Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Σε ειδική διαχείριση ο ΔΟΛ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ειδική διαχείριση ο ΔΟΛ

Η κυοφορούμενη προσφυγή των τραπεζών σε ειδική διαχείριση για τον ΔΟΛ πραγματοποιήθηκε τελικά χθες και θέτει εκτός εταιρείας τον ιδιοκτήτη της Σταύρο Ψυχάρη, στον οποίο είχε περάσει ο οργανισμός στο σύνολό του μετά τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη. Ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, όπως συχνά αποκαλούνταν, θα αναγκαστεί να παραδώσει τα ηνία του οργανισμού στις τράπεζες, καθώς δεν στάθηκε δυνατόν να βρει χρηματοδότη για την κάλυψη δανείων και άλλων υποχρεώσεων του ΔΟΛ, αλλά και της προσωπικής του θέσης στην εταιρεία και έναντι των τραπεζών.

Χθες κατατέθηκε στο δικαστήριο εκ μέρους των πιστωτριών τραπεζών του ΔΟΛ (Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική) αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης. Η συζήτησή της στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίστηκε για τις 3 Μαρτίου, ενώ η δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ένα μήνα μετά. Η προσφυγή για εκκαθάριση γίνεται από τις τράπεζες λόγω χρεών, όπως αναφέρεται στην έκθεση 65 σελίδων, που αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 στις τράπεζες.

Οι τράπεζες προτείνουν για τη διαχείριση της εκκαθάρισης την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton, η οποία θα αναλάβει να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ, υλικά και άυλα, εν συνόλω ή ξεχωριστά. Σκοπός του ειδικού διαχειριστή είναι να ικανοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, τις απαιτήσεις πιστωτών, τραπεζών, Δημοσίου, προμηθευτών, άλλων συμβαλλομένων, εργαζομένων, από το τίμημα της πώλησης. Η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης δεν παρέχει ωστόσο ουσιαστικά εχέγγυα σταδιακής αποκατάστασης της μισθοδοσίας.

Σχετικά με τον τρόπο της εκκαθάρισης, εάν δηλαδή θα πραγματοποιηθεί με την εταιρεία «εν λειτουργία», αυτό θα αποφασιστεί από τον εκκαθαριστή. Σε μια τέτοια περίπτωση ο εκκαθαριστής θα πρέπει να σταθμίσει όχι μόνο την αξία της περιουσίας ενόσω βρίσκεται σε λειτουργία, αλλά και τη δυνατότητα στοιχειώδους χρηματοδότησής της από τις τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν, οι τράπεζες ζητούν από το Πρωτοδικείο τη λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να προστατευθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ εν όψει της ειδικής διαχείρισης. Με άλλα λόγια ζητούν να παγώσει η περιουσία της εταιρείας και να μην μεταβιβαστούν τα περιουσιακά της στοιχεία. Η αίτηση συζητείται σήμερα στο δικαστήριο και η απόφαση θα εκδοθεί άμεσα.

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς αμοιβή, σε οριακό σημείο, καθώς τα οφειλόμενα αγγίζουν τους μισθούς επτά μηνών, προκειμένου να μην χάσουν την αξία τους τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL