καναλιών, για τον πλουραλισμό, για να παρέχει μια υπηρεσία, τη μεταφορά του σήματος των σταθμών, η Digea, έχει μετατραπεί de facto σε εργαλείο «εκκαθάρισης» του τηλεοπτικού πεδίου. Δεν είναι δουλειά δική της. Είναι δουλειά άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL