Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Το θρίλερ με το ΔΟΛ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το θρίλερ με το ΔΟΛ

Αν και οι ελπίδες για τη «διάσωση» του ΔΟΛ αναπτερώθηκαν -λίγο πριν από την καταγγελία των δανείων του, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ- όταν έγινε γνωστό το ενδιαφέρον του Ομίλου Μπόμπολα (Πήγασος) να αναλάβει τον Οργανισμό, η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα, όμως αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το ερώτημα είναι εάν ο Όμιλος Μπόμπολα είναι διατεθειμένος να καταβάλει έστω ένα μέρος από τα 25 εκατ. ευρώ που ζητούν οι τράπεζες προκειμένου να συζητήσουν οποιαδήποτε λύση σε αυτή τη φάση. Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν απαντούν κατηγορηματικά πως όχι.

Το «ενδιαφέρον» Μπόμπολα

Ήδη, ο Πήγασος έχει τις δικές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, περί τα 160 εκατ. ευρώ, εμφανίζει έλλειψη ρευστότητας και σε κάθε περίπτωση διαθέτει και καθημερινό φύλλο (το “Έθνος”, έναντι των “Νέων”), κυριακάτικο φύλλο (το “Έθνος της Κυριακής” έναντι του “Βήματος”) ραδιοφωνική συχνότητα (Sport 24, 103,3 FM από κοινού με τον Δ. Μάρη έναντι του Vima FM), μετοχές στο Mega (όπως και ο ΔΟΛ), εκτυπωτική μονάδα (Iris - από κοινού με τον ΔΟΛ), συμμετοχή σε πρακτορείο διανομής κ.λπ. Με άλλα λόγια, ο Όμιλος Μπόμπολα ως νούμερο ένα ανταγωνιστής του ΔΟΛ επί σειρά ετών είναι εδραιωμένος στη αγορά των media τόσο όσο και ο ΔΟΛ. Γιατί να ενδιαφέρεται λοιπόν για ένα συγκρότημα media που δεν έχει να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην ήδη υπάρχουσα; Απαντούν ορισμένοι ότι έτσι ισχυροποιείται στη μιντιακή αγορά και ιδίως ότι ελέγχει πλέον με ποσοστό περί το 60% και το Mega. Και μάλιστα μόλις με, ας πούμε, 20 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, λένε ορισμένοι, και οι τράπεζες θα φανούν διαλλακτικές, στην πορεία θα κουρέψουν τα δάνεια, θα επιμηκύνουν την αποπληρωμή τους, τα γνωστά.

Το ερώτημα ωστόσο επανέρχεται. Και επαναφέρει τη βάση του προβλήματος. Δει δη χρημάτων: Το βασικό είναι το χρηματικό. Είναι διατεθειμένος ο Όμιλος Μπόμπολα να καταβάλλει 20 εκατ. ευρώ; Ακόμη περισσότερο: Υπάρχει επιχειρηματίας ο οποίος να καταβάλλει περίπου αυτό το ποσό για να αναλάβει τον ΔΟΛ με πτώχευση ή χωρίς πτώχευση;

«Κανένα ενδιαφέρον» από τον Δ. Μάρη

Στις πληροφορίες που διακινήθηκαν περί ενδιαφέροντος Μπόμπολα δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του και το όνομα του Δημήτρη Μάρη (news247, “Huff Post” κ.ά.), συνεταίρου του Φ. Μπόμπολα στο ιντερνετικό στοίχημα. Η συνέντευξη που είχε δώσει προ μηνός στο περιοδικό “Fortune” η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, φούντωσε τα σενάρια και ερμηνεύθηκε ως παρέμβαση για τον καταρρέοντα Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Όπως εγκύρως ενημερώθηκε η «Α» από τον στενό κύκλο του επιχειρηματία, οι ανακοινώσεις του έκαναν λόγο για «απόλυτο ψέμα σε ό,τι τον εμπλέκει με εξαγορά του ΔΟΛ», ότι «δεν έχει κανένα επιχειρηματικό ενδιαφέρον» και ότι «αυτοί που τα διαρρέουν είναι επιχειρηματικοί κύκλοι με wishful thinking». Ο ίδιος κύκλος δεν αποκλείει πάντως την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συχνότητα 99,5 του ρ/σ Vima FM, καθώς είναι γνωστό ότι η εταιρεία του Δ. Μάρη 24Media βρίσκεται σε αναζήτηση ραδιοφωνικών συχνοτήτων για τη δημιουργία νέου σταθμού.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει επενδυτικές προσπάθειες

Η Ν.Δ. θορυβήθηκε ιδιαιτέρως στην προοπτική να αναλάβει τον ΔΟΛ ο Όμιλος Μπόμπολα, φοβούμενη προφανώς αλλαγή... πολιτικής γραμμής από το συγκρότημα. Έσπευσε έτσι να... καταγγείλει την επίσκεψη του προέδρου της “Αυγής” Βασίλη Μουλόπουλου στον Σταύρο Ψυχάρη προ ημερών. Η Ν.Δ., κακά πληροφορημένη, είδε στην επίσκεψη κυβερνητική παρέμβαση και κάλεσε τον πρόεδρο της “Αυγής” να... της δώσει εξηγήσεις. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δηλώνει μέσω υψηλόβαθμων στελεχών ότι ενθαρρύνει κάθε επιχειρηματική προσπάθεια για τη διάσωση του ΔΟΛ, που θα λαμβάνει υπόψη της τα εξής στοιχεία: α) την προστασία των θέσεων εργασίας, β) την ανάγκη χρηματοδότησης της εταιρείας από επενδυτή και γ) την τήρηση των τραπεζικών κανόνων, ιδίως σχετικά με τις χορηγήσεις δανείων.

Τα εργαλεία των τραπεζών

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται το εξώδικο των τραπεζών με την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων του ΔΟΛ. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ληφθεί από τις τράπεζες. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους;

Τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους προβλέπονται από το πτωχευτικό δίκαιο και άλλες διατάξεις της νομοθεσίας. Κατατείνουν δε είτε στην πώληση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, είτε κατά τομείς δραστηριότητας, με σκοπό να εξοφληθούν όσα από τα χρέη είναι δυνατόν να εξοφληθούν και να διασωθούν όσες θέσεις εργασίας είναι δυνατό να διασωθούν. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πώληση των υγιών κομματιών της εταιρείας, κούρεμα χρεών στις τράπεζες, στους πιστωτές και στους εργαζόμενους, που θα λάβουν ποσά πολύ μικρότερα από τα οφειλόμενα. Ό,τι μαζευτεί θα μοιραστεί, τα περισσότερα ωστόσο «θα γραφτούν στο χιόνι», όπως έλεγε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.

Οι επιλογές των τραπεζών θα κινηθούν σε μια μεγάλη γκάμα, που κυμαίνεται από την πτώχευση (πώληση όλης της περιουσίας) μέχρι την αναζήτηση συμβιβασμού με τους πιστωτές (τράπεζες, εργαζόμενους, προμηθευτές) έτσι ώστε να περάσει ο έλεγχος σε νέο επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση, η καταγγελία της δανειακής σύμβασης ανοίγει τον δρόμο στις τράπεζες για να απομακρύνουν το σημερινό Δ.Σ. και την οικογένεια Ψυχάρη. Συμφωνία για εξυγίανση, σχέδιο αναδιάρθρωσης, ειδική διαχείριση, ειδική εκκαθάριση, με ή χωρίς πτώχευση, είναι μεταξύ των επιλογών των τραπεζών.

Οι εργαζόμενοι

Με χρεωστούμενα που φτάνουν τους 5 μήνες, οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ έχουν λιγοστέψει. Η εικόνα εντός του κτηρίου της Μιχαλακοπούλου είναι εικόνα εγκατάλειψης. Ήδη 30 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και περισσότεροι από 80 έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για τα χρεωστούμενα. Συλλογικά ή ο καθένας χωριστά έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης, όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις τους. Όπως όλα δείχνουν, όσοι έχουν παραμείνει είναι διατεθειμένοι να «βάλουν πλάτη» εάν διαπιστώσουν ότι η επιχείρηση τροχιοδρομείται σε μια πορεία που έχει χειροπιαστή προοπτική. Εάν συνεχιστούν η σημερινή αοριστία και η χαώδης κατάσταση, δεν θα αντέξουν να παραμείνουν και η εταιρεία θα αποψιλωθεί. Σε κάθε περίπτωση, συνέλευση εργαζομένων έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα συζητηθούν τα ενδεχόμενα και η στάση τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL