Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Κυβέρνηση Ν.Δ.: Καταστολή και στην ενημέρωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Ν.Δ.: Καταστολή και στην ενημέρωση

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Το μοντέλο της καταστολής που επιχείρησαν τα ΜΑΤ στη Λέσβο και τη Χίο μεταφέρθηκε αυτούσιο και στην ενημέρωση, στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Η πρακτική της καταστολής στην ενημέρωση ονομάζεται λογοκρισία.

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους διευθυντές ειδήσεων των καναλιών, η λογοκρισία στην ΕΡΤ χτυπάει ταβάνι. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τους διευθυντές ιδιωτικών καναλιών και την ΕΡΤ «βοήθεια» για δύο «εθνικά» θέματα: για τον κορωνοϊό και για το προσφυγικό. Κι αν για τον κορωνοϊό μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η ψυχραιμία στην παρουσίαση για την αποτροπή φαινομένων πανικού είναι κάτι που μπορεί κανείς να θεωρήσει «εθνικό» θέμα με «εθνική» στρατηγική αντιμετώπισης, το προσφυγικό με την πολιτική των ΜΑΤ που ακολουθεί η κυβέρνηση δύσκολα εντάσσεται στην κατηγορία μιας, ας πούμε «εθνικής προσπάθειας». Πολύ περισσότερο όταν οι μαγαζάτορες στη Λέσβο και τη Χίο κάνουν λόγο για «προδοσία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία πολλοί πίστεψαν και αρκετοί ψήφισαν.

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, το μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη του στιλ «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος» δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ούτε στους δρόμους, ούτε στην ενημέρωση. Διότι «ο επιτελικός τσαμπουκάς τελειώνει εκεί που αρχίζει η δημοκρατική αντίσταση» όπως είπε, μιλώντας στην “Αυγή” προχθές, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, παλαιότερα δημοσιογράφος στην ΕΡΤ. Η αλήθεια μαθεύτηκε από τα τοπικά διαδικτυακά μέσα, ενώ η ΕΡΤ καταγγέλθηκε από όλες τις Περιφερειακές Ενώσεις Συντακτών, την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΠΟΕΣΥ.

Τα σωματεία επιβεβαιώνουν και καταγγέλλουν τρία περιστατικά λογοκρισίας:

* Το πρώτο περιστατικό έσκασε τη Δευτέρα: Ένα δημοσίευμα - ρεπορτάζ της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου από την ανταποκρίτρια εκεί, σχετικό με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στα νησιά, δεν άρεσε και κατέβηκε. Στη θέση του ανέβηκε ένα κείμενο από το ΑΠΕ, το οποίο για κάποιον άγνωστο λόγο θεωρήθηκε κατάλληλο.

* Όπως διαπιστώθηκε λίγες ώρες αργότερα, οι ανταποκριτές της ΕΡΤ από τις 19 περιφερειακές μονάδες σε όλη τη χώρα δεν έχουν τη δυνατότητα να «ανεβάζουν» κείμενα στο ert.gr παρά μόνο κατόπιν εγκρίσεως. Ειδικό πρόγραμμα με το οποίο εξοπλίστηκε το λογισμικό στην ΕΡΤ κόβει τη δυνατότητα απευθείας ανάρτησης προκειμένου να ελέγχονται όλα κεντρικά.

* Το τρίτο περιστατικό ήταν χθες το μεσημέρι, στις ειδήσεις των 3 μ.μ. Η προγραμματισμένη σύνδεση με τη Μυτιλήνη για την ανταπόκριση δεν βγήκε ποτέ στον αέρα. Κι αυτό όταν έγινε αντιληπτό ότι στη σύνδεση θα περιλαμβάνονταν απευθείας δηλώσεις του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Τ. Βέρρου.

Η οργή του κόσμου των νησιών δεν είναι μόνο απέναντι στην πολιτική της καταστολής των ΜΑΤ. Είναι εξαγριωμένοι και με τις καλύψεις της ΕΡΤ και είναι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που λογοκρίνονται αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι με τον θυμό των νησιωτών.

Αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι τις εντολές για τις παρεμβάσεις δίνει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κ. Ζούλας στους γενικούς διευθυντές και διευθυντές και εκείνοι πράττουν τα δέοντα, η διοίκηση της ΕΡΤ, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, δεν έχει απαντήσει. Τα σωματεία των δημοσιογράφων ζητούν πειστικές απαντήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL