Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Τέλος εποχής για τον Τύπο όπως τον γνωρίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες / Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο ΔΟΛ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος εποχής για τον Τύπο όπως τον γνωρίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες / Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο ΔΟΛ

Δραματικές οι εξελίξεις στον ΔΟΛ, προοιωνίζονται το «τέλος εποχής» για τον Τύπο και την ενημέρωση όπως τα γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η απόφαση των εργαζομένων να κατέβουν σε απεργία από χθες το βράδυ μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, ίσως το ισχυρότερο παραδοσιακό συγκρότημα Τύπου στη χώρα, από τις μεγάλες και κραταιές επιχειρήσεις Τύπου στο παρελθόν, με σημαντική πολιτική επιρροή και παλαιότερα αποφασιστική συμβολή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Αμφίβολη η κυκλοφορία των "Νέων", διέκοψε ο Βήμα FM

Μετά από καθυστερήσεις πληρωμών που φτάνουν τους 5 μήνες το 2016 και μετά από αλλεπάλληλες αθετήσεις συμφωνιών για καταβολή των δεδουλευμένων οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν από χθες το απόγευμα, ώρα 7.00 μ.μ., επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες διεκδικώντας δεδουλευμένα και δώρο Χριστουγέννων. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν «Τα Νέα» (πρώτη σε πωλήσεις, περί τις 13.000 φύλλα τις καθημερινές και 25.000 το Σάββατο) θα κυκλοφορήσουν σήμερα, ενώ οι ιστοσελίδες in.gr, tovima.gr, tanea.gr σταμάτησαν την ανάρτηση ειδήσεων. Ο «Βήμα FM» διέκοψε από χθες τη μετάδοση εκπομπών και δελτίων ειδήσεων και μεταδίδει μόνο μουσική. Τελευταία εκπομπή ήταν αυτή του Γιάννη Πετρίδη, ο οποίος με ειλικρίνεια αποχαιρέτησε τους ακροατές του: «Δεν θα ανανεώσω το ραντεβού μας για αύριο, λόγω της απεργίας. Θα τα ξαναπούμε κάποια στιγμή στο μέλλον» είπε.

Ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης εργαζομένων

Η απεργία των 390 εργαζομένων, στους οποίους οφείλονται μισθοί από τον περασμένο Αύγουστο, αποφασίστηκε μετά από έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτήριο του ΔΟΛ παρουσία εκπροσώπων των συνδικαλιστικών σωματείων. Η συνέλευση είχε εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, πλην ενός εργαζόμενου. Στην απόφαση φαίνεται ότι συνέβαλε η ανακοίνωση του διευθυντή του “Βήματος” Αντ. Καρακούση, ο οποίος εξέθεσε την πλήρη αδυναμία πληρωμών στους εργαζόμενους, στις τράπεζες και σε άλλους πιστωτές.

Ανέμεναν δεκαπενθήμερο Αυγούστου και δώρο Χριστουγέννων

Το κλίμα στον ΔΟΛ επιδεινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό ότι για... πέμπτη φορά αθετείται χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το οποίο είχε δεσμευθεί η διοίκηση του συγκροτήματος: οι εργαζόμενοι ανέμεναν την καταβολή του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου και, σύμφωνα με τον νόμο, αυτές τις μέρες το δώρο Χριστουγέννων. Η αθέτηση της συμφωνίας φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι τράπεζες και η αναζήτηση επενδυτών

Η ευθύνη για τη μη καταβολή των οφειλομένων επιχειρήθηκε από τη διοίκηση να αποδοθεί στην Εθνική Τράπεζα, η οποία, όπως είπαν, δέσμευσε τον λογαριασμό μισθοδοσίας έναντι οφειλών (βλ. και παραπλεύρως σχετικό ρεπορτάζ).

Στη διάρκεια των περασμένων μηνών και για μεγάλο χρονικό διάστημα η διοίκηση πρόβαλε τις κινήσεις και επαφές προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με επενδυτή, ο οποίος θα μπορούσε να επενδύσει τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε με ένα business plan να αποπληρωθούν οι εργαζόμενοι, άλλες οφειλές (π.χ. χαρτί) και να ορθοποδήσει η επιχείρηση. Είχαν ακουστεί μάλιστα τα ονόματα του Β. Μαρινάκη, του Θ. Κυριακού και εσχάτως του Γ. Αλαφούζου ως υποψήφιων επενδυτών στον ΔΟΛ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δόση δανείου που έχει να καταβάλει ο ΔΟΛ, ως το τέλος του έτους ανέρχεται σε 7,1 εκατ. ευρώ. Η υποχρέωση αυτή ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, καθώς διαφαίνεται όλο και εντονότερα η πιθανότητα να περάσει η εταιρεία στα χέρια των τραπεζών, οι οποίες θα κάνουν τη διαπραγμάτευση για το μέλλον της. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπεύθυνος κατά τον νόμο για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων Π. Ψυχάρης βρίσκεται εκτός Ελλάδας προκειμένου να αποφύγει το αυτόφωρο.

Την απεργία κήρυξαν τα σωματεία των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ), προσωπικού (ΕΠΗΕΑ), τεχνικών Τύπου (ΕΤΗΠΤΑ) και λιθογράφων (ΠΕΛ).

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΗΝΩΝ

Αναταραχή στον Πήγασο, σε αναμονή οι εργαζόμενοι

Ενημερώθηκαν για σχεδιασμό που προβλέπει 100 απολύσεις και μείωση μισθών κατά 20%

Εν τω μεταξύ, με τις κεραίες τεντωμένες για τις εξελίξεις, βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον Πήγασο (“Έθνος”, “Ημερησία”, “Goal News”) του ομίλου Μπόμπολα. Και εδώ οι πληροφορίες λένε ότι ο επιχειρηματίας δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση ώστε να επιβιώσει. Οι καθυστερήσεις πληρωμών φτάνουν τους 4 μήνες, ενώ πρόσφατα ενημερώθηκαν για σχεδιασμό που προβλέπει περαιτέρω μείωση μισθών κατά 20% και απολύσεις 100 εργαζομένων, προκειμένου το κόστος εργασίας να πέσει στο μισό. Σήμερα αναμένεται από τη διοίκηση πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν επίσης για το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL