Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Στοχοποίηση δημοσιογράφου από τον Κ. Μπογδάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στοχοποίηση δημοσιογράφου από τον Κ. Μπογδάνο

Επίθεση από τον K. Μπογδάνο δέχτηκε η δημοσιογράφος του δημοτικού ρ/σ Αθήνα 9.84 Ελευθερία Κουμάντου για ανάρτησή της στο Facebook. Η επίθεση έχει στόχο τον εκφοβισμό ταής δημοσιογράφου, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει όμως τη συμπαράσταση των συναδέλφων της και της κοινωνίας.

Ο βουλευτής, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητάει από τους εργοδότες της να την... ελέγξουν για τις αναρτήσεις της: «Παρακαλείται ο δημοτικός σταθμός της Αθήνας @A984Official να διευκρινίσει κατά πόσο υιοθετεί το απολύτως ΨΕΥΔΕΣ και απαράδεκτα μεροληπτικό ρεπορτάζ της Ελευθερίας Κουμάντου, που, όπως ο ίδιος ο σταθμός, πληρώνεται από τους Αθηναίους δημότες. Επόμενη στάση, δημοτικό συμβούλιο».

Τον ενόχλησε ο αντιρατσισμός

Ο θυμός του Κ. Μπογδάνου προέρχεται από αναρτήσεις που έκανε η Ελευθερία Κουμάντου στο fb αναφορικά με τη συγκέντρωση «αγανακτισμένων» και χρυσαυγιτών στην πλατεία Βικτωρίας προ μερών, στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής της Ν.Δ., και την αντιρατσιστική διαδήλωση που έλαβε χώρα στην ίδια περιοχή. Η Ελευθερία Κουμάντου δημοσίευσε στη σελίδα της και βίντεο που αποδεικνύουν την αναίτια επίθεση της ομάδας ΔΡΑΣΗ εναντίον διαδηλωτών έξω από την ΑΣΟΕΕ μετά την εκδήλωση στην πλατεία Βικτωρίας.

Στην επίμαχη ανάρτησή της έγραφε: «Πλατεία Βικτωρίας τώρα: Συγκέντρωση ‘αγανακτισμένοι κάτοικοι’: 15 άτομα. Αντισυγκέντρωση οργανώσεων και συλλογικοτήτων εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστικού χώρου: περισσότερα από 500 άτομα. Πολλές διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ».

«Ανοιχτή Πόλη»: Να αποκλείσουμε το μίσος

Τη στοχοποίηση της δημοσιογράφου από τον Κ. Μπογδάνο στηλιτεύει η δημοτική παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης». Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η επίθεση είναι σύμπτωμα της αντίληψης που τρέφει ο βουλευτής για την ανεξαρτησία της ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης.

Είναι φανερό ότι οι ακροδεξιές συνάξεις δεν απαντούν στο πραγματικό πρόβλημα της απουσίας μέριμνας για τη στέγαση και ένταξη των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις δομές φιλοξενίας, ούτε συνεισφέρουν στην υπεράσπιση της ποιότητας της καθημερινότητας στη γειτονιά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάτοικοι, οι οποίοι θέλουν μια βιώσιμη λύση, που να σέβεται την περιοχή τους και τα δικαιώματα των προσφύγων, ήταν ηχηρά απόντες από το ραντεβού του μίσους.

Η μισαλλοδοξία και η λογοκρισία της ενημέρωσης δεν έχουν θέση στη λειτουργία της δημοτικής ραδιοφωνίας. Η ανάγκη των ανθρώπων της πόλης για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα σε μια πόλη ανθρωπιάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ‘Ανοιχτή Πόλη'’, όπως οφείλει και κάθε δημοτική παράταξη, θα αντιπαρατεθεί σε κάθε προσπάθεια ενεργοποίησης και εργαλειοποίησης ακροδεξιών μισαλλόδοξων ανακλαστικών. Θα αγωνιστούμε να αποκλείσουμε το μίσος από κάθε γειτονιά. Επόμενη στάση, δημοτικό συμβούλιο».

Εργαζόμενοι: Γνώμονας η δημοσιογραφική δεοντολογία

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Αθήνα 9.84 Κώστας Ράπτης καλεί το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να υπερασπιστεί τη δημοσιογράφο και τα πειθαρχικά της ΕΣΗΕΑ να διερευνήσουν αν συντρέχει λόγος παρέμβασης. Καλεί τον ρ/σ και το δημοτικό συμβούλιο να επαναβεβαιώσουν ότι ο Αθήνα 9.84 λειτουργεί αχειραγώγητος, με μοναδικό γνώμονα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και με σεβασμό στο προσωπικό του. Καλεί επίσης κάθε δημοκράτη πολίτη να σταθεί εμπόδιο στην επιδιωκόμενη από κάποιους εργαλειοποίηση και φίμωση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης. Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων σημειώνει τα εξής:

«- Τα ρεπορτάζ τα υπερασπίζονται οι δημοσιογράφοι με την ποιότητα της δουλειάς τους και την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας - δεν τα υποβάλλουν προς «υιοθέτηση» στον εργοδότη ή τον πολιτικό προϊστάμενο, αντίθετα ίσως από ό,τι έχει μάθει ο κ. Μπογδάνος.

- Η χρηματοδότηση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης από δημόσιους πόρους είναι ακριβώς η εγγύηση ότι αυτά μπορούν να λειτουργούν με δημοσιογραφική ανεξαρτησία για τις ανάγκες της έγκυρης ενημέρωσης των δημοτών - όχι ως μοχλός υποταγής στο «αφεντικό» και στις πολιτικές του απόψεις, αντίθετα από ό,τι δείχνει να πιστεύει ο κ. Μπογδάνος.

- Η απασχόληση σε ένα δημόσιο μέσο δεν αναιρεί την ελευθερία τού δημοσιογράφου να ξεδιπλώνει τη δημόσια παρουσία του με όποιον τρόπο νομίζει εφόσον αυτός είναι σύμφωνος με τη δεοντολογία.

- Τα πραγματικά και αποτυπωμένα σε βίντεο δεδομένα ενός από τα (ολοένα και περισσότερα το τελευταίο διάστημα) κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθούν ή να διαστρεβλωθούν. Οι δημοσιογράφοι δεν εκφοβίζονται από γραφικούς λεονταρισμούς.

- Τα πολιτικά ερωτήματα που είναι λογικό να προκύπτουν από την παρουσία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου πλάι σε διαβόητους ακροδεξιούς στην πλατεία Βικτωρίας δεν απαντώνται ούτε με τη συκοφάντηση των αντιφασιστών διαδηλωτών ούτε με τη στοχοποίηση των δημοσιογράφων που αποτύπωσαν τα γεγονότα.

- Ο όρος «στοχοποίηση» δεν αποτελεί εν προκειμένω τετριμμένη ρητορική έξαρση. Η Ελευθερία Κουμάντου καλύπτει εδώ και δέκα χρόνια, με ανάθεση από τον Αθήνα 9.84, τη δράση και τη δίκη της Χρυσής Αυγής - με όλα τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται και τα οποία προφανώς συνυπολογίζει ο κ. Μπογδάνος.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι του Αθήνα 9,84 είμαστε περήφανοι για την ποιότητα του ενημερωτικού προϊόντος που προσφέρουμε και τα αποκλειστικά δημοσιογραφικά κριτήρια τα οποία τηρούμε».

Καταγγέλλουν την αστυνομική βία

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, επίσης, με ανακοίνωσή της επισημαίνει φαινόμενα καταστολής εκ μέρους της αστυνομίας εναντίον φωτορεπόρτερ. «Παρατηρήθηκε ότι άντρες των αστυνομικών δυνάμεων που βρισκόταν στην περιοχή κινήθηκαν εντελώς αναίτια και απρόκλητα εναντίον των φωτορεπόρτερ προπηλακίζοντας και εκφοβίζοντάς τους, με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί σημαντικά η δυνατότητα εκτέλεσης της εργασίας τους» σημειώνει η Ένωση και ζητάει την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL