Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Συνεχή κρούσματα λογοκρισίας στην ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχή κρούσματα λογοκρισίας στην ΕΡΤ

Σε κλοιό σκληρής λογοκρισίας βρίσκεται η ΕΡΤ τα τελευταία 24ωρα, από τη στιγμή που πάτησαν στο πόδι τους στα νησιά οι δυνάμεις των ΜΑΤ και βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση με τους κατοίκους. Το εύρος και το βάθος της καταστολής στην επικοινωνία -που ονομάζεται λογοκρισία- εκτείνεται σε κάθε ανταπόκριση από τα νησιά, σε κάθε ανάρτηση, σε κάθε περιγραφή και έκφραση γνώμης τοπικού παράγοντα.

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνονται τα εξής: Κείμενα των ανταποκριτών να κατεβαίνουν από το σάιτ της ΕΡΤ ert.gr και στη θέση τους να εμφανίζονται άλλα. Δήμαρχοι να περιμένουν τη σύνδεση με το δελτίο ειδήσεων και η σύνδεση να μην γίνεται ποτέ. Οι ανταποκριτές της περιφέρειας χάνουν τη δυνατότητα να αναρτούν ειδήσεις στο ert.gr και περνάνε έλεγχο.

* Το πρώτο περιστατικό έσκασε τη Δευτέρα: Ένα δημοσίευμα - ρεπορτάζ της ΕΡΤ Β. Αιγαίου από την ανταποκρίτρια εκεί, σχετικό με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στα νησιά, δεν άρεσε και κατέβηκε. Στη θέση του ανέβηκε ένα κείμενο από το ΑΠΕ, το οποίο για κάποιον άγνωστο λόγο θεωρήθηκε κατάλληλο.

* Όπως διαπιστώθηκε λίγες ώρες αργότερα, οι ανταποκριτές της ΕΡΤ από τις 19 περιφερειακές μονάδες σε όλη τη χώρα δεν έχουν τη δυνατότητα να «ανεβάζουν» κείμενα στο ert.gr παρά μόνο κατόπιν εγκρίσεως. Ειδικό πρόγραμμα με το οποίο εξοπλίστηκε το λογισμικό στην ΕΡΤ, κόβει τη δυνατότητα απευθείας ανάρτησης, προκειμένου να ελέγχονται όλα κεντρικά.

* Το τρίτο περιστατικό ήταν χθες το μεσημέρι, στις ειδήσεις των 3.00. Η προγραμματισμένη σύνδεση με τη Μυτιλήνη για την ανταπόκριση δεν βγήκε ποτέ στον αέρα. Κι αυτό όταν έγινε αντιληπτό ότι στη σύνδεση θα περιλαμβάνονταν απευθείας δηλώσεις του δημάρχου Δυτ. Λέσβου Ταξ. Βέρρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι των νησιών είναι εξαγριωμένοι με την ΕΡΤ και στράφηκαν εναντίον του... αυτοκινήτου που είχε ενοικιαστεί για τις μετακινήσεις των συνεργείων.

Κινητοποίηση δημοσιογράφων: Η ΕΡΤ να επιστρέψει τον έλεγχο στους αρμόδιους

Τα συνεχή κρούσματα καταστολής και λογοκρισίας κινητοποίησαν τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, οι οποίοι, με πρωτοβουλία κυρίως από την περιφέρεια, διακινούν κείμενο για τη συλλογή υπογραφών, προκειμένου να κινητοποιήσουν τα σωματεία των δημοσιογράφων. Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στα περιστατικά λογοκρισίας, τα οποία χαρακτηρίζει «προκλητική και βάρβαρη παραβίαση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η οποία τραυματίζει κατάφωρα την αξιοπιστία του Δημόσιου Φορέα Ενημέρωσης». Η κίνηση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ καλεί «τη διοίκηση της ΕΡΤ και τους ασκούντες χρέη διευθυντών και αρχισυντακτών, συναδέλφους μας δημοσιογράφους, να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας των Ενώσεων Συντακτών και του Δευτεροβάθμιου Οργάνου μας, της ΠΟΕΣΥ, να αναιρέσουν άμεσα την απόφαση λογοκρισίας και να δώσουν τώρα τον έλεγχο των δημοσιεύσεων στους καθ' ύλην αρμόδιους δημοσιογράφους που παράγουν το περιφερειακό ρεπορτάζ».

Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί η διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου - Νήσων, καθώς και η δευτεροβάθμια ομοσπονδία ΠΟΕΣΥ, η οποία θα συζητήσει το θέμα στη σημερινή της συνεδρίαση.

"Συσπείρωση Δημοσιογράφων": Οι δημοσιογράφοι να αρθούν χωρίς φόβο στο ύψος της αποστολής τους

Επεμβάσεις ωμής λογοκρισίας από τους εσωτερικούς μηχανισμούς της ΕΡΤ καταγγέλλει η παράταξη της ΕΣΗΕΑ «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» με ανακοίνωσή της χθες. Η ανακοίνωση περιγράφει το εύρος, τον μηχανισμό και το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και καλεί τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να σταθούν στο ύψος της αποστολής τους. Ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Την πρωτοφανή απόβαση δυνάμεων καταστολής σε Λέσβο και Χίο ήρθε να συμπληρώσει η επίσης πρωτοφανής επιχείρηση φίμωσης και λογοκρισίας των συναδέλφων δημοσιογράφων της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου, που από το βράδυ της Δευτέρας μετέδιδαν ως όφειλαν τα όσα διαδραματίζονταν στα δύο νησιά.

Ελάχιστες ώρες έμεινε τη νύχτα της Δευτέρας στο σάιτ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το ρεπορτάζ από τη Μυτιλήνη με τίτλο «Ανθρώπινη ασπίδα απέναντι στα ΜΑΤ», αφού πρωί - πρωί την Τρίτη, με άνωθεν παρέμβαση από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το ρεπορτάζ εξαφανίστηκε προκειμένου να υποβληθεί «προς έλεγχο» και στη θέση του αναρτήθηκε σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Ακολούθως το πέπλο λογοκρισίας επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια. Άνωθεν «οδηγία» ορίζει ότι οι ειδήσεις πλέον από όλη την ελληνική περιφέρεια και τους 19 περιφερειακούς σταθμούς θα πρέπει να ελέγχονται και να εγκρίνονται από ειδική επιτροπή του ραδιομεγάρου πριν αναρτηθούν στο ert.gr. Οι παρεμβάσεις ακόμη και σε live μεταδόσεις από Χίο και Μυτιλήνη είναι συνεχείς, αιρετοί παράγοντες των νησιών αποκλείονται λίγο πριν 'βγουν στον αέρα' με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι που βρίσκονται επιτόπου να κινδυνεύουν από την επιθετική οργή κατοίκων των νησιών, ενώ έτοιμες εκπομπές με θέμα το προσφυγικό / μεταναστευτικό τίθενται 'στο ψυγείο' μέχρι νεωτέρας.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος καταγγέλλει ως απαράδεκτες και έξω από κάθε έννοια δεοντολογίας τις επεμβάσεις λογοκρισίας και καλεί τους συναδέλφους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να αρθούν δίχως φόβο στο ύψος της αποστολής τους".

Δώρα Αυγέρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης: Ο «επιτελικός» τσαμπουκάς σταματάει στην ΕΡΤ

“Η προσπάθεια να επιβληθεί λογοκρισία στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση από την κυβέρνηση δεν μας εκπλήσσει. Είχε προαναγγελθεί ως δήθεν ‘επιτελικό κράτος’, με την απευθείας υπαγωγή τόσο της ΕΡΤ, όσο και του ΑΠΕ στον πρωθυπουργό”, επισημαίνει σε δήλωσή της η Δώρα Αυγέρη και συνεχίζει:

“Όμως η καθεστωτική προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας σε ένα απέραντο γραφείο Τύπου της Ν.Δ. βρήκε χθες ισχυρή αντίσταση από δημοσιογράφους της ΕΡΤ Αιγαίου, που διακρίνονται για την επαγγελματική τους ευσυνειδησία και για το δημοκρατικό τους φρόνημα. Για να αποδειχθεί έτσι ότι ο επιτελικός τσαμπουκάς τελειώνει εκεί που αρχίζει η δημοκρατική αντίσταση όσων υπηρετούν το αληθές, το μόνο πραγματικά πατριωτικό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL