Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Υφιστάμενα κανάλια κατά Alter Ego / Επιχειρηματικός πόλεμος για τα κανάλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υφιστάμενα κανάλια κατά Alter Ego / Επιχειρηματικός πόλεμος για τα κανάλια

Στο φως βγαίνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ο επιχειρηματικός πόλεμος που μαίνεται εδώ και μήνες μεταξύ των παλιών καναλαρχών, οι οποίοι επανασυσπειρώνονται και διεκδικούν να διατηρήσουν τα προνόμια του "κλειστού κλαμπ". Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι επίδοξοι νέοι καναλάρχες -δηλαδή κυρίως ο Β. Μαρινάκης-, οι οποίοι επιμένουν να επιδιώκουν να επενδύσουν στην τηλεοπτική αγορά μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τις άδειες από το ΣτΕ.

Τα πυρά όμως από το "κλειστό κλαμπ" της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) στρέφονται και κατά του Ελληνικού Δημοσίου -δηλαδή της κυβέρνησης-, ενώ στον πόλεμο υπέρ της παλιάς φρουράς μπαίνει και η Digea, η εταιρεία των ιδιοκτητών για τη μεταφορά σήματος, η οποία προσπαθεί να αιτιολογήσει για ποιο λόγο αρνείται τη μεταφορά σήματος στην εταιρεία του Β. Μαρινάκη (Alter Ego).

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η πλευρά Μαρινάκη -η οποία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό εν όψει, τότε, της αδειοδότησης- διεκδικούσε από την Digea τη μεταφορά σήματος με το επιχείρημα ότι όλοι ανεξαιρέτως οι σταθμοί λειτουργούν παράνομα αλλά και ότι είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σήμα όταν της ζητηθεί. Η Alter Ego εγκαλούσε το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ, ενώ προειδοποιούσε ότι θα καταφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Οι καναλάρχες υπερασπίζονται το «κλειστό κλαμπ»

Σε απάντηση των αιτιάσεων, η ΕΙΤΗΣΕΕ εξέδωσε χθες ανακοίνωση και, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών της του "κλειστού κλαμπ", επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης. Τι αναφέρει;

* Μετά την απόφαση του ΣτΕ, υποστηρίζει, δεν μπορεί να υπάρξει νόμιμο "μεταβατικό διάστημα". Ερμηνεύοντας την απόφαση του ΣτΕ, που... δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη, σημειώνει: “Η ίδια κρίση του ΣτΕ οδηγεί και στον αποκλεισμό κάθε μικροπολιτικής απόπειρας να αδειοδοτηθούν 'προσωρινά' τηλεοπτικοί πάροχοι με την παράκαμψη του ΕΣΡ. Ούτε με νόμο ούτε με υπουργικές αποφάσεις μπορούν να αδειοδοτηθούν πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου”.

* «Το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι σε θέση να χορηγήσει τις 'άδειες' που το ίδιο υποσχέθηκε» σημειώνει η ΕΙΤΗΣΕΕ. Η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα για να μη δοθούν οι άδειες. Ωστόσο και το ΕΣΡ είναι σε κάθε περίπτωση «Ελληνικό Δημόσιο».

* Ζητούν τα λεφτά τους πίσω, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η παρακράτηση του τιμήματος «συνιστά αδικαιολόγητο πλουτισμό εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου», όταν οι ίδιοι έχουν γδύσει στο παρελθόν το Ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι μέσω της «παρακράτησης» «γίνεται απόπειρα να εγγραφούν ανύπαρκτα δικαιώματα ως υπαρκτά και να χορηγηθούν προσωρινές άδειες σε ανύπαρκτους σταθμούς». Δεν φαίνεται να περνάει από το μυαλό τους ότι αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ προκειμένου να επιστραφούν τα καταβληθέντα ποσά.

Digea υπέρ καναλαρχών

Στο ίδιο κλίμα και η Digea, υπερασπίζεται τα συμφέροντα του «κλαμπ», δηλαδή των μετόχων της (Mega, ANT-1, Alpha, Star, Alter, ΣΚΑΪ, Μακεδονία TV). Υποστηρίζει πως ο νόμος την υποχρεώνει (α) να μεταφέρει το σήμα μόνο λειτουργούντων σταθμών που έχουν αδειοδοτηθεί από τον αρμόδιο φορέα, (β) οι σημερινοί λειτουργούντες πληρούν όλες τις προβλέψεις του νόμου για τη μετάδοση του προγράμματός τους και (γ) η Alter Ego δεν έχει αδειοδοτηθεί ποτέ στο παρελθόν. Συνεπώς, η Digea υποστηρίζει πως δεν μπορεί να συμβληθεί μαζί της γιατί θα παραβίαζε τον νόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL