Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Υστερα από εννέα χρόνια / Δικαίωση του Μανώλη Κυπραίου για τη βία της αστυνομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υστερα από εννέα χρόνια / Δικαίωση του Μανώλη Κυπραίου για τη βία της αστυνομίας

Δικαιώθηκε ο Μανώλης Κυπραίος, ο δημοσιογράφος που είχε συγκλονίσει κάθε δημοκρατικό πολίτη όταν το 2011 τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε την ακοή του ύστερα από επίθεση των ΜΑΤ ενώ κάλυπτε τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τότε ενάντια στα υφεσιακά μέτρα. Ο Μανώλης Κυπραίος εννέα χρόνια μετά δικαιώθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στην αγωγή του κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Σωτήρη Κοντονάσιο, το δικαστήριο δέχθηκε ότι τα ΜΑΤ είχαν ευθύνη, στην εκδίκαση της αγωγής αποζημίωσης που κατατέθηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου για παράνομη ενέργεια των ΜΑΤ, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό, αλλά και στη συνέχεια την αναπηρία του δημοσιογράφου.

«Επιτέλους, τα δικαστήρια δέχθηκαν ότι, όταν η εξουσία χτυπάει παράνομα, έχει υποχρέωση να πληρώσει» σημειώνει ο Σ. Κοντονάσιος. Η αποζημίωση που επιδικάστηκε δεν ξεπερνάει τα 190.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα ασκήσει έφεση.

Ο βαρύς τραυματισμός του Μανώλη Κυπραίου συνέβη στις 15 Ιουνίου 2011, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας. Ο Μανώλης Κυπραίος, σε ώρα καθήκοντος και ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις, δέχτηκε επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης ενώ βρισκόταν μέσα σε στοά, παρότι δήλωσε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.

Ο Μανώλης Κυπραίος έχασε την ακοή του και έκτοτε έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργεία προκειμένου να αποκαταστήσει όσο είναι δυνατόν την ακοή και σειρά άλλων προβλημάτων υγείας που υπέστη από την επίθεση.

Στη διάρκεια των περασμένων ετών έγινε λυσσαλέα προσπάθεια από την αστυνομία να συγκαλυφθεί η υπόθεση. Στην ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε κανένας από τους άνδρες τεσσάρων διμοιριών ΜΑΤ που βρίσκονταν σε υπηρεσία το μεσημέρι και απόγευμα της 15 Ιουνίου 2011 στην περιοχή των οδών Φιλελλήνων και Ξενοφώντος δεν είδε τίποτε.

Όπως έγραφε στην «Α» η Έλλη Ζώτου στις 30 Σεπτεμβρίου 2019: «Κανένας δεν αναγνωρίζει κανένα συνάδελφό του στις φωτογραφίες που τους υποδεικνύονται, ωστόσο δύο αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους. Οι διμοιρίτες παραδέχονται τη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης (συνολικά εννέα), αλλά κανείς δεν είδε τον Μ. Κυπραίο να τραυματίζεται, ενώ όλοι θεωρούν ότι υπεύθυνοι για τον τραυματισμό του είναι πιθανότατα 'εμπρηστικοί μηχανισμοί' που πετούσαν οι αντιεξουσιαστές".

Όμως, ο πραγματογνώμονας πυροτεχνουργός που όρισε το δικαστήριο «απορρίπτει τον ισχυρισμό περί 'εκρηκτικών μηχανισμών', σημειώνοντας ότι 'οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετούνται, δεν ρίπτονται. Οι αναρχικοί χρησιμοποιούν ξύλα, πέτρες, μολότοφ, βενζίνη, χλωρίνη, πετρέλαιο, λάδι, που προξενούν μόνο εγκαύματα. Ακόμα και οι ταχυκαείς εκρηκτικές ύλες, που είναι η δραστική γόμωση των βομβών, έχουν ταχύτητα εκρήξεως από 1.000 μέτρα το δευτερόλεπτο έως 8.500 το δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι θα είχαν σκοτωθεί οι αστυνομικοί, οι αναρχικοί, οι δημοσιογράφοι κ.λπ.'».

Ο βαρύς τραυματισμός του Μανώλη Κυπραίου έχει προκαλέσει την αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και της ΕΣΗΕΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL