Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Τα ανοιχτά μέτωπα για τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα ανοιχτά μέτωπα για τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο

Η επιμονή της Ν.Δ. να γίνεται "ουρά" των καναλαρχών και να επιδιώκει με κάθε τρόπο να μπλοκάρει τη διαδικασία αδειοδότησης ανέβασε τους τόνους την περασμένη εβδομάδα, όμως, παρά τη σχετική ύφεση τις τελευταίες ημέρες, στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Αν και η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο δυνατό και με τον ασφαλέστερο τρόπο τη διαδικασία αδειοδότησης, αυτό δεν είναι πάντοτε στο χέρι της, καθώς πολλά εξαρτώνται από άλλους θεσμούς και διεργασίες.

* Η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη της μεταφοράς της αρμοδιότητας αδειοδότησης από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην κεντρική διοίκηση -αλλά και ακόμη περί τις 100 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας άρθρων που περιλαμβάνονται στον ίδιο Νόμο Παππά- έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα και την Τετάρτη σε Ολομέλεια. Οι κρίσιμες συνεδριάσεις θα γίνουν υπό το βάρος πολιτικών και επιχειρηματικών πιέσεων στους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν είναι γνωστό εάν θα προγραμματιστούν και άλλες συσκέψεις, ούτε και έχει προσδιοριστεί πότε θα εκδοθεί η απόφαση.

* Η τέταρτη προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέβη άκαρπη, όπως και οι προηγούμενες, έναν χρόνο πίσω. Η Ν.Δ. επιμένει στην άρνησή της να συναινέσει στην τοποθέτηση των νέων μελών του ΕΣΡ, θέτοντας ως προϋπόθεση (!) την άρση του Νόμου Παππά για τις άδειες, δηλαδή την ακύρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Παραμένει άγνωστο εάν στο μέλλον και υπό ποιες προϋποθέσεις η Ν.Δ. θα συναινέσει στην τοποθέτηση νέων μελών, πότε δηλαδή θα ευαρεστηθεί να εκπληρώσει μια συνταγματική επιταγή και υποχρέωσή της.

* Η τροπολογία για τη θωράκιση των «υπερθεματιστών», παρά τις αντιδράσεις της Ν.Δ. και των καναλιών που δεν κέρδισαν στη δημοπρασία, αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για σειρά ρυθμίσεων που αυστηροποιούν τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε όσους -παρόχους δικτύου ή κανάλια- παραβαίνουν τον νόμο και συνεχίζουν να εκπέμπουν μετά την Υπουργική Απόφαση για την εκχώρηση των αδειών. Ο υπουργός Επικρατείας έχει διαχωρίσει τη διαδικασία και τις αποφάσεις του ΣτΕ από τις πράξεις της κυβέρνησης. Κάλεσε δε την αντιπολίτευση και κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL