Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Υπονομευμένη η Δημόσια Διαβούλευση μετά το «λουκέτο» / Βαριά η σκιά της ΕΡΤ στη νέα δημόσια τηλεόραση - ΝΕΡΙΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπονομευμένη η Δημόσια Διαβούλευση μετά το «λουκέτο» / Βαριά η σκιά της ΕΡΤ στη νέα δημόσια τηλεόραση - ΝΕΡΙΤ

Πολλά σχόλια, ορισμένες εύστοχες παρατηρήσεις, αρκετά γιούχα, τελικά, όμως, χρήσιμα τα συμπεράσματα από τη δημόσια διαβούλευση για τους «Σκοπούς και τις προτεραιότητες της ΝΕΡΙΤ» (στην ουσία, τι-θέλουμε-από-τη-δημόσια-τηλεόραση), όπως διατυπώθηκαν στην ιστοσελίδα του υπ. Οικονομικών, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Προκοπάκη.

Το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ προ μηνών, η άρον άρον αδιαφανής λειτουργία της Δ.Τ., πέρα από κάθε αντίληψη νομιμότητας και χρηστής διοίκησης στη συνέχεια, η ομηρεία 1.163 αιτούντων, τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ στη συνέχεια, συνολικά, δηλαδή, όλη η πολιτική της κυβέρνησης για τη δημόσια τηλεόραση το τελευταίο εξάμηνο έριξε βαριά τη σκιά της στη δημόσια διαβούλευση για το νέο εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ -και δικαίως. Στην πραγματικότητα, το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν πολίτες και φορείς είναι «Μακελέψαμε την ΕΡΤ, τα κάναμε μπάχαλο - όμως ποια είναι η γνώμη σας τώρα, για να την ξαναφτιάξουμε;».

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη διαβούλευση απουσίασαν όλοι, μα όλοι οι συλλογικοί φορείς οι σχετικοί με την τηλεόραση, την οπτικοακουστική παραγωγή, τον πολιτισμό, την παραγωγή ειδήσεων. Καμία ένωση παραγωγών, σκηνοθετών, ηθοποιών δεν κατέθεσε πρόταση. Καμία ένωση συντακτών. Καμία ένωση ιδιοκτητών τύπου ή τηλεοπτικών καναλιών. Καμία ένωση τεχνικών τηλεόρασης ή ραδιοφώνου. Κανένας άλλος κοινωνικός θεσμός: Ανεξάρτητη Αρχή, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμιο, εκπαιδευτικοί, συνδικάτα, επιστημονικοί φορείς.

Μόνες εξαιρέσεις οι εξής: α) η αναλυτική θέση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του «Κόμματος των Πειρατών», μάλιστα μετά από διαβούλευση και έγκριση των μελών του κόμματος. β) Ανοιχτή επιστολή του σωματείου Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το οποίο ζητεί την αποπληρωμή των μελών του από συμβατικές υποχρεώσεις της ΕΡΤ που έμειναν έωλες. γ) Ειδικά για το κομμάτι του πολιτισμού, κυρίως για τα «Μουσικά Σύνολα» και το «Τρίτο Πρόγραμμα», καταθέτουν απόψεις καθηγητές τμημάτων μουσικών σπουδών και ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής.

Οι απόψεις των πολιτών, συνολικά 935 σε τέσσερις ενότητες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιβεβαιώνουν την κριτική που ασκεί η Αριστερά εδώ και χρόνια για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, από κοινού με τα σωματεία των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών του οπτικοακουστικού χώρου. Οι πολίτες ζητούν αντικειμενική ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία, με τόνωση της εγχώριας παραγωγής, ποιοτικό πρόγραμμα για τη διασπορά και το εξωτερικό. Καθόλου πρωτότυπο.

Χωρίς υπερβολή, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως το γενικό συμπέρασμα της διαβούλευσης είναι η ανασύσταση της ΕΡΤ, με το Τρίτο Πρόγραμμα, τα Μουσικά Σύνολα, τις εκπομπές τέχνης, λόγου και επιστήμης, με ανεξάρτητη και πλουραλιστική ενημέρωση. Χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που συνδέονται με αναξιοκρατία, αναθέσεις σε ημέτερους, σπατάλη δημοσίου χρήματος, ειδησεογραφία που συνδέεται με τις επιδιώξεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Απλή και ήδη γνωστή η κριτική των πολιτών, χωρίς εκπλήξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL