Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Ώρα μηδεν για τον ΔΟΛ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ώρα μηδεν για τον ΔΟΛ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ), καθώς κινδυνεύει άμεσα να περάσει στον έλεγχο των τραπεζών. Τα χρέη του ΔΟΛ υπολογίζεται ότι κυμαίνονται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ η προθεσμία για την καταβολή δόσης δανείου, ύψους περί τα 8 εκατ. ευρώ, εκπνέει και, όπως όλα δείχνουν, οι τράπεζες θα κληθούν να διαχειριστούν άμεσα ένα από τα ιστορικότερα συγκροτήματα Τύπου στη χώρα.

Για τον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη φαίνεται ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, καθώς δεν έχει βρεθεί επενδυτής ο οποίος να είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις της εταιρείας στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία έτσι ώστε να πάρει ανάσα ζωής, την ίδια ώρα που ο ίδιος βαρύνεται με εισαγγελική δίωξη για βαριά κακουργήματα, όπως η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για «τρύπα» 45 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε στα εισοδήματά του.

Τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο κάνουν λόγο για ενδιαφέρον από την πλευρά Μπόμπολα (της εταιρείας Πήγασος), από κοινού με τους επιχειρηματίες Θ. Φιλιππόπουλο και Δ. Μάρη, μάλιστα με τη διαμεσολάβηση του Βασίλη Μουλόπουλου, πρώην στελέχους του ΔΟΛ και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες φαίνεται ότι βασίζονται και στο σενάριο της «πολιτικής λύσης», δηλαδή της κυβερνητικής παρέμβασης στις τράπεζες, κάτι που η κυβέρνηση έχει αποκλείσει σε όλους τους τόνους. Όπως διαμήνυσε μάλιστα πρόσφατα, η όποια λύση θα πρέπει να λάβει υπόψη δύο παραμέτρους: την προστασία των θέσεων εργασίας και τη χρηματοδότηση της εταιρείας.

Ο Β. Μουλόπουλος διαψεύδει τη συμμετοχή του σε ένα τέτοιο σενάριο, όχι όμως και τη συνάντησή του χθες με τον Στ. Ψυχάρη. Η αλήθεια είναι πάντως ότι και η Πήγασος έχει σημαντικά χρέη στις τράπεζες, της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, και έχει περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές του τα τελευταία χρόνια. Μία συγχώνευση των χρεωμένων επιχειρήσεων Τύπου ΔΟΛ και Πήγασου θα δημιουργούσε μία νέα υπερχρεωμένη επιχείρηση. Εντός των επόμενων ημερών, οι τράπεζες θα κληθούν να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα επιλέξουν, προκειμένου να εισπράξουν έστω ένα μικρό μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει: Πτώχευση της εταιρείας; Εκκαθάριση; Εκκαθάριση εν λειτουργία;

Ήδη, κεντρικός προβληματισμός μεταξύ των εργαζομένων στον ΔΟΛ αποτελεί το ερώτημα εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται, έτσι ώστε να κρατήσουν ενεργή την εταιρεία στις δραστηριότητές της ("Τα Νέα", "Το Βήμα της Κυριακής", in.gr, Vima FM, περιοδικά κ.λπ.), προκειμένου να μη χάσει το κοινό της και να κρατήσει τη θέση της στην αγορά, ή να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Ήδη σε επίσχεση βρίσκονται περίπου 30 εργαζόμενοι, ενώ 80 εργαζόμενοι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για χρέη από δεδουλευμένες αποδοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL