Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής συμβάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής συμβάσεων

Επανέρχεται η ΕΣΗΕΑ και ζητάει από την κυβέρνηση να επιδοτήσει την εργασία αντί την αναστολή συμβάσεων εργασίας. Η πρόταση βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο της ένωσης εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) Νίκο Χατζηνικολάου, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη στον ΑΝΤ1, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακριβώς αυτό: για τη διάσωση των επιχειρήσεων είναι προτιμότερο να επιδοτηθούν η εργασία και η τηλεργασία και όχι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Καθώς η ΕΣΗΕΑ έχει ενημερωθεί ότι σε πολλά ΜΜΕ προωθείται η ευρεία αναστολή συμβάσεων -προκειμένου να πριμοδοτηθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ΜΜΕ με το κρατικό βοήθημα- παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί δημοσιογράφοι να δηλώνονται με αναστολή ενώ συγχρόνως εργάζονται από το σπίτι. Η πρακτική αυτή οδηγεί στο να μην υπογράφουν το ρεπορτάζ της τηλεργασίας τους.

Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι «η υπογραφή της δημοσιογραφικής ύλης διασφαλίζει την τήρηση της δεοντολογίας και εδραιώνει την επαγγελματική ευθύνη σε όλο το φάσμα του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να κυκλοφορούν εφημερίδες με δημοσιογράφους – ‘φαντάσματα’, χωρίς επώνυμη αρθρογραφία». Και προχωρεί σε τέσσερις προτάσεις προς την κυβέρνηση:

1. Να καταργήσει το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, το οποίο, δυστυχώς, χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τη μεγάλη πλειονότητα των εργοδοτών, και να προχωρήσει σε γενικευμένη επιδότηση της εργασίας. Εάν, μάλιστα, καταλήξει θετικά η συζήτηση εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για επιδότηση της εργασίας, θα αντισταθμιστεί το αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος.

2. Ισότιμη και διαφανή κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας ώστε να στηριχθούν όλα τα μέσα ενημέρωσης και να εξακολουθήσουν να λειτουργούν προς όφελος της ενημέρωσης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

3. Πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν τα νέα νομοθετημένα μέτρα ενίσχυσης των εντύπων.

4. Θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την ενίσχυση των ανέργων και των εργαζομένων - ομήρων σε αφερέγγυες επιχειρήσεις. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε στην πράξη, δεν αφορά όλους, όμως όλοι την έχουν ανάγκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL