Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Μετά τον διαγωνισμό για τις άδειες τι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τον διαγωνισμό για τις άδειες τι;

Ποιο θα είναι το τηλεοπτικό τοπίο μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες; Πόσα κανάλια θα έχουμε; Και πόσο νόμιμα θα είναι; Θα εκπέμψει το νέο κανάλι του Β. Μαρινάκη; Ποιος το σταματάει; Θα συνεχίσει να εκπέμπει το Mega;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι... πολυπαραγοντική. Μπλέκονται το ΕΣΡ, ο υπουργός Νίκος Παππάς, οι μέτοχοι των καναλιών, παλιοί και νέοι.

Το ΕΣΡ Όπως όλα δείχνουν, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν είναι σε θέση να κηρύξει νέο διαγωνισμό άμεσα. Χρειάζεται χρόνο. Και χρειάζεται και υποδομές. Τον προγραμματισμό θα παρουσιάσει ο ίδιος ο πρόεδρος Αθ. Κουτρομάνος σε συνάντηση που θα έχει στο επόμενο διάστημα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί αρκετούς μήνες. Σε αναμονή, λοιπόν, για νέο διαγωνισμό.

Η κυβέρνηση Ο Νίκος Παππάς από την πλευρά του δηλώνει ότι στο μεσοδιάστημα και έως την έκδοση των αδειών από το ΕΣΡ θα προωθήσει ρύθμιση - γέφυρα. Όλοι οι σταθμοί από τις αρχές του 2016 βρίσκονται "στον αέρα", καθώς ο ίδιος δεν υπέγραψε Υπουργική Απόφαση (που στα παρελθόν έχει χαρακτηριστεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ) με την οποία κάνει τα παράνομα κανάλια νομιμοποιημένα. Η μεταβατική ρύθμιση θα νομιμοποιεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς και θα επιβάλει τίμημα για τη λειτουργία τους. Το ύψος; Πληροφορίες κάνουν λόγο για 3-5 εκατ. ευρώ ανά κανάλι, ενδεχομένως και περισσότερο. Σε αναμονή και εδώ.

Η αγορά Κομβικό ωστόσο το ερώτημα: Θα παραμείνει «κλειστό αυτό» το κλαμπ των 7 πανελλαδικών καναλιών, ήτοι Mega, AΝΤ1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Μακεδονία Tv και Έψιλον; Ή θα έχουν δικαίωμα εκπομπής και άλλοι, τουλάχιστον όσοι προκρίθηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό (Μαρινάκης και Σαββίδης) ή ακόμα και όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον; Η αλήθεια είναι ότι νομικά σήμερα όλοι βρίσκονται στην ίδια θέση - είναι όλοι παράνομοι, λειτουργούντες και μη.

Μπορεί η ρύθμιση - γέφυρα της κυβέρνησης να αποκλείσει μη λειτουργούντες σταθμούς και σε ποια νομική βάση; Μπορεί να επιτρέψει να συντηρείται το «κλειστό κλαμπ»; Ήδη, η εταιρεία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη αντιμετωπίζει την άρνηση της Digea (ως τον μοναδικό πάροχο δικτύου), να συμβληθεί μαζί της ώστε να εκπέμψει άμεσα το πρόγραμμά της. Απέναντι στην άρνηση αυτή, ζητάει την παρέμβαση της ΕΕΤΤ, ρυθμιστικής και εποπτικής αρχής για την λειτουργία του μονοπωλίου της Digea. Όπως υποστηρίζει η Alter Ego, βάσει της σύμβασης μεταξύ ΕΕΤΤ και Digea υπάρχει ρητός όρος που υπαγορεύει στην Digea να συμβάλλεται με όλους τους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου με ισοδύναμους όρους, σε ισοδύναμες περιστάσεις. Επισημαίνει δε ότι η Digea διατηρεί τις συμβάσεις της με τους μετόχους της και εν δυνάμει ανταγωνιστές τής Alter Ego, παραβλέποντας το γεγονός ότι ούτε και οι ίδιοι είναι αδειοδοτημένοι.

Η εταιρεία του Β. Μαρινάκη έχει ζητήσει επίσης την παρέμβαση και του ΕΣΡ και του Ν. Παππά, σε σχέση με το σημερινό νομικό καθεστώς, καθώς, όπως υποστηρίζει, οι εκπέμποντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας δεν διατηρούν κάποιο πλεονέκτημα στην εκμετάλλευση του εθνικού φάσματος έναντι ενός νέου ενδιαφερόμενου τηλεοπτικού σταθμού, τουλάχιστον μέχρι τη νέα νόμιμη διαδικασία αδειοδότησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL