Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Αναπτερώνονται οι ελπίδες για επαναλειτουργία. Αγνωστο εάν και πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι / Θύματα της διαπλοκής και του υπερδανεισμού Mega και ΔΟΛ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για επαναλειτουργία. Αγνωστο εάν και πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι / Θύματα της διαπλοκής και του υπερδανεισμού Mega και ΔΟΛ

Κρίσιμη η εβδομάδα που ξεκινάει για τον ΔΟΛ -“Βήμα” και “Νέα”- όσο και για το Mega, καθώς θα κριθεί η συνέχιση ή μη της λειτουργίας τους, σε κάθε περίπτωση κάτω από δύσκολες συνθήκες και με ευθύνη των ιδιοκτητών και μετόχων τους. Τα δύο πρώην κραταιά συγκροτήματα ΜΜΕ έχουν βρεθεί εδώ και μήνες στον ασφυκτικό κλοιό της αγοράς και στην πίεση των τραπεζών, θεσμών που με περίσσια θέρμη δημοσιογραφικά μεγαλοστελέχη τους εξυμνούσαν επί χρόνια πριν και ιδίως μετά την οικονομική κρίση.

Ο υψηλός δανεισμός και των δύο εταιρειών -αποτέλεσμα της διαπλοκής με το πολιτικό σύστημα και τις τράπεζες- και η επακόλουθη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων, συνδυασμένη με την απροθυμία των μετόχων να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις επιχειρήσεις τους, δημιούργησε μη βιώσιμη πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις. Ακόμα περισσότερο, όπως σημείωσε προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς «Το σύστημα αυτό είχε επικαθίσει στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και απομυζούσε πόρους».

Σήμερα, έπειτα από τουλάχιστον 6 μήνες παύσης πληρωμών, οι δύο εταιρείες έχουν φτάσει στο παρά πέντε. Είναι χαρακτηριστικό ότι και από τις δύο οι εργαζόμενοι -περισσότερο από 6 μήνες απλήρωτοι- έχουν κοινό αίτημα: Ζητούν να παραμείνει «ανοιχτός» ένας λογαριασμός, από τον οποίο θα καλύπτεται μέρος της μισθοδοσίας τους και λειτουργικά έξοδα προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι εταιρείες. Πώς αυτό; Διότι οι εταιρείες έχουν έσοδα, με τα οποία μπορούν να καλύπτουν τα έξοδά τους πλην της μισθοδοσίας: α) Το μεν Mega από τη διαφήμιση, ύψους περί τα 2,5 εκατ. ευρώ τον μήνα, τα οποία απολαμβάνουν οι μέτοχοι και οι τράπεζες, με εργασιακό κόστος μηδέν, β) ο δε ΔΟΛ έχει επίσης έσοδα από τις πωλήσεις των εφημερίδων και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις, επίσης με εργασιακό κόστος μηδέν.

Οι τελευταίες ημέρες έφεραν τις δύο εταιρείες στην κόψη του ξυραφιού. Για διαφορετικούς λόγους, η συνέχιση της λειτουργίας τους κρίνεται αυτή την εβδομάδα:

*** Στον ΔΟΛ Αν και “Τα Νέα” διέκοψαν την κυκλοφορία τους την περασμένη Πέμπτη, οι ελπίδες αναπτερώθηκαν όταν στο δικαστήριο την Παρασκευή ο δικηγόρος των τραπεζών εμμέσως συναίνεσε στο αιτημάτων εργαζομένων να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός εσόδων από τις πωλήσεις για τα λειτουργικά έξοδα (π.χ. χαρτί, λογαριασμοί) και έναντι της μισθοδοσίας τους. Παραδέχθηκε επίσης ότι η διακοπή της κυκλοφορίας των εφημερίδων οδηγεί σε υποβάθμιση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, τα οποία είναι δεσμευμένα. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τη Δευτέρα και, εάν είναι θετική, δεν αποκλείεται η επανακυκλοφορία των εφημερίδων.

*** Στο Mega Αν και το κανάλι χρωστάει σε... όποιον μιλάει ελληνικά, με μηνιαία έσοδα περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, αποπληρώνει τράπεζες και εταιρείες μέσω αυτών, εταιρείες των μετόχων. Παρ’ ότι τα "φέσια" στην αγορά τρέχουν, οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα και οι καλλιτέχνες δικαιώματα από τις επαναλήψεις, τα ασφαλιστικά ταμεία και η εφορία χρέη, τα οποία πάντως είναι διακανονισμένα όπως φάνηκε. Μόνο η Digea, εταιρεία μεταφοράς σήματος του καναλιού είναι σε θέση να πιέσει αποτελεσματικά: Αφού αποσοβήθηκε το "μαύρο" το Σαββατοκύριακο, νέα προθεσμία δόθηκε για τη ρύθμιση χρέους 1 εκατ. ευρώ, με εγγύηση των τραπεζών, ως την ερχόμενη Πέμπτη. Εάν έως τότε δεν υπάρξει ικανοποιητική συνολική ρύθμιση, η Digea απειλεί με μείωση της ισχύος του σήματος, δηλαδή με "μαύρο". Οι νόμοι της αγοράς είναι σκληροί όταν πέφτουν στο κεφάλι σου.

Την ώρα που ο Μ. Καψής καλεί σε προσκλητήριο τους δημοσιογράφους, προκειμένου να βγάλουν μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων αύριο, το ηθικό των εργαζομένων αναπτερώνεται. Πληροφορίες -μη διασταυρωμένες- κάνουν λόγο για αποδοχή από την Alpha Bank του επιχειρηματικού σχεδίου που κατέθεσε προ ημερών η πλευρά Μπόμπολα και έλεγχο του σχεδίου αυτές τις ημέρες από τις άλλες τράπεζες. Εάν ανάψει το πράσινο φως, θα δοθεί η δυνατότητα στο κανάλι να επαναλειτουργήσει, ωστόσο με στοιχειώδες νέο πρόγραμμα και περιορισμένη παραγωγή. Το business plan, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνει απολύσεις, μειώσεις μισθών, μετεγκατάσταση στη Μεταμόρφωση ή τη Ν. Κηφισιά, ορισμό διευθύνοντος συμβούλου και «επισπεύδοντος». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση από τους παλαιούς μετόχους (Μπόμπολα - Βαρδινογιάννη), αλλά από νέους επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL