Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Ξανά στα περίπτερα μετά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων / Καλά νέα για τους εργαζόμενους σε "Νέα" - "Έθνος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανά στα περίπτερα μετά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων / Καλά νέα για τους εργαζόμενους σε "Νέα" - "Έθνος"

Σε ολική επαναφορά βρίσκεται από χθες ο ΔΟΛ μετά την κατάθεση του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, οι οποίοι δικαιώνονται μερικώς μετά τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Ο μηχανισμός μπήκε μπροστά κανονικά από χθες το απόγευμα και τα ΜΜΕ του ομίλου έχουν αρχίσει να λειτουργούν κανονικά. Εκτός από τα «Νέα», κανονικά στα περίπτερα σήμερα θα βρίσκεται και το «Έθνος» και τα λοιπά μέσα της Πήγασος, καθώς χθες καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων και ανεστάλη η απεργία των εργαζομένων.

Ν. ΠΑΠΠΑΣ:

"Ανοιχτό το ενδεχόμενο Προανακριτικής για δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ"

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Επικοινωνίας Νίκος Παππάς διατύπωσε σε όλους τους τόνους τη θέση ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει οποιαδήποτε λύση μπορεί να υπάρξει για τις θέσεις εργασίας, όχι όμως για την ιδιοκτησία των μέσων που δεν είναι σε θέση να στηρίξει τις επιχειρήσεις της. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη σύσταση προανακριτικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

«Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις: να ζητάει από τις τράπεζες να αρθούν τραπεζικοί κανόνες για να διασωθούν χρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να συνεχίσει να επωμίζεται τα βάρη» τόνισε με έμφαση ο υπουργός. Και θύμισε ότι στο παρελθόν «ορισμένοι χρησιμοποιούσαν το δημόσιο βήμα των ΜΜΕ των οποίων είχαν τον έλεγχο ώστε να κάμπτονται οι τραπεζικοί κανόνες και να δίνονται δάνεια που δεν θα έπρεπε». Παράλληλα ο Νίκος Παππάς διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να αναζητηθεί «λύση Μαρινόπουλου», όπως ερωτήθηκε σχετικά, καθώς καμία εταιρεία ΜΜΕ αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε εκκαθάριση. Αντίθετα, έκανε λόγο για κίνητρα, για τα οποία υπάρχει δεδικασμένο, για νέα επιχειρηματικά σχήματα, όπου μπορούν να ενεργοποιηθούν ρυθμίσεις προστασίας της εργασίας: επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και επιδότηση της μισθολογικής διαφοράς έως το ύψος της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Άλλες προτάσεις, περί κρατικής επιδότησης στον Τύπο, όπως συμβαίνει στη Γαλλία και την Ιταλία, όπως είπε ο κ. Παππάς, «θα μελετηθούν με προσοχή, διότι ο Τύπος είναι δημόσια υπηρεσία», όμως «δεν θα χειριστούμε με όρους ανοιχτοχέρη εις βάρος του ελληνικού λαού ιδιοκτησίες που παρουσιάζουν προβλήματα, όταν οι ιδιοκτήτες τους έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια». Τέτοιες κινήσεις «δίνουν λαβές για κριτικές περί ευνοιοκρατίας» συμπλήρωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: στο πλευρό των εργαζομένων

Εν τω μεταξύ παρέμβαση για τις εξελίξεις στα ΜΜΕ έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία». Όπως εξηγεί το γραφείο Τύπου: «Είναι αποτέλεσμα της προϊούσας κρίσης του Τύπου και των ιδιότυπων χαρακτηριστικών 'ανάπτυξης' των ελληνικών ΜΜΕ. Το καθεστώς των χαριστικών τραπεζικών δανείων και των σχέσεων διαπλοκής με το πολιτικό σύστημα δημιούργησε μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Εκείνοι που εξέθρεψαν και συμμετείχαν στη διαμόρφωση του προηγούμενου καθεστώτος σήμερα προσπαθούν να κάνουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων, τα δικαιώματα των οποίων σε κάθε χώρο δουλειάς εκλαμβάνονται ως 'αριστερή ιδεοληψία'. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που σήμερα κινδυνεύει η εργασία τους, όπως το κάναμε πάντα. Πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, τα αρμόδια θεσμικά όργανα, τη Βουλή, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ως προϋπόθεση της ανεξάρτητης ενημέρωσης».

Δέσμευση Ψυχάρη και επανεκτίμηση της κατάστασης στις 10 Ιανουαρίου

Το δώρο στον ΔΟΛ καταβλήθηκε καθώς οι τράπεζες αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν λογαριασμό με συνολικό ποσό 490.000 ευρώ. Νωρίτερα ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρης ανέλαβε δέσμευση να καταβάλει έως το τέλος του έτους τους φόρους επί των τόκων ομολογιακού δανείου που είχε λάβει, ύψους 290.000 ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η απόφαση για την αποδέσμευση ελήφθη προκειμένου η επιχείρηση να παραμείνει σε λειτουργία ώστε να συνεχιστούν οι ροές από τις πωλήσεις και να γίνει προσπάθεια να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας. Το Σάββατο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα περίπτερα το "Βήμα", ενώ ο ρ/σ Vima FM από σήμερα θα εκπέμπει πρόγραμμα. Νέα συνέλευση εργαζομένων για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση ορίστηκε στις 10 Ιανουαρίου.

Αναστολή στον Πήγασο έως τις 30 Δεκεμβρίου

Στον Πήγασο η απεργία ανεστάλη μετά την καταβολή του δώρου. Η συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε η αναστολή να διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου προκειμένου έως τότε να υπάρξει η καταβολή δύο δεκαπενθημέρων, καθώς και η κατάθεση σχεδίου για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τη συνέλευση.

Ανησυχία ΠΟΕΣΥ για "ντόμινο"

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ και τον Πήγασο, που «μπορεί να πάρουν τον χαρακτήρα ντόμινο στον χώρο των ΜΜΕ», εκφράζει η ΠΟΕΣΥ και ζητά «από τους εργοδότες των συγκεκριμένων συγκροτημάτων -και από όλους όσοι ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές- αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των εκατοντάδων συναδέλφων που απασχολούν, αλλά και στην ιστορία των τίτλων τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL