Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΡΑ) / Νίκος Τσιμπίδας (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΡΑ): Νίκη αλληλεγγύης και ελπίδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΡΑ) / Νίκος Τσιμπίδας (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΡΑ): Νίκη αλληλεγγύης και ελπίδας

Τι να χωρέσει σε 400 λέξεις από έναν αγώνα δύο χρόνων; Πόσα "ευχαριστώ" μπορώ να στριμώξω σε μερικές γραμμές σ' εκείνους τους ανθρώπους που κράτησαν με ανυποχώρητη πίστη την ελπίδα ζωντανή; Πώς να περιγράψει κανείς την τεράστια δύναμη της αλληλεγγύης, την πηγαία δυναμική της αυτοοργάνωσης; Τα βασικά, δηλαδή, συστατικά τα οποία, σε συνδυασμό με μια βαθιά και ανυποχώρητη πίστη, κατέστησαν έναν από τους πιο σημαντικούς εργατικούς αγώνες στον τόπο αυτόν νικηφόρο.

Την Τρίτη τα μεσάνυχτα έκλεινε ένας μεγάλος κύκλος αγώνα, ο οποίος άντεξε κόντρα σε όλα και κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει αντιστάσεις, αλλά να παράξει και παραδείγματα, τόσο κινηματικής και αγωνιστικής φύσης όσο και οργάνωσης και λειτουργίας. Η αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ των τελευταίων δύο ετών δεν αμύνονταν μόνο κόντρα στην βαρβαρότητα και την καταστολή, αλλά βγήκε και στην αντεπίθεση, δίνοντας φωνή στην κοινωνία που δοκιμάζεται από τις μνημονιακες εμμονές του νεοφιλελευθερισμού και φροντίζοντας αυτή η φωνή να ακούγεται αδιάλειπτα και όσο πιο δυνατά και μακριά γίνεται. Η αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ των τελευταίων δύο ετών δεν προσπάθησε μόνο να επιβιώσει και να διατηρήσει τις δομές της, δημιούργησε κιόλας. Δημιούργησε, τόσο από ανάγκη όσο και από επιθυμία, νέες διαδικασίες οργάνωσης και παραγωγής της εργασίας, βασισμένες στην αυτοοργάνωση. Πειραματίστηκε με νέες φόρμες στην ενημέρωση, δοκίμασε, τόλμησε, αφουγκράστηκε, επικοινώνησε, ανοίχτηκε, εκτέθηκε, αποκαλύφθηκε και γι' αυτό αγαπήθηκε και στηρίχτηκε.

Όλα αυτά φτιάχνουν τη μόνη και αληθινή πυξίδα που χρειάζεται μια πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση για να επιτελέσει το έργο της. Η ΕΡΤ που ξεκινά σε λίγες ημέρες θέλει περισσότερο όραμα και λιγότερο τεχνοκρατισμό, περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα και λιγότερες «έτοιμες λύσεις» και «λογική του μέσου όρου».

Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία όπου η ρωγμή που δημιούργησε ένας μεγαλειώδης αγώνας να δώσει τη δυνατότητα στο μεράκι, τις νέες ιδέες και στην αγάπη για προσφορά να κυριαρχήσει εκεί όπου βασίλευε το άοσμο, άχρωμο και βαρετό της υπαλληλικής ρουτίνας και της υποταγής στην πάσης φύσης εξουσία.

Σχεδόν δύο χρόνια τώρα έχει συγκεντρωθεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο εμπειρίας που εμπεριέχει τα βασικά συστατικά για ένα νέο ξεκίνημα. Αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Να αξιοποιηθούν οι δομές εκείνες που διαθέτει η ΕΡΤ και μπορούν να μεταφέρουν τη φωνή και την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας στο εξωτερικό. Αν αξιοποιηθούν οι υπερπολύτιμοι περιφερειακοί σταθμοί, οι οποίοι μπορούν να γίνουν βασικοί πυλώνες της περιφερειακής ανασυγκρότησης, μέσα από τη δική τους πρώτα ανασυγκρότηση. Να αξιοποιηθεί η σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε με την κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και η διαφορετική αντίληψη για την ενημέρωση ώστε να σπάσει το τοίχος της αποσιώπησης και της παραπληροφόρησης των συστημικών ΜΜΕ.

Όλα αυτά είναι και θα πρέπει να είναι η χάρτα των υποσχέσεων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα προς την κοινωνία ώστε η ανταποδοτική σχέση που συνδέει τα δύο μέρη να γίνει ουσιαστική, αληθινή και αδιάρρηκτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL