Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Επιστράτευσαν και πάλι τα fake news - Κηρύγματα μίσους και στημένα βίντεο σε δημοφιλή ενημερωτικά προγράμματα ΛΕΖΑΝΤΑ Μέχρι και εικόνες από το 2015 επιστράτευσαν τηλεοπτικοί σταθμοί προκειμένου να μιλήσουν για εισβολή στα σύνορα / Ασύμμετρη παραπληροφόρηση και τηλεοπτικές ακρότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστράτευσαν και πάλι τα fake news - Κηρύγματα μίσους και στημένα βίντεο σε δημοφιλή ενημερωτικά προγράμματα ΛΕΖΑΝΤΑ Μέχρι και εικόνες από το 2015 επιστράτευσαν τηλεοπτικοί σταθμοί προκειμένου να μιλήσουν για εισβολή στα σύνορα / Ασύμμετρη παραπληροφόρηση και τηλεοπτικές ακρότητες

Εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές αναζήτησαν ενημέρωση στους τηλεοπτικούς δέκτες το περασμένο Σαββατοκύριακο και την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου να ενημερωθούν για το μεταναστευτικό (προφανώς και για τον κορωνοϊό), όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της Nielsen: Το Top 10 των πιο δημοφιλών προγραμμάτων περιλαμβάνει δελτία ειδήσεων όλων των τηλεοπτικών σταθμών και ενημερωτικές εκπομπές σε ποσοστό 50% - 70% κάθε μέρα το περασμένο τριήμερο.

Σε μια τέτοια συγκυρία, οι τηλεθεατές βρέθηκαν μπροστά σε... συναγερμό επιστράτευσης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε κηρύγματα μίσους εναντίον των μεταναστών και, βεβαίως, σε fake news.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα παραπληροφόρησης, η εκπομπή του Νίκου Μάνεση την περασμένη Κυριακή, η οποία «πότισε» με fake news 637.000 τηλεθεατές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Nielsen. Αποτέλεσμα, η παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο σχημάτισε φάκελο και κάλεσε σε απολογία τον Alpha την ερχόμενη Τρίτη 10 Μαρτίου.

«Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha φέρεται ότι μετέδωσε ψευδή γεγονότα ως αληθή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΣΡ και εξηγεί ειδικότερα ότι ο σταθμός «εμφάνισε γεγονότα που είχαν συμβεί το έτος 2015 στα σύνορα της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία ως επισυμβάντα την 1η Μαρτίου 2020 στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» προβλήθηκε βίντεο στο οποίο μετανάστες φορούν κοντομάνικα μπλουζάκια και πουκάμισα, σε ένα τοπίο ξερό, προφανώς σε περίοδο καλοκαιριού, το οποίο εμφανίστηκε ως.. Φεβρουάριος στον καταπράσινο και υγρό Έβρο! «Δεν κρατιέται η λαοθάλασσα», έκανε το σπικάζ ο Μάνεσης, «ακόμα κι αν όλοι οι Έλληνες φρουρούσαν τα σύνορα, δεν θα έφτανε»...

Αργά το βράδυ χθες, με τοποθέτησή του, ο Ν. Μάνεσης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το περιστατικό και ζήτησε συγνώμη. Η εξήγησή του δείχνει την ελαφρότητα με την οποία προβάλλονται βίντεο που έρχονται «από έναν τηλεθεατή»!

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο επανακάμψας Ευαγγελάτος «αξιοποιούσε» άλλο βίντεο, από τη συχνότητα του Mega, ερμηνεύοντας ότι οι μετανάστες «χρησιμοποιούν τα παιδιά» και γι' αυτό τα βάζουν μπροστά σε καπνούς, ώστε να αρχίσουν να κλαίνε και μετά να τα πάνε μπροστά στις κάμερες. Ό,τι καταλαβαίνει καθένας λέει.

Η ειδησεογραφία της... επιστράτευσης εναντίον αμάχων, εκτός από τον πανικό που προκαλεί σε μερίδα του πληθυσμού, εκτός από το βαθύ χάσμα που ενεργοποιεί στην κοινωνία και τα φοβικά αντανακλαστικά, οδηγεί σε μεγαλύτερες αγριότητες και ακόμη περισσότερα fake news. Γερμανός φωτορεπόρτερ δέχεται βίαιη επίθεση στη Λέσβο από ακροδεξιούς, όμως από τον ΣΚΑΪ παρουσιάζεται ως μέλος ΜΚΟ επί μέρες. Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας επισημαίνει πως είναι «το λιγότερο παράλογο εν έτει 2020 να 'αποκεφαλίζουμε τον αγγελιαφόρο' όταν και όποτε δεν μας αρέσει η είδηση που φέρνει. Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας τόσο για μια κοινωνία που στρέφεται στην αυτοδικία όσο και για συναδέλφους δημοσιογράφους που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις».

Ή Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου διαπιστώνει ότι "ομάδες ατόμων στη Λέσβο κινούνται οργανωμένα για να επιτεθούν και να προπηλακίσουν δημοσιογράφους», σημειώνει τουλάχιστον δύο κρούσματα στη Λέσβο και καλεί τις αρχές να παρέμβουν άμεσα για να αποτραπούν νέες επιθέσεις. «Καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις που δεχτήκαμε από το γραφείο του πρωθυπουργού και τις αστυνομικές αρχές ότι παρόμοια περιστατικά δεν πρόκειται να επαναληφθούν και αναμένουμε τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την υλοποίησή τους», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL