Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Επίσκεψη του Νίκου Παππά σε εταιρείες διαστημικών εφαρμογών εν όψει της ίδρυσης του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών / Αξιοποίηση και τόνωση του κλάδου υψηλής τεχνολογίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη του Νίκου Παππά σε εταιρείες διαστημικών εφαρμογών εν όψει της ίδρυσης του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών / Αξιοποίηση και τόνωση του κλάδου υψηλής τεχνολογίας

Σειρά οργανισμών και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που σχετίζονται με διαστημικές εφαρμογές επισκέφθηκε προχθές ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο και τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα. Οι επισκέψεις εντάσσονται στον κύκλο των επαφών της πολιτικής ηγεσίας, ενόψει της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ), όπως έχει διακηρύξει η κυβέρνηση.

Το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών θα συντονίζει τους φορείς που αναπτύσσουν σχετική δραστηριότητα, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της χώρας. Έχει στόχο να κεφαλαιοποιήσει τις μέχρι σήμερα προσπάθειες να συντονίσει την εκπροσώπηση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς και να προωθήσει αποτελεσματικά τις εφαρμογές που αναπτύσσονται. Η σύστασή του εξάλλου αποτελεί πολύχρονο αίτημα των εμπλεκόμενων στον κλάδο.

Μοχλός εκδημοκρατισμού

Ο Νίκος Παππάς με δήλωσή του υπογράμμισε τον κοινωνικό χαρακτήρα της διαστημικής τεχνολογίας: «Η αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων δεν αφορά έναν κλειστό κύκλο εξειδικευμένων επιστημόνων. Πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο υπέρ ολόκληρης της κοινωνίας. Καλούμαστε να διαλέξουμε: θέλουμε οι νέες τεχνολογίες -μέσα σε αυτές και η διαστημική- να λειτουργήσουν ως παράγοντες αύξησης των ανισοτήτων ή ως μοχλοί ουσιαστικού εκδημοκρατισμού, με τη συμμετοχή όλων στα πλεονεκτήματα που φέρνει μαζί της η επόμενη ημέρα;».

Έδωσε επίσης το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης και σε σχέση με τη διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό: «Έχουμε θέσει πρωταρχικό μας στόχο την ισότιμη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στη νέα ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο μπαίνουμε δυναμικά στη μάχη για την καταπολέμηση του 'brain drain' που τόσο πληγώνει τη χώρα μας».

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε:

* Την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia. Υποστηρίζει δράσεις καινοτομικών συνεργατικών σχηματισμών (innovation clusters) σε συγκεκριμένους τομείς και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός: εφαρμογές που επιτρέπουν την πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών, την παρακολούθηση αγροτικών καλλιεργειών, την εποπτεία κρίσιμων υποδομών (γέφυρες, οδικές αρτηρίες), την εποπτεία των συνόρων, αλλά και των κινήσεων των πλοίων, δορυφορικές κεραίες κ.ά.

* Την εταιρεία παροχής δορυφορικών υπηρεσιών Hellas Sat. Η διοίκηση της Hellas Sat, ιδιοκτήτριας του πρώτου ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 2, που λειτουργεί από το 2003, παρουσίασε τις υπηρεσίες που προσφέρει σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Ν. Αφρική: δορυφορική τηλεόραση, δορυφορικό Ίντερνετ, δυνατότητες διασύνδεσης σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών (e-government), εφαρμογές πρόληψης πυρκαγιών κ.λπ.

* Την εταιρεία - προγραμματιστή και κατασκευαστή αισθητήρων υψηλής ποιότητας, European Sensor Systems. Ο σχεδιασμός γίνεται από Έλληνες επιστήμονες και χρησιμοποιούνται σε εξελιγμένες εφαρμογές ελέγχου και παρακολούθησης σε τομείς όπως η βιομηχανία, η ιατρική και η αεροδιαστημική.

* Την εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων Thales Hellas. Με έδρα στο Κορωπί, εδώ και 30 χρόνια αναπτύσσει σειρά συστημάτων για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: ηλεκτρονικά συστήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage και συστήματα αεράμυνας, συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου και εποπτείας - επικοινωνίας για το μετρό της Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL