Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Διαφάνεια, εγκυρότητα και πιστοποίηση στις πωλήσεις του Τύπου διασφαλίζει το barcode
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαφάνεια, εγκυρότητα και πιστοποίηση στις πωλήσεις του Τύπου διασφαλίζει το barcode

Άμεσα προχωρά η καθιέρωση barcode για την on line παρακολούθηση και πιστοποίηση των κυκλοφοριών των εφημερίδων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργείου είναι η διαφάνεια και η έγκυρη αποτύπωση των στοιχείων για τις πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών, ώστε να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση αφ’ ενός τυχόν φαινομένων φοροδιαφυγής στην αλυσίδα της διανομής του Τύπου, αφ' ετέρου φαινομένων τυχόν αλλοίωσης των στοιχείων των πωλήσεων, το λεγόμενο «καπέλο» που εμφάνιζε αυξημένες πωλήσεις, για λόγους κύρους, επιρροής και βεβαίως διαφημιστικής απορρόφησης.

Η συγκρότηση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τον εξοπλισμό (hardware) και το λογισμικό (software) του συστήματος, τόσο για το δίκτυο όσο και για τα σημεία πώλησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται στα τελευταία στάδια και θα προχωρήσει πολύ γρήγορα σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Σχετικά πρόκειται να εκδοθεί πολύ σύντομα και υπουργική απόφαση, που θα εξειδικεύει τον σχετικό νόμο.

Οι συσκευές που θα καταγράφουν τις πωλήσεις (τερματικά λιανικής πώλησης) θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου, τα οποία υπολογίζονται σήμερα σε 8.000 σε όλη τη χώρα, ενώ το κόστος τους θα αναλάβει το Δημόσιο μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλητές (περιπτερούχοι κ.λπ.) θα το προμηθευτούν δωρεάν, χωρίς κανένα κόστος.

Τα επίσημα στοιχεία των πωλήσεων των εντύπων (εφημερίδες, κυριακάτικες εφημερίδες, εβδομαδιαία και μηνιαία περιοδικά) που διακινούνται θα συγκεντρώνονται κάθε μέρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) και θα ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση ανά τίτλο.

Τα στοιχεία που θα συλλέγονται από το barcode και θα αφορούν περί τους 100 τίτλους εντύπων που διανέμονται κατά μέσον όρο καθημερινά θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις Τύπου να εξορθολογίσουν την παραγωγή τους (τιράζ - αριθμό αντιτύπων) ώστε να ανταποκρίνονται στη ζήτηση ανά περιοχή, ακόμα και ανά σημείο πώλησης, χωρίς περιττά αντίτυπα, αλλά και χωρίς ελλείψεις: σήμερα, σύμφωνα με υπολογισμούς, από τα 500.000 έντυπα που διανέμονται καθημερινά, περισσότερα από τα μισά, 300.000, επιστρέφονται στα πρακτορεία διανομής καθώς μένουν απούλητα.

Το σύστημα, που θα παρέχει αυτόματα και στατιστικά στοιχεία, αναμένεται επίσης να αποφορτίσει από «γραφειοκρατία», όπως η συμπλήρωση λίστας καθημερινά, τους περιπτερούχους, τους ενδιάμεσους εφημεριδοπώλες, τα υποπρακτορεία και τα Πρακτορεία Διανομής, καθώς τα στοιχεία θα παρέχονται από το ηλεκτρονικό on line σύστημα με ακρίβεια και εγκυρότητα.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται και η ρύθμιση για τις μετρήσεις ακροαματικότητας στα ραδιόφωνα και τηλεθέασης στα κανάλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL