Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Κανονισμός προμηθειών από τη ΝΕΡΙΤ για... απευθείας αναθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κανονισμός προμηθειών από τη ΝΕΡΙΤ για... απευθείας αναθέσεις

Την ώρα που η κυβέρνηση με ειδική ρύθμιση απαλλάσσει προκαταβολικά τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ και ΔΤ Γκίκα Μάναλη από όποιες ποινικές και αστικές ευθύνες έναντι τρίτων κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, το διάδοχο σχήμα της ΔΤ, η ΝΕΡΙΤ, θέτει σε ανοικτή διαβούλευση για κάθε ενδιαφερόμενο ένα ακανθώδες θέμα για τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης τον Κανονοσμό Δημοπράτησης, ανάθεσης και εκτέλεσης των προμηθειών και υπηρεσιών της.

Η πέμπτη κατά σειρά δημόσια διαβούλευση που θέτει η ΝΕΡΙΤ υπονομεύεται προκαταβολικά από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία, παρά τη βροχή δημοσιευμάτων για αδιαφάνεια και κατασπατάληση πόρων στη ΔΤ, απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντί να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, προστρέχει να προστατεύσει με κάθε διαθέσιμο τρόπο το υπεύθυνο και ήδη υπόλογο απέναντι στη δικαιοσύνη, μετά από δεκάδες αγωγές και μηνύσεις, στέλεχός της Γκίκα Μάναλη. Τι εχέγγυα υπευθυνότητας για τη ΝΕΡΙΤ έχει μια τέτοια στάση, ιδίως όταν αφορά προμήθειες;

Για παράδειγμα εντύπωση προκαλεί η δυνατότητα της ΝΕΡΙΤ για απευθείας αναθέσεις χωρίς δημόσιο διαγωνισμό για προμήθειες έως 100.000 ευρώ. Η ΝΕΡΙΤ θα έχει τη δυνατότητα να «αναθέτει» από δεξαμενή προμηθευτών, χωρίς να προσδιορίζεται το κριτήριο επιλογής τους.

Όπως προβλέπεται στο αρ. 8 του σχεδίου Κανονισμού, η ΝΕΡΙΤ για προμήθειες έως 20.000 ευρώ, συν ΦΠΑ, μπορεί να προχωρεί σε απευθείας ανάθεση στον υποψήφιο της επιλογής της, μάλιστα χωρίς να συνάψει σχετική σύμβαση, πράγμα που θέτει εν αμφιβόλω την προσφερόμενη υπηρεσία ή προϊόντα από την πλευρά του προμηθευτή.

Για προμήθειες ύψους από 20.000 έως 100.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ δεν απαιτείται δημόσιος διαγωνισμός, αλλά «πρόσκληση για υποβολή προσφοράς σε τουλάχιστον τρεις (3) υποψηφίους της επιλογής της». Ποιος θα τους επιλέξει; Και γιατί αποκλείονται προκαταβολικά άλλοι προμηθευτές; Πόση διαφάνεια έχει μια τέτοια ρύθμιση;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL